Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 20:26 2 779 6

СЗО: COVID-19 или грип? Тестовете са най-добрият начин за диагностика

  • грип-
  • ковид-19

Респираторните симптоми са характерни и за двете заболявания, но при Ковид-19 "уникалните симптоми" са загубата на обоняние и вкус

СЗО: COVID-19 или грип? Тестовете са най-добрият начин за диагностика - 1
Снимка: Shutterstock

Грипът и Ковид-19 могат да циркулират едновременно и имат сходни симптоми, но за да не се бърка диагнозата е нужно да се прибегне до лабораторен тест, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Препоръката направи ръководителят на групата в СЗО за готовност и реакция при грип Ан Моен.

"Единственият реално еднозначен начин да се установи дали става дума за грип или за Ковид-19 е лабораторен тест", каза тя.

Тя обърна внимание, че респираторните симптоми са характерни и за двете заболявания, но при Ковид-19 "уникалните симптоми" са загубата на обоняние и вкус. "Ако има такива симптоми, то по-вероятно е да е Ковид-19, а не грип".

Ако симптомите са леки и се ограничават до кихане без температура или с невисока температура, то "можете да си останете вкъщи". "Но ако има сериозни симптоми като трудност при дишане и висока температура, както и други сериозни симптоми, хората трябва да се обърнат към лекар", съветва експертката.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    13 5 Отговор
    Така наречените PCR тестове са събиране на ДНК! Кои са пригодни за живот. И кои НЕ! Много напомня на един Адолф, но моше продължава Неговото дело. За пример е Примат от Банкя!
  • 2 Ооо сзо, оня етиопски

    2 3 Отговор
    Комунист, назначен от китай да ги укрива
  • 3 Тези пък измамници от СЗО

    14 0 Отговор
    Какви глупости плещят начело с онзи изрод от тъмната боя...
    Професионален лъжец е мангито...по лицето му личи, същия като нашия Локумчев
  • 4 Гост

    18 0 Отговор
    Глупости,преди 3 години като имах грип нямах нито мириз, нито вкус, икалви вкусови рецептори не работеха, все едно ям едно и също нещо, нищо не усещах...и тогава ли е имало от същия Ковид, може би тогавае бил Ковид 17,а не Ковид 19?!

    Коментиран от #6

  • 5 Дрън,дрън

    5 0 Отговор
    То тогаз от малък(на 50 съм) боледувам от ковида.Винаги към четвъртия,петия ден нямам вкус и обоняние.Мислех,че е от антибиотиците,които ми изписват лекарите при грип.
  • 6 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    А ние се чудиме Кой е нулевият носител на Ковид-а и откъде дойде.Разбира се че е гост.