Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 14:16 2 898 16

Доц. Андрей Чорбанов: Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници

  • доц. андрей чорбанов-
  • андрей чорбанов-
  • заразени-
  • пандемия-
  • епидемия-
  • коронавирус

Броят на положителните се увеличава, но държавите вече са много по-организирани, а хората, които се занимават с вируса – много по-опитни

Доц. Андрей Чорбанов: Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници - 1
Снимка: БГНЕС

Статистиката може да се разглежда по много начини. Различни групи от хора правят дивиденти от различните статистики, което може да звучи объркващо. Това каза в предаването "Неделя 150" на БНР имунологът от Българската академия на науките доц. д-р Андрей Чорбанов, който анализира тенденциите в разпространението на COVID-19.

Все още не е ясно на масовия участник в такава статистика дали положителните проби, които се увеличават напоследък, са взети на случаен принцип или са били изследвани всички контактни на други хора, които също са контактни. Това дава възможност за манипулиране на статистиката, подчерта Андрей Чорбанов. Ако се прави на случаен принцип, статистиката би била по-обективна, смята той.

Все още не наблюдаваме увеличаване на смъртността, тя се крепи в едни стойности, отбеляза имунологът, като определи това като положително. Ударната смъртност през пролетта в много държави е засегнала най-уязвимите групи, а сега боледуват доста по-здрави и доста по-млади хора и това е причината смъртността да не се увеличава, обясни доц. Чорбанов. „Най-уязвимите хора починаха в доста събрано време пролетта.“

Броят на положителните се увеличава, но държавите вече са много по-организирани, а хората, които се занимават с вируса – много по-опитни.

„Вирусът няма да премине, докато не се срещне с всички потенциални свои гостоприемници и хора, които могат да бъдат позитивни. Ще има, разбира се, голяма група хора, които никога няма да бъдат позитивни“, коментира доц. Андрей Чорбанов пред БНР.

Дори да имаме работеща и проверена ваксина, тя няма как да бъде произведена наведнъж за цялото население, за да покрие всички потенциални жертви на този вирус, допълни той.

Според доц. Чорбанов администрацията най-накрая е успяла да проумее, че е „хубаво да се вслуша в гласа на хората, които само това работят и само от това разбират“.

„Като че ли се убедиха, че факторът със заплахите не работи, факторът със стряскането на хората по-скоро прави една изключително силна поляризация, която може да доведе до много-много неблагоприятен ефект. Може би 10-15% от хората буквално навлязоха в параноя, къде оправдана, къде не.“

„От друга страна изключително се повишава съпротивата на обществата срещу въвеждането на мерки, без зад тях да стоят някакви реалности като заплаха. Хората сами виждат, че около тях няма масово болни, няма масово умиращи хора, няма масово падащи по улиците – нали си спомняте едни кадри в Ухан как падаха хора по улиците и здравните служби ги събираха. Това нещо не се случва в Европа и това е причината хората да реагират. Политиците в момента предпочитат в по-умерена форма да се опитват да въздействат върху поведението на хората“, изтъкна Андрей Чорбанов.

Виждаме, че никъде няма главоломна тенденция с бясно увеличаване на случаите, навсякъде има леки синусоиди, изтъкна още имунологът.

Ясно е, че вирусът не се предава на открито, че се предава в колективни, които са страшно близо заедно, интимно заедно – например футболен отбор или едно семейство, отбеляза Андрей Чорбанов. Той определи мерките за затваряне по домовете като абсурдни, защото забавят, но не спират разпространението на заразата.

„Ако се затворим отново по домовете и мазетата отново, без да се срещаме с други хора, ние ще намалим бройките до разпространение само в най-близките хора от семействата. В момента, в който тези мерки спрат, а те няма как да продължат дълго, отново ще се върнем в същата ситуация. Това е един порочен кръг, в който ние постоянно влизаме и излизаме, разбирайки, че това няма да ни помогне.“

Доц. Андрей Чорбанов припомни, че все още в световен мащаб все още има дебат дали хората умират „с“ или „от“ коронавируса, а у нас масово се записва „от“. Понятието „болен“ е доста по-различно от „позитивен“, посочи още доц. Чорбанов.

