Last news in Fakti

18 Декември, 2020 06:30 5 237 20

Вирусолог: "Да затвориш всичко и всички - това е Средновековие"

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • карантина

Казано накратко: цитираните учени не са принципно против строгите ограничения - те просто твърдят, че това трябва да е последното средство

Вирусолог: "Да затвориш всичко и всички - това е Средновековие" - 1
Снимка: DW

В битката срещу коронавируса Германия залага най-вече на локдауна. Някои учени обаче смятат, че това е грешният път. "Да затвориш всичко и всички - това е Средновековие", казва германският вирусолог Йонас Шмит-Ханазит.

Не е правилно националните и местните власти да създават впечатлението, че пълният локдаун е безалтернативен, смятат трима германски учени. Според тях, Германия не е избрала най-добрия път за борба срещу коронавируса. И затова настояват за промяна в курса и най-вече за обществен дебат накъде да се върви по-нататък. Един от тези учени е вирусологът Йонас Шмит-Ханазит от университета в Хамбург. „Най-важно е преди всичко да имаме устойчива стратегия. Серия от последователни локдауни не може да бъде дългосрочна стратегия за овладяване на пандемията“, казва вирусологът, но все пак признава, че новият пълен локдаун в Германия, който влезе в сила в сряда, е бил неизбежен - заради високия брой нови инфекции и заради критичната ситуация в редица болници.

Няма смисъл от нов локдаун?

Шмит-Ханазит припомня, че на много места опитите на здравните служби да проследят контактите на заразените са се провалили. И то не само защото персоналът не достига, но и защото междувременно службите няма как да установят къде точно се е заразил даден човек - възможностите са просто твърде много.

Мнението на Шмит-Ханазит е, че засега това не е фатално, тъй като здравната система все още е в състояние да се справи с болните. Затова, според него, решението не е в постоянното налагане на строги ограничения. Много по-важно е например да се осигури защита на възрастните хора, при които заболяването протича най-тежко - усилията трябва да са именно в тази посока, както сочи примерът от германския град Тюбинген, казва Шмит-Ханазит. Ако престанат да се занимават с проследяването на веригите на зараза, здравните служби ще имат капацитет да се концентрират върху защитата на най-уязвимите, смята вирусологът.

Идеята за промяна в стратегията всъщност не е на Шмит-Ханазит, а на федералното правителство - в неговите планове за борба срещу коронавируса неведнъж е ставало дума за няколко фази. Първо властите трябва да се опитат да ограничат пандемията, проследявайки веригите на зараза. Ако това не се окаже достатъчно, мерките трябва да се концентрират върху най-уязвимите. А ако и това не помогне за ограничаване на заразата - да се предприемат стъпки, целящи предпазване на здравната система от претоварване.

Медицинският статистик Герд Антес поддържа именно тази промяна в стратегията - здравните служби да съсредоточат усилията си върху защитата на рисковите групи. Антес обаче предполага, че ако престанат да се занимават с проследяването на веригите на зараза, здравните служби ще бъдат заподозрени, че следват някакъв таен план за постигането на т.нар. стаден имунитет.

Сходно мнение застъпва и вирусологът Шмит-Ханазит. "Не ме разбирайте погрешно - не твърдя, че животът трябва да продължи така, сякаш нищо не се е случило. Казвам просто, че най-важното е защитата на рисковите групи", казва Шмит-Ханазит и обръща внимание на начина, по който се говори в Германия за коронавируса. Така, според него, се е стигнало дотам, че хората се боят да не се заразят от някой минувач, докато разхождат кучето си в парка. А и какъв е смисълът от задължителното носене на маски на открито, ако по улиците няма никой? - пита още вирусологът, който принципно се застъпва за носенето на маски, но само където и когато това е наистина необходимо.

Повече от постигнатото досега не можем да очакваме?

Позицията на германската академия на науките „Леополдина“ гласи, че Германия може да овладее пандемията само чрез налагането на локдаун. Вирусологът Клаус Щьор обаче се съмнява в това. Щьор, който дълги години е ръководил Програмата за борба срещу инфлуенцата към Световната здравна организация, не вярва, че новият локдаун ще намали осезаемо броя на заразените, тъй като, според него, повече от постигнатото досега не можем да очакваме.

Никой не знае как щеше да се разпространи коронавирусът, ако не бяха наложените ограничителни мерки. Следователно и никой не знае какъв е ефектът от тези мерки. Другояче стоят нещата с инфлуенцата - за нея вече се знае, че именно благодарение на мерките - маски, дистанция, хоумофис - разпространението ѝ в редица европейски държави е било намалено с цели 90%. „Това би трябвало да означава, че и разпространението на коронавируса навярно е било намалено със същия процент“, предполага Щьор. И затова пита: "Възможно ли е изобщо числата да спаднат още повече?". Особено при положение, че зимата е сезон, през който вирусът няма как да бъде ликвидиран.

Казано накратко: цитираните учени не са принципно против строгите ограничения - те просто твърдят, че това трябва да е последното средство. Или както казва Шмит-Ханазит: "Да затвориш всичко и всички - това е Средновековие".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работарчо

    30 14 Отговор
    От работа не ми остава време за почивка и сън, че били затворили кръчмите много важно.

