Last news in Fakti

17 Декември, 2020 20:30 3 564 58

Коронавирус: всичко най-важно за започващите ваксинации

  • ваксина-
  • коронавирус

Докато едни с нетърпение очакват да получават ваксина, други са скептични

Коронавирус: всичко най-важно за започващите ваксинации - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кога ще дойдат ваксините и кои ще бъдат първите ваксинирани? Може ли все пак имунизациите да станат задължителни? Тук отговаряме на най-важните въпроси за предстоящите ваксинации.

Точно 11 месеца след като разбрахме за съществуването на новия коронавирус, първите ваксинации срещу него във Великобритания вече са факт. Страните от ЕС също няма да чакат още дълго, преди да получават новите ваксини: Европейската агенция по лекарствата се очаква на 21 декември да се занимае с въпроса. Германските здравен министър Йенс Шпан очаква имунизирането срещу коронавирус с препарата на BioNTech и Pfizer да започне преди Коледа.

Решението за конкурентната ваксина на “Модерна” пък трябва да бъде взето на 12 януари. Става въпрос за условни одобрения, защото фаза III на проучванията на ваксините все още продължава. Тъй като фармацевтичните компании вече са произвели милиони дози от своите препарати, те могат да бъдат доставени непосредствено след официалното разрешение за употреба.

Въпреки бързането, ваксините влизат в експлоатация едва когато отговарят на всички научни изисквания за сигурност и ефективност. Това, разбира се, ще важи и за всички останали препарати, на които се очаква скоро да бъде дадена зелена светлина, в това число на AstraZeneca и китайските Sinovac и Sinopharm.

Кои ще бъдат ваксиниран първи?

Макар че Европейският съюз си гарантира доставката на милиони дози от ваксините, в първите месеци те със сигурност няма да са достатъчни за всички жители на страните членки. Затова и първите доставки от препарата трябва да бъдат разпределени така, че да носят най-голяма обществена полза.

За да се гарантира, че не тези с по-голямо богатство и влияние ще бъдат приоритетно имунизирани, Германският съвет по етика, научната академия “Леополдина” и Комисията по ваксинации настояха с приоритет да се ползват възрастните хора и тези с предишни заболявания, които попадат и в най-рисковата група. Преимущество ще имат и медицинските служители, при които опасността от заразяване е голяма, някои от държавните служители, в това число полицаите, учителите и възпитателите.

Как ще бъдат ваксинирани спешно толкова много хора?

Дори само ваксинирането на вече изброените групи ще е същинско предизвикателство. Скоростно във всички федерални провинции се изграждат центрове за имунизация. Въпреки това процесът на ваксиниране ще трае месеци. Дори всеки ден да бъде поставяна ваксина на 100 хиляди човека в Германия, ще са необходими 150 дни, за да бъде ваксинирани 15 милиона от населението на Германия, което е над 80 милиона. Освен това всички тези хора ще имат нужда и от повторна имунизация, за да бъде гарантирана защитата от вируса. Дори още тази година ваксинирането да се прехвърли от споменатите центрове в лекарските кабинети, Комисията по ваксинации смята, че имунизирането на населението на Германия няма да приключи до края на 2021 година.

Ще бъде ли ваксинирането задължително?

Докато едни с нетърпение очакват да получават ваксина, други са скептични. Причините за това са различни: някои са недоверчиви към препарата, който е разработен толкова бързо, други не могат да си поставят ваксина по здравословни причини, а трети я отричат, защото са против имунизациите по принцип. Въпреки това властите в Германия изключват възможността ваксинирането срещу коронавирус да стане задължително. Единствено за медицинските лица това би било възможно. За в бъдеще, обаче, ваксината може да се превърне в изискване за работа и в други сфери. Експертите в момента обсъждат дали работодатели могат да задължат своите служителите да се имунизират.

