Last news in Fakti

17 Декември, 2020 15:07 2 697 17

Фон дер Лайен: Ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС започва от 27 декември!

  • ваксина-
  • коронавирус

Европейският съюз е постигнал сделка с компанията Novavax Inc. за осигуряване на до 200 милиона дози от разработваната от нея ваксина срещу коронавирус

Фон дер Лайен: Ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС започва от 27 декември! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавите от Европейския съюз ще започнат да ваксинират населението срещу COVID-19 от 27 декември, ако лекарственият регулатор на ЕС одобри ваксината, заяви в четвъртък председателят на ЕК, съобщава Ройтерс.

"На 27, 28 и 29 декември ваксинацията ще започне в целия ЕС", написа Урсула фон дер Лайен в Туитър. Преди това тя призова за координиран старт на ваксинирането в едни същи ден във всички 27 държави от ЕС.

Шефът на ЕК призова страните членки на ЕС "да започнат бързо с ваксинацията заедно, в един и същи ден", добавяйки, че членовете на блока ще минат през коронавирусната пандемия "заедно и обединени“.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви по-рано тази седмица, че експертната комисия ще събере в понеделник (21-ви декември), за да оцени ваксината, произведена от американската компания Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech.

Доставките ще започнат на 26 декември от местата за производство на ваксини в Белгия и Германия, но Комисията заяви, че всяка от 27-те държави на ЕС ще зависи от организирането и координирането на собствените си програми за ваксинация.

Междувременно ЕК съобщи, че Европейският съюз е постигнал сделка с компанията Novavax Inc. за осигуряване на до 200 милиона дози от разработваната от нея ваксина срещу COVID-19.

"Представеният договор предвижда възможността държавите членки на съюза да закупят 100 милиона дози с възможност за закупуване на още 100 милиона дози", се отбелязва в официалното изявление на комисията.

През ноември Novavax разкри, че е преминала към последния етап от своите клинични изпитвания, като първите междинни резултати се очаква да бъдат публикувани през първото тримесечие на 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    26 4 Отговор
    Ама Фондер Лайнен ли ще командва цяла Европа? По голяма загоба на суверенитета е имало само по турско робство в България!

    Коментиран от #5

  • 2 Да не бързат

    17 0 Отговор
    толкова с поръчките, че скоро да не изреват на умряло!
  • 3 Ташун Касапа

    16 0 Отговор
    Лайнен започвай първо от твоите 4 чавета .
  • 4 Aaa

    11 0 Отговор
    Голямо бързане с тея ваксини, предполагам че нея първа ще я ваксинират с милион дози
  • 5 Белю

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Ти пък къде видя робство бе Тупански.Тогава е било най голямата демокрация и тогава са построени най хубавите църкви и манастири. Съдът е бил изцяло български.
  • 6 Гладният китаец

    21 0 Отговор
    При последвали ракови образувания, безплодие и уродства, мога ли да съдя така любезната госпожа?
  • 7 Лелее

    16 0 Отговор
    Яяяя Хитлер без мустаци ...
  • 8 бегаййй

    11 0 Отговор
    Ти па коя си бе траверсолайнен - благодари се че такива прости като нашата тиква ви играят по свирката - инак ще се хванете за палците
  • 9 АЗ5

    9 1 Отговор
    В нашия красив град Чернобил ваксинацията приключи. Няма странични ефекти. И радиацията спадна.

    Коментиран от #11

  • 10 магик шоу

    4 0 Отговор
    Ех,ако бяха измислили как да се бие ваксината вербално,щеше да е ваксинирана и тя и всички от женски пол в рода и. Дори биха станали безсмъртни!
  • 11 тихо там

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "АЗ5":

    Градът се казва Припят, невежа.
  • 12 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Когато Фон лазене, Пак тръгнете към Русия. Ще е с молба, да ви спаси от Ислямистите. И ще видите Железо!
  • 13 ДЕН или НОЩ

    14 0 Отговор
    Замислете се малко. Никой по медиите не говореше ежедневно за ваксини до преди Октомври-Ноември понеже за да ги създадат трябват много години тестване независимо за колко
    напреднала технология говорим. Изведнъж последните два месеца е голямо бързането за масова ваксинация. Това трябва да повече от съмнително за всеки трезво мислещ човек, но хората
    са наплашени сега и може би им е по-трудно да осъзнаят какво ги карат да направят. На никой не препоръчвам да се ваксинира поради много причини, но нека кажа три очебийни:
    1. Изкараха ги ваксините на пазара за много кратък период и твърдят, че са 95% или даже 100% без странични ефекти.
    2. Всяка компания производител е поискала да бъде освободена от отговорност за възможните последствия от ваксинацията.
    3. Незнайно защо се съхраняват на температура от -70, -80 градуса докато обикновенните противогрипни ваксини са на 3-8 градуса.
    Добавете към списъка и покачващия се ежедневно натиск за "доброволно" ваксиниране.
  • 14 Биби Кинг

    0 3 Отговор
    Команезите добре си помислете преди да повращате враз секиго кой ви чини добро дее! Да не стане кой не се е вакценирал да го не пуштат у циливизациата дее и пембената ви отайка!
  • 15 Сити

    4 0 Отговор
    Лаейн Млаен шаисе ...никакви ваксини ...наша ваксина си е най сигурна но след години изпитание ,кви са тези ваксини за месеци и никакви гаранции Май ми правят на опитни животинки ..да си ги слагат там в Германия,Белгия и бланка ..ние сме си Бг,и сме индипендън
  • 16 гост

    6 0 Отговор
    Ей ку-во ела да ти вексинирам с големия ...в тясното ти д-пе и да мирясате с тея ваксини най накрая...Майка ви д-еа нещастна,проста и проклета !!!
  • 17 Церо

    4 0 Отговор
    Лошо,лошо на ква се направи тази ..!!!Нали си е пожелание уж ваксината,а то какво стана тук не става без ваксина не може на мпочивка без ваксина на работа без ваксина Абе на маймуни ни направиха ,без работа без свобода РОБИ НА КОГО....????