    Коментиран от #17, #18

  • 2 БАЙ Х@Й

    10 2 Отговор
    О, по-лошо е !
  • 3 Софиянец

    18 16 Отговор
    Вирус няма, настинка е ;) и гледайте да не ви чипират, не се ваксинирайте и шапки против пет житу купувайте че свършиха.
  • 4 БАЙ Х@Й

    50 5 Отговор
    Когато някой има проблем с водопровода не вика електротехник ! И никой не вика водопроводчик когато има проблем с ел таблото ! Защо пишман професори по всичко , ОСВЕН ПО ВИРУСОЛОГИЯ, се надпреварват да ни спасяват от вируса ⁉️⁉️⁉️⁉️
  • 5 КокАл

    22 3 Отговор
    А аз мисля, че нашите умници сгрешиха. Защо не затворят сега всичко за 2 седмици и да се свършва. Има толкова почивни дни, че така или иначе ще се почива ами да свърши. 90%от работещите държавни служители ще си слеят празниците. Не е ли по хубаво сега и на веднъж отколкото 2месеца мъка за всички. А от 4.01 всички на работа и училище, че се побъркахме. Или на НАШИТЕ ПОЛИТИКА РИ им се празнува по курортите. Възрастните хора са казали:Г. З ГЛАВА ЗАКТРИВА.
    .

    Коментиран от #6, #19

  • 6 ООО

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "КокАл":

    Точно по празниците няма да стане, всички ще си отидат по вилите и ще има софри с по 20 човека, така, че какво като затворят всичко????

    Коментиран от #16

  • 7 Зайко Байко многознайко

    17 6 Отговор
    Тоэи пост съм го поствал в началото на Февруар 2020! Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването
  • 8 Зайко Байко многознайко

    11 0 Отговор
    чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавиците и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!

    Коментиран от #13

  • 9 Зайко Байко многознайко

    22 2 Отговор
    Това е положението господа, другари, граждани, селяни, демократи, либерали, десни, леви, червени, сини , жълти, пембени, българи, турци, българомохамедани, цигани, власи, армъни, цинцари, каракачани, гагауэи, тракийци, добруджанци, шопи, македонци всички които населяваме эемята наречена България , ако не проумееме, че ни ръководи една шайка пладнешки айдуци, промяна на положението няма да има! Правителството си играе на " тука има , тука няма", налучква, эатова и реэултатите са такива, полуотворени или полуэатворени беэумни мерки които объркват населението и го довеждат до лудост!

    Коментиран от #14

  • 10 Ами тъкмо де..

    19 1 Отговор
    Дедо Маркс рекна че Капитала ни връща в Средните Векове.Ама Кой да ти чете на млади години..
  • 11 Рошко

    21 1 Отговор
    Дойче този път заглавието ви ми хареса, ама не е средновековие а модерно високотехнологично робство
  • 12 Я ...Я

    3 2 Отговор
    НАПРАВО В ДЕСЕТКАТА. ТОЧНО СЪС
    АРГУМЕНТИРАНО. БРАВО.
  • 13 Дедо Грую

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зайко Байко многознайко":

    Той професор Мутафчийски преди да го вкарат в щаба говореше съвсем друго, а след това обърна позициите си на 180°. Ако се поразровиш в мрежата може да изгледаш интервюта не само с него, но и др. от шайката нощ.
  • 14 БАЦЕ БАЦИЛА

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Зайко Байко многознайко":

    Много добре казано!Мерките при нас са насочени към опазване на рейтинга Му,а не към опазване живота и здравето на хората...
  • 15 Уилям Нордхауз

    5 1 Отговор
    Има огромно несъответствие между естеството, обема и налагането на мерките. Мотивацията, обяснението за налагането им, не издържа никакво разумно обяснение. Конкретно за България, вече е налице цяло поколение, което още от февруари, тогава образованието бе затворено поради сезонен грип, а сега от октомври месец, се „обучава” по алтернативен метод. Тези деца бяха жертвани. Икономиката- туризмат, ресорантьорството, хотелиерството- все струкуроопределящи отрасли и те.
    От Щаба, МС, МЗ, само упреци към „тъпия материал”, адекватност, разум, ясни цели, липсват.
    Всичко е спряно, но смъртността не намалява, нито заболеваемастта.
    Хем яко се мре, хем яко „прецакаха” икономиката.
  • 16 Брадвата

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "ООО":

    Дайба тия "софри", дето са ви в чутурите, като не можете да ядете и пиете - по ковчезите и сбогом. Все хората са ви виновни, все завист и омраза!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мом

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Работарчо":

    Да останеш без работа дано злобен тъпанар.
  • 19 Щаба

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "КокАл":

    Ами ти ако искаш се затвори,сложи си и скафандър и трепери и не се показвай никога ако искаш ,,промит мозък,,,но не давай акъл кой как да живее живота си.
  • 20 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Ето ,че и в Германия има доцент Мангъров.Жалко,че Гестапо е "гешлосен" да го закарат където трябва.