Повечето европейски държави разчитат на масова доброволна имунизация. Но в световен мащаб има много държави, които са въвели задължително ваксиниране – например срещу хепатит А и В, ротавирус, дифтерия, тетанус и жълта треска. Дори в САЩ не е изключено ваксинирането да бъде задължително - но подобно изискване е възможно да бъде въведено по-скоро на щатско, отколкото на национално ниво.

Само за ваксинирани?

Вместо изричното въвеждане на задължителна имунизация е по-възможно ваксината срещу коронавирус да се превърне в условие за пълноценно участие в обществения живот. В момента текат дебати за това дали без ваксина хората изобщо ще могат да влизат в барове, дискотеки, ресторанти, фитнес центрове или пък да посещават спортни събития и концерти.

Британското правителство планира издаването на “пропуски за нормален живот”, без които гражданите ще трябва да се съобразяват с редица ограничения. Австралийската авиокомпания Qantas ще качва на борда само ваксинирани пътници, очаква се други авиолинии да наложат същото правило.

Частните компании са в правото си да въвеждат подобни рестрикции. В публичните институции е различно. Влаковете в Германия, например, са задължени да возят и неваксинирани пътници, дори и в отделни вагони. Същото важи и за държавните училища и детските градини.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санитар

    30 5 Отговор
    На хартия ще се ваксинират 13 милиона а на практика под 1000
  • 2 Лек недостатък на ваксините

    24 5 Отговор
    Лек сърдечен арест или сърдечна недостатъчност и удвояване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки при бъбречни и сърдечносъдови заболявания и епилептични припадъци и алергични реакции с летален изход и колапс постоянни паник атаки и халюцинации с параноя и длеки странични ефекти колики разстройство обезводняване и газове в огромни количества и обеми и с неприятна миризма.

    Коментиран от #29, #30, #33

  • 3 Последния Софиянец

    39 5 Отговор
    Да ваксинират гербавите първо.Да видим ще им пораснат ли опашки от маймунските ваксини.

    Коментиран от #38

  • 4 123

    49 3 Отговор
    Ваксините ще ги направят задължителни. Ако не излезем по площадите ще ни изтровят. Глобалистите са твърдо решени да ваксинират всички.
  • 5 Джи

    49 4 Отговор
    "В момента текат дебати за това дали без ваксина хората изобщо ще могат да влизат в барове, дискотеки, ресторанти, фитнес центрове или пък да посещават спортни събития и концерти." ХОРА ГОТВЕТЕ СЕ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ, ТРЯБВА ДА ИМА СЪПРОТИВА.

    Коментиран от #7, #19

  • 6 Румен

    40 3 Отговор
    Неса минали изпитанията а са произведени милиони бройки.значи ...всичко вече е договорено
  • 7 Последния Софиянец

    30 5 Отговор

    До коментар #5 от "Джи":

    Днес увеличиха мерките с още два месеца и пак сме същите на площада.Стадото си заслужава съдбата.
  • 8 111

    33 2 Отговор
    Ботокса каза че ваксината ще достигне до всеки български гражданин. Сещате се колко ще е доброволна. Ако не се съпротивляваме ще ни надупчат като г0веда.
  • 9 име

    33 2 Отговор
    като свалим ГЕРБ от власт, трябва принудително да ги ваксинираме всичките. После ще кажем че са умрели от естествана смърт. То нали официално ваксината няма вредни ефекти, няма как да ни обвинят...

    Коментиран от #10

  • 10 сан4о

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "име":

    подкрепям с две ръце!
  • 11 Анонимен

    21 2 Отговор
    Аз чакам Мангъров
    Когато той се ваксинира и аз ще се
    Пролетта всички му се смееха на Мангъров когато говореше че трябва колективен имунитет
    А сега зведнъж всички заговориха за ваксини и трябвало колективен имунитет.

