Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 13:27 6 410 26

Кога ще заживеем нормално: прогнозата на водещия германски вирусолог

  • ковид-19-
  • германия-
  • кристиан дростен

Германците имат право да се срещат навън само с още едно домакинство, а пътуванията с цел туризъм са забранени

Кога ще заживеем нормално: прогнозата на водещия германски вирусолог - 1
Снимка: Shutterstock

"Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според неговата прогноза, животът ще се нормализира чак през лятото.

От днес в Германия влиза в сила новият локдаун - и въпреки това водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не очаква бързо нормализиране. "Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла", заяви той пред германското издание "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" и добави: "Най-късно през лятото животът ни ще се промени към по-добро, но само ако сега успеем да овладеем разпространението на коронавируса". За целта, препоръчва Дростен, всеки от нас трябва да се държи така, сякаш е заразен. И обратното: да се отнасяме към другите така, сякаш те са заразени. Само така може да се пресече пътят на заразата, смята вирусологът.

"Предстоят месеци на сериозни ограничения"

Според преценката на Дростен, от особено значение в борбата срещу коронавируса е засиленото използване на бързи тестове за Ковид-19. "Така можем да установим не само дали даден човек се е заразил с коронавируса, но и дали и доколко е заразен за останалите", заяви вирусологът.

Предстоят тежки времена, предупреди и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Дори след няколко седмици да отменим локдауна, не е изключено да последват нови строги ограничения, заяви Шпан пред германската обществена телевизия ZDF. Германия се намира в безпрецедентна ситуация, предстоят месеци на сериозни ограничения, предупреди още той.

Какви ограничения важат от днес

От днес в Германия важат новите мерки срещу коронавируса. Врати затварят всички ресторанти, барове, клубове и дискотеки. Същото важи за театрите, оперите, концертните зали и кината. Германците имат право да се срещат навън само с още едно домакинство, а пътуванията с цел туризъм са забранени. За сметка на това училищата и детските градини остават отворени.

Търговските обекти също ще продължат да работят, макар и с по-строги ограничения. Предвидено е тези мерки да важат поне до края на ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зависи

    35 4 Отговор
    С тия европейски недомислени мерки може и никога...

    Коментиран от #8

  • 2 сила

    43 10 Отговор
    когато разберем че всичко е една глобална измама с неясна за сега цел

    Коментиран от #5, #12

  • 3 хаха

    22 1 Отговор
    "Зa цeлтa, прeпoръчвa Дрocтeн, вceки oт нac трябвa дa ce държи тaкa, cякaш e зaрaзeн. И oбрaтнoтo: дa ce oтнacямe към другитe тaкa, cякaш тe ca зaрaзeни."

    Чак пък толкова..... :))) Едно нормално ниво на съзнателност и внимание е достатъчно.

    Коментиран от #21

  • 4 Тиквата

    31 7 Отговор
    Аз пък чух, че вируса ще изчезне след изборите за президент в САЩ....а, да видим

    Коментиран от #7

  • 5 500 млн

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Как да не е ясна целта?

    Коментиран от #10

  • 6 Като умрем ше живеем

    14 0 Отговор
    Нали като умреш и викат отиде на по добро място😂😂😂😂
  • 7 от бъдещето

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Тиквата":

    Трудна работа, като се има на предвид, че Дончо ще ги загуби, но за сметка на това ще стане президент на Тексас после и ще се пуцат янки и южняци после 10г.

    Коментиран от #9

  • 8 АЛИЛУЯ

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "зависи":

    Днес ОПГ-ГЕРБ са утайката от комунистите!
    Некадърни, крадливи и арогантни МУТРИ!
    Фалшифицират изборите по лукашенковски, с милион мъртви души!

    И в резултат, България е затънала на дъното на ЕС!
    Последна по заплати и пенсии!
    Първа по смъртност и корупция!

    Изборите се фалшифицират ТАМ ГОРЕ по лукашенковски!
    Стига като идиоти сме разнасяли ТУК ДОЛУ,
    чували с бюлетини и протоколи в изборната нощ.

