Last news in Fakti

14 Май, 2020 06:30 8 256 43

Коронавирус: Провалът на Швеция

  • швеция-
  • старчески дом-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • стефан льовен

Алчността и приватизацията направиха ситуацията в старческите домове нетърпима

Коронавирус: Провалът на Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция пожертва възрастните хора. Алчността и приватизацията бяха направили ситуацията в старческите домове нетърпима. А когато се зададе и епидемия, проблемите станаха катастрофални.

Когато стана ясно, че Швеция ще върви по собствен и по-различен път в битката срещу коронавируса, на възрастните хора в страната им бе обещана надеждна защита срещу инфекцията. Беше повече от ясно, че в общество, което залага на доброволния принцип вместо на забраните и санкциите, тази рискова група трябва да бъде особено добре пазена, отбелязва германският „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ).

Пълен провал

Но най-късно по Великден стана ясно, че страната се е провалила катастрофално по този въпрос, коментира изданието. Статистиката потвърждава този извод. Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313, по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.

В огромната си част жертвите са възрастни хора от старческите домове или такива, които се обслужват вкъщи от местните социални служби. На този фон финландският държавен канал YLE коментира, че Швеция е „пожертвала възрастните хора“. А шведският „Афтонбладет“ написа: „От всички северни народи ние най-лошо се справихме със задачата да опазим възрастните хора“.

Катастрофата можеше да се предвиди

Дори официални представители на властите, които доскоро демонстрираха завидна самоувереност, сега признават, че са се провалили в това отношение. За свое оправдание те посочват „изненадата“ - твърдят, че никой не е предполагал в какво лошо състояние всъщност се намират старческите домове в страната.

Ингмар Скоог - професор по медицина от Гьотеборг обаче не е съгласен с тази теза. Според него, случилото се е можело да бъде предвидено. Според него, кризата с коронавируса е показала още по-ярко известните от години насам недостатъци на здравеопазването в страната.

Икономиите и приватизацията в сектора доведоха дотам, че ситуацията в старческите домове е белязана от сериозен недоимък, казва една шведска лекарка. А коментарът на „Афтонбладет“ е още по-категоричен: „Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни“.

Допуснати са били множество грешки

Повече от ясно е, че в Швеция са допуснали множество грешки - например това, че работещите в сектора не са били тествани за Ковид-19; или пък това, че здравните власти не са обърнали сериозно внимание на заразените, които не проявяват типичните симптоми на болестта.

Междувременно властите предприеха по-строги мерки и броят на заразените започна леко да спада. Министър-председателят Стефан Льовен обяви, че ще бъдат подобрени условията в социалните заведения, но не спомена никакви детайли. Никой обаче явно не се чувства лично отговорен за това, че коронавирусът се развилня из шведските старчески домове.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    59 6 Отговор
    Стигнах до заглавието, и се спрях, победа за едни и провал за враговете, живеем в откачен свят където нормалното за едни е ненормално и обратното, само не знам само как някои медии като вас, оцеляват, ама то за всеки влак си имало пътници, скоро и скандинавците ще ви наритат май
  • 2 Всеки нещо жертва

    36 9 Отговор
    Някои възрастните, други активното население, трети и децата...
  • 3 Киро

    48 10 Отговор
    Нищо категорично не може да се каже за коронавируса . Статистиката е пълна боза. Има много фактори и никой не ги отчита. Всеки си смята както иска и си прави заключения произволно. Това е пълна глупост която продължава вече половин година. Реално никой не знае какво се случва.
  • 4 фактически

    17 46 Отговор
    А тия се хвалеха с голяма продължителност и качествен живот.Смешници а арабите излезнаха прави и китайците по-добре малка продължителност ама висока раждаемост.Скандинавският модел се провали.
  • 5 big

    44 23 Отговор
    Дали е провал? явно тази дописка е написана от човек, който следва "опорки", но не и разум! Независимо, че все още няма никакви конкретни данни откъде идва, как се предава, как се лекува - поради някаква причина, някои решиха да разкажат играта на хората и икономиката по света. Ползите са малко от всички тези мерки, за сметка на негативите. Така или иначе хората с много и сериозни съпътстващи заболявания щяха да си отидат, без значение от кой вирус или бактерия. Доказа се, че безсимтомното изкарване на вируса е над 80%, което показва неговата обикновенност.
  • 6 Трудовакъ

    45 26 Отговор
    Пълен провал за всички европейски страни, с изключение на Швеция и Белорусия. Само там има демокрация. Защото никой не попита народа и водещите специалисти. Жалко е, че много медици подкрепиха налудничавите мерки на политиците, но хранилки има не само у нас, за съжаление. Статистиките, които изнасят за починалите лица, не са верни. Президентът Лукашенко каза, че НИТО ЕДИН човек не е починал по единствена причина заразяване с коронавирус. Целта беше да се изземат "излишните" пари от населението и бизнеса, за да не оказазват натиск върху цените и да се тушират ефектите от чудовищната задлъжнялост. У нас това се помни от по - възрастните, те знаят как се прави обмяна на парите при социализма. Сега това не е възможно, затова измислиха друго....
  • 7 mediator37

    28 37 Отговор
    Статията боде очите на плювачите на нашето правителство. В прехвалената и супер хипер суперска Швеция 3300 трупа, в България 97. А върви, че плюй правителството и щаба. Пресъхнаха ви плюмките май.