    Коментиран от #49

  • 12 Нинова БСП

    3 9 Отговор
    Аааа,не може така другари!Не го слушайте тоя Малтус!Слушайте Клаус Шваб,нема ваксина която да утрепа вируса на
    К у м а н и з ъ м а!Всички от БСП да си бият поне по пет ваксини!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    16 1 Отговор
    Тази статия е написана за Германия,защо ни я поднасяте?
  • 15 Боби

    29 1 Отговор
    Господ да ни е на помощ на нормалните мислещи хора. Нека стане чудо и да бъдат унищожени всички тирани тровещи живота на здрави интелигентни хора и децата им по целия свят. Молете се хора искат да ни отровят кръвта. Гърците вече издадоха заповед за насила еаксиниране

    Коментиран от #21

  • 16 Никога по принцип

    20 1 Отговор
    Няма да се ваксинирам,по добре смърт отколкото да живея м/у зомбита.
  • 17 кибик

    9 0 Отговор
    Ко ше се мъчат да ги ваксинират един по един! Да им раздават по една ваксинка и да им казват да се ваксинират сами. Нали и без това ваксините са безплатни.

    Коментиран от #26

  • 18 Петьо Петров

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Става въпрос за условни одобрения, защото фаза III на проучванията на ваксините все още продължава.

    Дано разумът победи. Който не го разбира,има право на личен избор...99.9 % да оцелее от вируса и да има естествен имунитет или да играе на руска рулетка,но не с револвер,а с двуцевка!

    Коментиран от #20

  • 19 Срадев

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джи":

    Ква съпротива бе!?
  • 20 така е

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Петьо Петров":

    " Дано разумът победи."

    Дано! ..Ама на дали.. За съжаление, за да вземе превес разума, първо много хора ще пострадат, за да може другите да се замислят какво става. Но тогава вече ще са ни стегнали примката около врата и ще е почти невъзможно да противодействаме.

    Коментиран от #22

  • 21 Виждащият

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Боби":

    Господ си ти, Господ съм аз, ние самите сме си ГОСПОДари, и ако ние не си помогнем, не очаквай, че ще появи нещо от нищото, да помогне.
  • 22 Няма мърдане

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "така е":

    Вече е почти невъзможно да противодействаме-при тези които не се ваксинират масово ще има и втора, и трета, четвърта...вълна на целенасочено заразяване с Ковид.

    Коментиран от #27

  • 23 Иво

    2 21 Отговор
    простите хора ще си останат цял живот тъпи и вечно ще мрънкат ще отричат и ще поставят под съмнение постигнатото от най големите учени,едно време така са ги спасили от куп заболявания да не говорим пък за туберкулозата и десетки други..жалко че масата простаци с елементарно мислене толкова много определят развитието ни като нация.

    Коментиран от #24, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Който е нулева кръвна група

    9 1 Отговор
    Е НАЙ НЕУЯЗВИМ ЗА ВИРУСИ. ДНЕСКА ИЗЛЕЗЕ ПАРАЛЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЖАПАН ОТ УСА И РСФР ЧЕ СЕГСШНОТО УСЛОЖНЕНИЕ 19 Е всьщност Алергична реакция към електромагнитни нано частици....... Интерпретациите са ЯСНИ.... Но хоратА с нулева група имат най тесен спектър лично ЕМПоле за разлика от другите които са доста доста по широкоспектърни ЕМ полета и така вероятността за синхроннс вьншните Емп на наночастиците е много по голям при синхронн вече сте в алергичо болно сьстояния. Ваксините които се предлагат са всьщност електролити стесняващо Емп на индивида. Има мальк проблем че ваксините се бият за всичко ПРЕВАнтивно а не в РАзгара на болестта.
    Поздрави Махмуд.

    Коментиран от #28

  • 26 Диверсант

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "кибик":

    Е той Хитлер ваксинирал колективно. Тия създават работни места
  • 27 БАН

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "Няма мърдане":

    Абе откъде ги творите тия бе!? В БАН не знаят толкова колкото зомбитата в този соц форум...
  • 28 Политолог

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Който е нулева кръвна група":

    Стига бе верно ли!? А ефективната отразяваща повърхност на наночастицата споменаха ли!?