    Да се пoмoлим нa Дървeн Гocпoд!
    Caмo тoй щe ни oтървe oт OПГ-ГEРБ и oт МУТРAТA Бoриcoв!
  • 9 Тиквата

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "от бъдещето":

    Времето ще покаже

    Коментиран от #11

  • 10 сила

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "500 млн":

    ако е за преброяване на идиотите добре целта е постигната.....
  • 11 от бъдещето

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тиквата":

    Времето вече съм го живял.
  • 12 Миро

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Целта е да се скрие икономическата катастрофа зад коронавируса и всички произтичащи от това последствия. Ако искаха да спрат вируса още пролетта можеше това да стане. В далечния изток показаха как се прави това. Не пожелаха. Напротив.

    Коментиран от #23

  • 13 Отвратен

    8 0 Отговор
    Авторе, ти български език учил ли си? По-умен ли се чувстваш като използваш чуждици като "Локдаун"?

    Коментиран от #16

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    от нас си ависи да се пазиме да цениме здравето си семейството си и да не позволяваме да ни манипулират и зомбират
  • 15 Имам вече,

    0 0 Отговор
    сериозни пробиви в трудовите си навици.
  • 16 Горо

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отвратен":

    Сега не малко от журналистите, социолозите и политиците използват масово чужди думи и ги утвърждават като истински плевели в звучния и красивия български език. Крайно време е да бъде приет закон за защита на българския език!
  • 17 covid19

    2 0 Отговор
    ...и те така!
  • 18 барака

    2 0 Отговор
    интересно как ще убият този коронавирус през лятото . значи ,че може и по - рано да се премахне . каква е истината - никой не казва
  • 19 факт

    3 0 Отговор
    ...най сетне да напишете една смислена тема...която тема реално има отношение пряко с доходите на нормално работещите хора..и тези СПОРТИСТИ ...които вземат заплати по 1 милион на месец...за ритане на топка..злато да копаят пак нямаше да вземат толкова..благодарение именно на тези спортисти..има толкова бедни държави по света..и хора в които работят за по 700-1000 лв..че ако не и по малко....не е нормално,нито редно,нито каквото и да било..един спортист..да взема 1000 пъти по голяма заплата от един спортист...не е нормално един спортист да взема заплата за 1000 ЧОВЕКА..,,да не говорим за спортисти които вземат по 2 милиона заплата..каква работа един такъв спортист да свърши 2000 пъти повече от един друг човек....дали си спортист или лекар или инженер..или какъвто и да е....това е работа..която си избрал на работиш..не може едни да работят за 1000 лв други за 1 милион..уефа или фифа или както се наричат там трябва задължително да ограничат заплатите на всички спортисти до максимална заплата 10 000-20 000 лв...точка..максимум..и то на определени такива..
  • 20 ФАКТ

    2 0 Отговор
    ,,,това не е свят това си чиста глупост..да даваш ти по милиони на месец на спортист..че тоя да не ака злато бе...егати ...едни ще копаят по мини ще работят по 24 часа..а тия тъпанари буквално тъпанари ще вземат милиони..ако трябва да забраня спортовете..само и само да може и другите хора да работят за некви смислени пари..и най лошото е че милиони хора знаят че тези шусляци вземат милиони..ами и че ходят на мачовете им да им ръкопляскат..за какво..????за това че вместо той да взема 3 или 4 пъти повече пари..тези пари ги дават на малоумни спортисти на които ти чак и ръкопляскаш....после са виновни политици молитици...точно тези така наречени"футболисти" милиардери..обират народа..а ние плюем политиците..че кой политик взема 1 милион заплата..???....министри и президенти които управляват много милионни държави,не вземат и половината на некви тотални идиоти наречени спортисти..които нито акъл имат нито пък нещо управляват..в гаражите са коли за милиарди а ние да се чудим как една кола за 2000 лв да си купим.....и пак им се радвайте на "СПОРТИСТИТЕ"..на тези дето буквално ви крадат парите..
  • 21 Изолация трябва

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "хаха":