    Коментиран от #8, #9, #12, #15, #18

  • 8 фактически

    20 10 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Шведите си убиха "дългоживеещите" пенсионери.
  • 9 "А дали е така-

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    кой ще ни каже..." Пък ти си мисли, че си прав. Хубаво нещо е убедеността... ама дали почива на реалности?
  • 10 Мдаааа

    13 10 Отговор
    Заглавие - Дойче зеле. Текста няма смисъл да се чете.
  • 11 Мнение

    15 9 Отговор
    Вече сме във фаза да плюем по демократичните и непослушните държави. Точно пък шведите да не могат да си направят сметката звучи смешно. Никой статистик или журналист не си направи труда да изследва държавите като Беларус, Швеция Финландия и други необвързани държви какво е положението там има ли епидемия, няма ли защо няма и т.н. Оказа се че в целия свят има много малко свободни и демократични държави със свободни медии.
  • 12 Крали Марко

    19 15 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Да, точно така. Има за какво да плюем нашите управници и то от няколко поколения насам, но когато постъпят правилно и доблестно трябва да имаме доблестта до го признаем. Във времена, когато последното нищо, което искам е да приличаме на САЩ, Русия, великобритания и други развити държави, нашите управници имаха смелостта да вземат непопулярни мерки(които са за сметка на икономиката), но да опазят живота на гражданите. Всеки ден имаше пресконференции, на които в реално време се отговаряше на поставени(дори и тъпи) въпроси и нямаше четене на речи. За последно извънредна ситуация имахме при Чернобил и тогава знаете как действаха комунягите - по Мангъровски - всички навън за масова имунизация :) Не съм фен на Бойко, нито съм гласувал за него и знам, че сегашното правителство си има трески за дялане, но ако сравним България днес и преди десет, или двайсет години, не може да не забележим разликата.
  • 13 Ноне

    19 12 Отговор
    Не Швеция а Италия и Испания пожертваха своите възрастни.Така или иначе възрастните хора умират а тяхното място се заема от други възрастни.Така е в старческите домове на поточната линия.Няма корона вирус
  • 14 Лол

    16 15 Отговор
    Шведите не ги мислете.Имам познати в Стокхолм, всичко со е наред в Швеция. Тая статия е фейк.

    Коментиран от #43

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Зъл

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Боде,ама на пръв поглед.Всеки който има и най-бегла представа за ужасните и измислени т.нар.хосписи тук с мизерните им условия и фалшиво лъскави сайтове е наясно,че значителна част от смъртността при нас е спестена.Те и без Ковид мряха като мухи от немара и мизерия,пък сега хептен.Просто шведите са си казали реалното число,а ние както винаги лъжем.
  • 19 Корона вирус. 👑👑👑

    10 15 Отговор
    Аз казах още преди две седмици че тия шведи са големи смешници и ще се изложат като дадът много жертви защото не взеха мерки за изолация и ограничения, но професорите и дървените философи от форума ми дадоха на 80/минуси е видяхте ли се сега ?

    Коментиран от #21

  • 20 Марио

    15 9 Отговор
    Швеция не се провали, а се справи най-добре.Не си съсипаха икономиката и не тормозят хората.
  • 21 хахаха

    12 9 Отговор

    До коментар #19 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    От началото на годината в Швеция за починали 30 000 души, от тях 3 460 от "коронавируса"...къде е катастрофата?