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шамара

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лек недостатък на ваксините":

    И забрави най големия заплес от който страдаш...
  • 31 Петьо Петров

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иво":

    Извинявайте за въпроса от един посредствен човек. Как точно се лекува туберколоза? Знаете или предполагате. Никой не е застрахован,колкото и ваксини да има,това не се лекува. Може да влезеш в ремисия,както и някои щастливци от онкоболните, но клетките имат памет. Това заболяване не се лекува,само се поддържа пациента по-дълго време жив.Както и Хепатит С. Вярвайте на великите "учени", които в началото на годината говореха за абсолютно непознат щам,а сега виждаш ли от години работили в/у SARS и MERS. Лапайте двуцевката,изборът е личен. Може и да оцелеете,но не и да се просветите. Това не става през ТВ-то.
    Бъдете здрав,макар и странен!

    Коментиран от #34, #41

  • 32 Тя не отразява а ИЗЛЪЧВА

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Политолог":

    Надявам се ме разбирате и ПРАВИТе разлика в понятията. Поздрав от Махмуд

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Махмуд

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Петьо Петров":

    Туберкулозата се лекува превантивно с Ваксини които са прозведени от старата генерация учени и лекари за които материалното не бе ВАЖНО комерсиалното НЕ бе важно за разлика от сегашните...

    Коментиран от #36

  • 35 Политолог

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Тя не отразява а ИЗЛЪЧВА":

    Наночастиците излъчват знаеш ли кога? Когато ти цъфнат налъмите. Излъчваш ти простотии и облъчваш награмотните зомбита тука...
  • 36 Петьо Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Махмуд":

    Грешите,но няма да споря с Вас. Да,има ваксина за туберкулоза,но много хора я карат,макар и ваксинирани. Говоря от втора ръка,съпругата ми е медсестра в точно такова отделение. Дали да вярвам на нея или на Вас, нека изборът е мой!
    Бъдете здрав!

    Коментиран от #56

  • 37 Цветеслава Гълъбова

    3 0 Отговор
    Скъпи съфорумци, понеже настъпва Коледа искам да Ви направя вдин подарък от сърце. Само тази Коледа, прегледите при мен ще са безплатни! Позволете ми да Ви помогна! Обичам Ви мили мои!
  • 38 Опашки

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    не знам, ама ако им се удължат ръцете като на шимпанзета чиято РНК участва във пфайзерската ваксина, така ще крадат, че бог да пази майка България.
  • 39 Транс хуманист

    8 0 Отговор
    Правим ваксините с ДНК от абортирани бебета. Боцкаме ви чипа, активира се от 5g и почвате да се кланяте на сатаната.
  • 40 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    Ние тук не проявяваме интересТ - сорка!
  • 41 Джи

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Петьо Петров":

    Добър отговор! Разума ще надделее!
  • 42 Hoho Boho

    2 0 Отговор
    От февруари вирусът ще почне да отстъпва.
    Не много късно след това, агитацията
    "ваксинирайте се срещу Ковид",
    ще ви звучи като:
    ваксинирайте се срещу свински грип..
    :)

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Hoho Boho":

    И как точно отстъпва вируса?
    Все едно се е изтощил и решава да не ни тормози повече.
    Всичко е медийна пропаганда и народа я кара на доверие какво чул или прочел.

    Коментиран от #47

  • 44 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Hoho Boho":

    От почти една година ние питаме специалистите, политиците и медицинските институти и искаме научно доказателство за съществуването на такива вируси, за които се твърди, че причиняват болести и затова изискват „имунизация”. След почти една година, ние не сме получили дори и един конкретен отговор, който да ни даде доказателство за съществуването на тези „ваксинирани вируси”. Заключението е неминуемо – нашите деца все още се ваксинират въз основа на научните стандарти от 18-ти и 19-ти век.