    Не е достатъчно нормално ниво на съзнателност и внимание.
    Напълно е прав всеки един е потенциален вирусоносител и той трябва да бъде третиран от всички като такъв само това е начина.
    Всяка среща на живо с друг човек е игра на руска рулетка
  • 22 ФАКТ

    2 0 Отговор
    ,,,няма най сетне някой президент да излезе и да каже...футболистите до тук..ако им се играе за 10-20 000 лв..да играят ако ли не да си гледат работата..има и други хора..не може милиони хора да работим за 1000 спортиста..,,това е най ама най главното нещо от което идва бедността на много държави..толкова ли е трудно тоя свят да се вкара в норми...да няма милиардери и умрели от глад..да има някаква средна максимална заплата..за каквото и да работиш..ето това са нещата за които хората по света трябва да протестират за тази неадекватна неправда..един човек в България взема 800 лв..като се разболее нещо по сериозно..отива на операция в Германия която струва 200-300 000...а сега да сметнем..как точно този човек може да си плати тази операция.....колкото милиарда години трябва да е спестявал за да може да намери тези пари....тези хирурзи..живота ли ти спасяват или ти го отнемат...защото то като ти спасят живота "ако ти го спасят"...то какъв "живот" вече да живееш ,,когато са ти взели сума..която и на сън не си я виждал...,,с две думи шанс за милионерите..има..за другите..приятно умиране..И ТЕЗИ ?СПОРТИСТИ ИЛИ ХИРУРЗИ СЕ НАРИЧАТ "ХОРА".ЧЕ КОЕ ТОЧНО Е ЧОВЕШКОТО В ТЯХ...???..И ТЕЗИ ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ НИ ГОВОРЯТ ЗА ЗАКОНИ И СПРАВЕДЛИВОСТ..ОППА...И КЪДЕ Е ТАЗИ СПРАВЕДЛИВОСТ..???И КАКВИ СА ТОЧНО ТЕЗИ ЗАКОНИ.....???
  • 23 Самата истина

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Миро":

    Правило никой не иска да се справи с пандемията, а просто иска да я управлява. Управляващи те си го признават публично това навсякъде
    С тези техните неадекватни и половинчати мерки се създава само някаква илюзия, че се опитват да правят нещо.
    Истината е, че епидемията носи облаги за почети всички освен за обикновените хора, които както винаги страдат и плащат за всичко.
    За съжаление никой не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените международни заеми. И не на последно място трябва да се обърне внимание на профила на преобладаващите дирени жертви на болестта. Това са се възрасни хора с съпътстващи заболявания За управляващите това е идеално от колкото пенсионери и болни се отърват това са публични разходи които те ще си пренасочат за правилното усвояване тоест за кражба. Защо да искат да спрат епидемията? Напротив искат тя да може да засегне колкото се може повече хора и да убие много които са разходи за бюдж
  • 24 Мангъров

    1 1 Отговор
    Дорстен, ти нищо не разбираш! Слушай мен - това е леко грипче, няма страшно аз ги разбирам нещата! Вервай ми...😂
  • 25 незнайко

    1 0 Отговор
    В статията няма НИКАКВА ПРОГНОЗА както е написано в заглавието !!!
  • 26 Бръм

    2 0 Отговор
    Една проста аритметика не могат да направят. Ето я:
    У нас досега са се заразили официално около 50 хил. души, за период повече от половин година. Да приемем, че има още около 10 хил., които по една или друга причина са преболедували, но не са отчетени. Значи за 6 месеца - 60 хил. души. Грубо за една година - 150 хил.души. Сметнете колко време ще е необходимо, за да премине вируса през останалите 7 млн. българи...Ако приемем, че се запазят досегашните темпове на разпространение това прави повече от 40 години. Как ви се струва? И като за капак - няма траен имунитет, ще започне повторно и потретно заразяване..Въобще Циркът е пълен..Така че само това е достатъчно, за да разберем, че има нещо гнило в целия спектакъл... А да, забравих - Спасителната Ваксина, ще кажат някои...Ама той вируса няма да спи, той си мутира и докато тестват ваксината за определен щам, други щамове ще плъзнат. Така че спокойно и този номер с ваксината няма да мине.