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Кольо

    6 10 Отговор

    До коментар #21 от "хахаха":

    Ти за не си погребален агент бе готин,30 000 починали от началото на годината дай линк да ти видим фейк информацията

    Коментиран от #25, #26, #27, #28

  • 24 Истината

    9 3 Отговор
    Тoвa ca дaннитe зa тaзи гoдинa към мoмeнтa, кaктo мoже дa се види oт чeтиритe cтрaни cмъртнocттa в Швeция e нaй ниcкa и тo c дocтa
    Брoяч нa нaceлeниeтo нa Швeция
    10 182 827 Нacтoящo нaceлeниe
    30 219 Cмъртнocт зa тaзи гoдинa

    Брoяч нa нaceлeниeтo нa Дaния
    5 787 046 Нacтoящo нaceлeниe
    20 556 Cмъртнocт зa тaзи гoдинa

    Брoяч нa нaceлeниeтo нa Финлaндия
    5 640 283 Нacтoящo нaceлeниe
    19 925 Cмъртнocт зa тaзи гoдинa

    Брoяч нa нaceлeниeтo нa Нoрвeгия
    5 541 426 Нacтoящo нaceлeниe
    17 066 Cмъртнocт зa тaзи гoдинa
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Кольо":

    ами, драгинко, нали си грАмотен, вземи напиши в гугъля какъв е коефициентът на смъртност в Швеция и ще разбереш...това, че ти нищо не знаеш, не значи , че е фейк...
  • 28 хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Кольо":

    смехурко, а знаеш ли колко са починалите в България от началото на годината? няма да повярваш, ама са 36 000, от които зорлям 95 от "коронавируса"...
  • 29 Кирил

    6 7 Отговор
    Оказа се че здравни системи несъизмеримо по финансирани от българската тотално се провалиха.Оказа се че и държавни системи които сочехме за пример не успяха да се справят и бяха неадекватни сравнение с нас.
  • 30 Мето

    9 1 Отговор
    ГАНЬО КАКТО ВИНАГИ РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО
  • 31 693

    5 8 Отговор
    Швеция е с 10 000 000 население и е нормално за три месеца да умрат 3000 човека, защо не извадят статистика колко за загиналите в България за периода март- май 2020г.
  • 32 Behemoth

    7 4 Отговор
    Глупости ,умрели три хиляди от няколко милиона пенсионери...е ние па имаме само сто умрели заразени в вируса ама сигурно хиляда от други заболявания които междувременно не са били лекувани поради страх от посещения в болница или лечение по телефона...де Илия на кирия е ситуацията...
  • 33 К'о стана ве...

    7 4 Отговор
    Нали шведският модел беше за световен пример,беше номер 1 и тн.и тн. и сега....провал
    К'во стана пак ?
    Май не можем да решим какво да лъжем и вече сами се оплетохме в лъжите си.
  • 34 Магелан

    3 4 Отговор
    Не е заблуждавайте и се пригответе да видите какво ще е случи с с по голяма част с хотелите,по Черномориет след сезона.Целта е една.Да ги докарат до фалит и да почнат да ги разпродават набезценица и познайте кой ще е се възползва законно от цялата ситуация.Има откраднати и изнесени едни пари през,последните 10гд и трябва да е узаконят.Поставени лица до крадливата шайка ще изкупят всичките хотели!
  • 35 пенсионер

    11 6 Отговор
    Айде сега всички пенсионери да отидем и да целунем краката на всички от щаба и на Бойко, защото благодарение на тях много като мен са все още живи. Благодаря на Господ, че съм роден и живял в България въпреки всички трудности! Жалко за тези стари хорица, отишли си защото някой бил изненадан!
  • 36 Госあ

    7 5 Отговор
    "Алчността и приватизацията се оказаха смъртоносни" Това казва всичко. И докато големите корпорации обърнаха производството си в помощ на гражданите по време на пандемията, дребния търгаш скимтеше само и единствено за помощ от държавата или масово заразяване. От същата тази държава, чиято хазна се пълни най много от високите корпоративни данъци. Дребният и среден търгаш е не само безполезен, но вреден и зъл.
  • 37 имунитет на стадо няма при хив

    6 1 Отговор
    За съжаление жертвите се увеличават
  • 38 шведският НОИ

    4 3 Отговор
    отваря шампанското. Е, ще трябва да почерпи и персонала на старческите домове за неоценимата помощ,ама ще има за всички
  • 39 Бай Ной от мезозой

    4 2 Отговор
    Типично за Швеция е да си "прочиства" населението. Неотдавна гръмна и скандала за насилствената стерилизацията на хора с ментални проблеми. А какво ли още не знаем! Прехвалените скандинавци са национал-социалисти по манталитет култивиран векове наред.
  • 40 За жалост

    7 5 Отговор
    У нас никой няма да признае заслугата на проф. Мутафчийски и щабът, че полагат усилия точно това да не се случи.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 радев

    2 0 Отговор
    Вие коя група хора очаквате да мре?Младите и децата?Да не си мислите че човек е безсмъртен?Възрастните и така си умират.Колкото им писано.Дошло им е времето.Всички ще умрем някога.Само не знаем кога и как.Да не ви пука.Оттърване няма!
  • 43 Столичанин в повече

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лол":

    Аз живея в такъв дом в Стокхолм няма никакъв проблем чудя се само защо журналистите си ги измислят тия лъжи!