    През 19-ти век Робърт Кох имаше нужда от доказателство за вирус, за да докаже инфектирането; по времето на Кох такова доказателство би могло да се намери само чрез директно наблюдение и охарактеризиране на вирусите, тъй като съответната технология не е била налична по това време. Методите на модерната медицина основно са се променили през последните 60 години и то благодарение на електронния микроскоп. И въпреки това, всичките тези вируси, срещу които се имунизираме, никога не са били изследвани отново, използвайки тази технология?

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Няма да има кого да заразява.
    Повечето ще сме го прекарали.
    Ще си имаме имунитет и без ваксина.
    А като си имаме имунитет, защо ни е ваксина?

    Целта на ваксината е да се създаде
    ПО ИЗКУСТВЕН /и не съвсем безопасен/ НАЧИН ИМУНИТЕТ,
    но за тези, които са преболедували това е безсмислено.

    Все едно да се имунизираш с противогрипна ваксина,
    след като си преболедувал грипа.

    Коментиран от #50, #52

  • 48 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Поздравления!
    И още много въпроси има...

    Трябва да ги задаваме и да
    ИЗИСКВАМЕ ОТГОВОРИ!

    Почнаха много нагло да ни зомбират.
    Не знам КОЙ, не знам ЗАЩО,

    но не ми харесва!!!
  • 49 Казуар

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Ти нещо не си наясно, Мангъров фъфлеше, че трябва да се достигне стаден имунитет без ваксина, сухите съчки да изгорят.

    Коментиран от #51, #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Политолог

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Казуар":

    Аз не знам дали има някой който още си мисли че чрез пребуледуване ще се създаде стаден имунитет срещу Ковид. Освен Пелтеков надали има някой друг на планетата...
  • 52 Политолог

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Hoho Boho":

    А все едно като си пребуледувал грипа и си с вечен имунитет. Те ваксините против грип щото еднократно в живота се поставят не всяка година щото е вечен имунитета. Доц Пелтеков ви плюе вие си мислете че вали...

    Коментиран от #54

  • 53 Hoho Boho

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Казуар":

    Не е вярно!
    Тогава нямаше ваксина.
    И сега няма ваксина
    /все още не е одобрена от Европейската Агенция по Лекарствата/

    За "сухите съчки" той тактично ни предупреди..
    Но тия от ЩАБА бяха на море
    и много възрастни хора си отидоха от този свят,
    защото
    НИКОИ НЕ ПОМИСЛИ И НЕ ВЗЕ МЕРКИ В ТАЗИ НАСОКА
    /да не говорим за старческите домове/
  • 54 Hoho Boho

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Политолог":

    Ваксинирай се ежемесечно против грип.
    То има и тропически болести, ама да не прекаляваме.
    Бъди здрав!
    :)
  • 55 Мислещ

    1 0 Отговор
    Ясно. Директен даунвоут без даже да прочета и ред от поредната долна пропаганда и фейк нюз.
  • 56 Док Алекс

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Петьо Петров":

    Имунизираните към туберкулоза могат да се разболеят, изложени в неблагоприятна среда, но боледуват много по-леко, без усложнения. Това от личен опит.
  • 57 Вие присъствали ли

    4 0 Отговор
    сте на масова ваксинация при говеда? Аз съм! Случайно,на гости при вуйчо.В тогавашно АПК.Двама ветеринари карат със спринцовка наред! Крава,след крава,теле след теле! Праскат наред.Рогатото измучи късо, когато го прасне и до там! Другите рогати дори не поглеждат! Продължават да дъвчат фураж,или да преживят.Докато не измучат и те накъсо Муу!
  • 58 Без печата на дявола 666....

    1 0 Отговор
    Няма да има живот и ,,свобода" за непокорните...Няма хляб,няма самолет,няма ресторант.Нови Рамбовци ще живеят в планината,а дронове Байрактари ще сноват в небето ,било някога Българско....Това е близкото бъдеще,за което не е нужно да си Нострадамус....