Last news in Fakti

26 Март, 2020 11:16 2 880 17

Тестват всички жители на Букурещ за коронавирус?

  • румъния-
  • тест-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • букурещ

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната

Тестват всички жители на Букурещ за коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В скоро време всички жители на Букурещ могат да бъдат проверени за коронавирус, съобщи пред местна телевизия румънският здравен министър Виктор Костаке.

Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея, за да тестват столичаните за болестта с помощта на мобилни екипи. Костаке каза също, че не всички, които са под карантина, в момента се изследват.

„Одобрихме партньорство и програма, които ще започнат скоро. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ с помощта на екипи, които ще ходят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е важно да направим милиони тестове. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, сега имаме най-малко 20, а искаме да са по един-два на окръг.“

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и комендантски час. Заразените са общо 906, 17 души са починали.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    15 2 Отговор
    А у нас кога бе?

    Коментиран от #3, #7, #8, #14, #15, #17

  • 2 Госあ

    9 2 Отговор
    Затова говорих. София не е Токио или Лондон и могат с автоматизирани системи да се тества цялото население за 10тина дни. Дори не е нужно цялото население, а всеки трети и после да се проследят контакти. С тея милион тестове можа да се тестват София, Пловдив и Бургас за две седмици и после да се изолират от останалите,за да може да тръгне икономиката. Това не означава че другите ще останат на кучетата,а че там ще продължи строгата карантина и ще се обръща внимание само на тези със някакви симптоми.
  • 3 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    Когато стигнем румънците 😂 много имаме още. И с тея мишки дето наизлязоха по време на "демокрацията" ....не знам... нали знаете, че по време на техният преход си построиха АЕЦ ? А знаете ли, че вместо да раздават пари на местните си селяндури да развиват бизнесо,привлякоха всички големи корпорации там. С реални продукти, работни места и данъци за държавата.
  • 4 Учен

    5 3 Отговор
    Уха, като ни наблъскат в поликлиниките до пръсване на сградата само на карантина ще станем Хахахаха

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Учен":

    Не те разбирам ? Каза ти се,че има поликлиники за всеки район и мобилни екипи. Вземат ти се проби от автомобила, от дома и от мобилни станции на улицата. В момента у София има само едно място за тестове. Умнико.
  • 6 qwerty

    5 0 Отговор
    Аз ходех до Букурещ редовно. На час и нещо ми е. Разликата с Бг е огромна. Евро най-малкото никой не ми е отказал, дори и в МакДоналдс.
  • 7 made in bg

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    У нас, като премине пика. Ще направим икономия. Вместо тестове, подготвят софийския инсинератор да работи 24 часа.
  • 8 БиБи

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    Аз съм предвидил всичко.Платих 1 млн.маски и рекламата на хирурга с пагони.Това е достатъчно за да си купя нова вила .В Щатите.
  • 9 О хо хо

    4 1 Отговор
    " ...тестове от врата на врата по корейски модел" е райска схема за измамници и обирджии. ТУК трябва да придружени и от Истински полицай. Пък и парите за тестове? Откъде? Питайте Мутафчийски, той не харесва този тип превенция.
  • 10 Сандокан

    2 3 Отговор
    Са, да се разберем, тестват или тестуват? Чувстват или чувствуват?

    Коментиран от #12

  • 11 Факт

    6 1 Отговор
    Ето как се прави а не да ми съобщават по цял ден колко са болните а то само тези който са отишли да се подложат на тест.
    Другите сигурно и ние сме болни но кой да каже .
    Да попитам къде са милионите маски и тем подобни обещани от премиера и неговия добър приятел китайския премиер.
    За сега в един репортаж показаха огромни самолети от Китай снабдили Сърбия и Гърция и всичко се потули за нула време.
    Тука нищо и никой нищо не казва.
    Значи пак празни приказки то живи и здрави като отмине вируса вече няма да ни трябват
  • 12 Я сега

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандокан":

    Гледай смисъла, а не буквата. Някои хора от много взиране в дърветата не могат да видят гората.
  • 13 висок

    2 1 Отговор
    Добре сте сложили въпросителна!!! Масово тестване не се прави и няма да се прави!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 петрова

    4 0 Отговор
    И тук трябва да се направят тестове на всички в София защото тук е най-голям броят на заразените.Щом в РумЪния може защо и тук дан есе работи в тази посока, но на нашите управници не им пука за човешкия живот ,предприели са и предприемат мерки за собствения си живот , а народа да мре
    Предлагам на народните представители и държавните служители да се намалят заплатите 50 %
  • 17 Дон Чико

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    Дедин, не можеш да сравняваш Румъния с Бг, далече пред нас са. Важното е, да дочакаме 8та ф16 за 2 000 000 000 лева, да можем да си хвърчим. Другото не го мисли, то е работа на вожда Боко.