Last news in Fakti

16 Декември, 2020 06:30 5 708 29

Германия обяви локдаун до 10 януари. Но нека не се залъгваме

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Който не вярва, че е опасно, да го каже на лекарите

Германия обяви локдаун до 10 януари. Но нека не се залъгваме - 1
Снимка: Shutterstock

За втори път Германия обяви пълен локдаун. Мнозинството хора са готови на тази жертва. Но политиците трябва да кажат истината: че на 10 януари ситуацията няма да е много по-добра. И че вероятно мерките ще бъдат удължени.

Германската канцлерка Ангела Меркел подцени опасността от коронавируса. В края на септември медиите разгласиха нейното предупреждение, че ако не се вземат по-строги мерки, още преди Коледа в Германия ще има по над 19 000 нови инфекции дневно. Тогава мнозина сметнаха това за излишна паника. Както критиците на Меркел, така и тя самата щяха днес да са щастливи, ако септемврийската ѝ прогноза не се беше сбъднала.

За съжаление, стана точно обратното. Още отсега броят на новите инфекции достига 30 000 на ден. А онези, които най-упорито твърдят, че пандемията изобщо не е толкова страшна, колкото ни се представя, би трябвало да се стреснат от големия брой смъртни случаи, свързани с COVID-19: в средата на ноември те бяха 12 000, сега (към 13 декември 2020) са вече близо 22 000. Вижда се, че броят на жертвите почти се е удвоил и то само в рамките на един месец. На онези, които си затварят очите пред този факт, просто няма как да им се помогне.

Който не вярва, че е опасно, да го каже на лекарите

Това драматично развитие показва ясно, че решението за повторния локдаун, обявен от федералното правителство и 16-те провинции, е абсолютно правилно. Нека всички онези, които имат друго мнение по въпроса, го заявят направо в лицето на лекарите от болниците и болногледачите в старческите домове, които се борят самоотвержено за живота на всеки пациент. И да се опитат да им обяснят, ако могат, че коронавирусът всъщност никак не бил опасен.

Ситуацията, в която се намира Германия сега, изисква солидарност и емпатия от всички. Всезнайковщината, инатът и безчувствеността са просто недопустими - повече от когато и да било. Сегашните действия на политиците, които най-сетне успяха да се обединят около крайно нужните решения, дават повод за утеха и увереност. За съжаление, това единство твърде често отсъстваше през изминалите седмици и месеци.

Нека си извадим поуки от старите грешки

Все пак, сега не е време за дребнави сметки кой кога и в какво е бил прав или е сбъркал. Важно е да се направят правилните изводи от грешките на миналото. От само себе си се разбира, че няма място за самоизтъкване за сметка на останалите.

От хората в Германия се изискват големи жертви и това няма да се промени скоро. А допитванията сочат, че готовността да се правят жертви въпреки всичко е все още голяма. Политиците от своя страна са длъжни да се отблагодарят за този разум на мнозинството с честност и откритост. Например като не крият, че ограниченията навярно ще останат в сила още доста време. И като помолят за разбиране, че жертвите, които правят хората сега, са действително нужни.

Да се очаква, че ситуацията ще се подобри осезаемо към 10 януари, докогато е предвиден сегашният локдаун - не е нищо друго освен една отчаяна надежда. И е почти ясно, че тази надежда навярно ще си остане напразна. В крайна сметка зимата трае чак до март, а ваксинирането тепърва ще започне.

Частичният локдаун, обявен в началото на ноември, не показа никакъв ефект. Такава е горчивата истина. Затова твърдият локдаун сега е неизбежен. И не е изключено през пролетта да можем да кажем, че през декември политиците в Германия са взели най-правилното решение. Би било добре да стане така, но никой отсега не може да бъде сигурен.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъстин

    26 32 Отговор
    И мен какво ми дреме за Германия...

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ерган

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дъстин":

    Боко от там гледа и прилага тук

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Дъстин

    26 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ерган":

    А кой гласува за Боко ?
  • 5 Някой си

    52 4 Отговор
    А защо за вируса говорят основно политиците и тия, които ги назначават а не лекарите и учените?
    На мен ми намирисва, че с коронавируса съвременните монархии ( сега ги наричат партии) с всички сили се опитват да останат във властта и да запазят статуквото, т.е. професията "политик", която всъщност не съществува.
    Страх ги е да не дойдат на власт истински нормални хора!

    Коментиран от #20

  • 6 Диверсант

    28 4 Отговор
    Абе аз все си питам и никой още не ми е отговорил. Да вируса или там каквото щете го има. Но защо още не съм разбрал да има болен или умрял от тия къде всеки ден кораби с немски флаг заливат бреговете на Италия.
  • 7 88fd9v9

    26 9 Отговор
    Дойчевеле казват "Който не вярва, да пита лекарите"
    Тук, на тоя сайт има 2-3 човека, дето често пишат така "Като не вярваш, иди да видиш какво става в ковид-оделенията".
    На някой да му прави впечаление, щото на мен ми е ясно кой плаща на тия 2-3 да ни плашат.