„Запазете повече нормалност, защото и след вирусната инфекция трябва да останем хора“, апелира ръководителят на Департамент „Имунология“ в БАН.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 6 Отговор
    Най лошите вируси са в Партийния дом.Дали огъня може да ги унищожи?!
  • 2 Дедо Jo

    45 8 Отговор
    Вирус има, опасността е в порядъци преувеличена - целите са ясни: овладяване негативната енергия на България и пълнене на чекмеджета.

    В опасност Ковида ще повярвам, когато фърлят топа няколко толупа като:
    Муфтачийски, Кунчев, Кантарджиев, Баце, Главния каскет, Цвета, Даритковица, Мента, Атанасовица, Горанов, Думусчиев, Доган, Карадайъ, Каракачанов, Валерката, Магарешки, Нинова,....

    Оставка на мутрите в бяло!

    Коментиран от #9

  • 3 Iviviv

    18 4 Отговор
    Аре стига вече с тоя политик о икономически вирус.
  • 4 Гост

    18 4 Отговор
    Другите може да са организиране ама не и ние! Хаосът в болниците е пълен недостиг на персонал! Да невинсе налага да имате нужда от болнично лечение.... трагедия и не става дума само и единствено за корона вируса!! Просто сега с тоя вирус се видя колко е зле здравната система! Натискът пада изцяло на плещите на болничния персонал иначе тия де дрънката по тв-то що не ходят да помагат
  • 5 ГЕРБ=БСП

    41 5 Отговор
    Мънгъров излезе прав. Някой от националния щаб да му се извини. Тулупа да се извини за малоумните блокади на магисралите и глобите по 5000 лева.

    Коментиран от #7

  • 6 сила

    41 2 Отговор
    слава богу още един нормален човек още има надежда за обществото
  • 7 Последния Софиянец

    31 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=БСП":

    Не извинение,а затвор заради хиляди унищожени животи.Половин милион безработни.

    Коментиран от #15

  • 8 Аз и той

    14 1 Отговор
    Браво,доц.Чорбанов.
  • 9 стоян

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Jo":

    До 2 ком -Другарю кумуняга явно си доста загладнял за власт щом говориш глупости =и в Германия и цяла Европа ли пълнят чекмеджета от ковид-дано имаш късмет да го стрешнеш и ти този ковид
  • 10 Дедо Jo

    6 1 Отговор
    Стоянчо,

    Не е добра идея човек да ползва думи (другар, комуняга), чието значение не знае.
    Да и в Германия и в цяла Европа и в цял свят пълнят чекмеджета от Ковид.
    Разликата е, че се прави в поносими за населението размери.

    Мутрите в бели престилки - вън!
  • 11 Silver fox

    6 3 Отговор
    Точно както го твърди д-р Мангъров!
    Само на учените компетентни трябва да се вярва.
  • 12 Пълно безумие

    2 8 Отговор
    Коментарите на този са такова безумие че вече се чудя кой му плаща за промивките на мозъка. Вирусът нараства стремглаво, на него му се привиждат 'синусоиди'. Статистиката е правена по същия начин както преди но понеже нарастват случаите и това не е удобно за другарят чобанов, дай сега да се 'усъмним в данните', които преди това му бяха удобни. Именно мерките задържаха вируса и сега става точно както разбиращите хора предсказаха - подценяването на вируса и неспазването на мерките ще ви излезе през носа. А коментарите му за 'умиране с коронавирус а не от коронавирус' са направо за Карлуково. Срам и позор за БАН, не че очаквам каквото и да било умствено ниво там.

    Коментиран от #16

  • 13 К19 вирусА

    2 5 Отговор
    А кога ще се срещна с гостоприемника Другарят Чобанов, тогава да му покажа туй онуй за 'умирането С коронавирус а не ОТ коронавирус'?
  • 14 111

    0 1 Отговор
    Никой обаче не знае колко са потенциалните гостоприемници. Възможно е да са много по-малко от от предвидените в математичните модели.
  • 15 www

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Държавата да си влезе във функциите! Ако не го направи, следва ремонт, както искат протестиращите.
  • 16 Антон

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пълно безумие":

    Доста подходящо име сте си избрал/а.