    Коментиран от #12

  • 8 E те всички в ЕНП-то са си

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ерган":

    плюли в устите. Да не мислиш, че нямат кирия от тая работа. В ЕНП са събрани само най-корумпираните и продажни политици от цяла европа.
  • 9 Дед

    24 0 Отговор
    Меркел локдаунира Германия в момента в който приюти всички черни паразити.
  • 10 След като локдауна НЕ показва

    16 2 Отговор
    Резултат ЗАЩО е необходим друг такъв..?!?!!!!
  • 11 А тези които са

    20 3 Отговор
    Починали от друго,но Задължително ги обявяват Корона? Съответно заради субсидиите??
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Самостоятелно мислещ

    16 4 Отговор
    Наскоро мой немски приятел ми изпрати официална статистика - смъртността в Германия през 2020та НЕ Е различна от средногодишната в периода 2016-2019! А аз продължавам да се питам ЗАЩО починалите са предимно сред тези, лекувани в болнични условия...

    Коментиран от #19, #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бойчо

    11 3 Отговор
    Той нашия копира от тази бабичка. Ние сме следващите
  • 16 Реалист

    10 3 Отговор
    Немците, ако щат да се затворят до лятото. Те са богати и могат две години да не работят
  • 17 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    0 4 Отговор
    ЗАТВАРЯЙ....
  • 18 сила

    4 2 Отговор
    те преди години обявиха и хилядолетния райх,обичат да се изхвърлят...
  • 19 Хипермен

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Самостоятелно мислещ":

    Имаш голямо право,като бях в болницата ми направи впечатление че хората над 70 почти си ги уморяваха лекарите,а след моето “успешно”лечение вече месец не мога да се оправя от тия отрови с които ме наляха.Март месец пак го изкарах но в къщи и се възстанових напълно а сега работата не е наред след болницата
  • 20 Като

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    тебе и Ерган ли? Мерси.
  • 21 Криеш името си страхливец

    7 0 Отговор
    Новата английска дума "локдаун" означава на български "карантиниране". GB напуска EU през 2021 г. Една страна в съюза остава англоговоряща - Ирландия. Моля, говорете и пишете МИ на български!

    Коментиран от #23

  • 22 Я пак

    4 0 Отговор
    Хаха, те Германия ВИНАГИ са "локдаун" за месец по КОЛЕДА.
    Празнуват у Дома, със СЕМЕЙСТВАТА си!

    Не са като ГАНьо да оди за лудо да бачка по празниците, докато собствените му деца гният с тъпите екранчета у дома.
  • 23 Лекар

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Криеш името си страхливец":

    То това е код - значи наЛОКал се ДАУН (за синдрома става дума - справка - ботоксния Кривоокио).
  • 24 Дано по дълго да има коронавирус

    5 0 Отговор
    Тая зараза трябваше да се случи защото човечеството много стремглаво беше тръгнало по една права на просперитет , богатство и изчерпване на ресурсите на земята, така че точно навреме дойде всичко малко да се осъзнаеме че не всичко е пари😉
  • 25 Изумен

    2 0 Отговор
    Яко тролене в коментарите. На всяка статия, първите 20 коментара са такива. На по-коментираните - първите 60-70. Недоумявам кой им се връзва на глупостите.
  • 26 Не си съвсем прав

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Самостоятелно мислещ":

    Кажи му следващия месец да ти изпрати за ноември и декември данните. Ще видиш смущаващо увеличение. Виж че за 1 месец смъртните случаи са се удвоили. Можеш да провериш и в България как е - до септември е г/д същото, но в момента сме с двойно по-висока смъртност. Разликата е, че с този темп на заразата, на месец има по над 3000 починали със или от коронавирус.
  • 27 БАЩИЦАТА.....КОМАНДВАЩ ДЪРЖАВАТА

    0 3 Отговор
    ЗАТВАРЯЙ, ЧЕ БСП ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ЕЛЕКТОРАТ.....
  • 28 Сикмя

    1 0 Отговор
    Германдъ файдасъ
  • 29 Матей

    0 0 Отговор
    Ккаво да им каже на лекарите,че лекуват грип и да не се правят на хал-та-ви,не са чак такива аб-да-ли.Може и така да им отърва,ще изкарат сума ти и пари.А затварянето,нека бе,колкото по-зле,толкова по-добре,плачат си за една революция,такава една ,антиковидна и антицерберска.Ти ягерманци едва ли ще издържат толкова да ги тормозят и връщат със сто години назад.Какво се иска пък навръх нова година да излязат мало и голямо по улиците и да направят разногледи церберите.