Last news in Fakti

18 Декември, 2020 20:30 6 903 61

Неочакван подарък за България: десетки хиляди българи се прибраха

  • мигранти-
  • коронавирус

Завръщането на толкова много хора определено е шанс за страната, която отчаяно има нужда от забавяне на процеса, наричан "изтичане на мозъци"

Неочакван подарък за България: десетки хиляди българи се прибраха - 1
Снимка: Shutterstock

Може и да е цинично да се говори за положителни тенденции през тази тежка година, но има и такива: България получи неочакван подарък от 121 000 души. Толкова българи са се завърнали само до края на май. Дали ще останат?

Тази година често чуваме, че китайският йероглиф за думата “криза” съдържа два символа - "опасност” и "възможност”. От лингвистична гледна точка това не е съвсем вярно, но откакто Джон Кенеди използва това твърдение в своя реч през 1959 година, то стана любимо на оратори по целия свят. От историята знаем, че големите катаклизми, а сегашната пандемия от COVID-19 е именно такъв катаклизъм, неизменно водят до промени - преселения на народите, размествания в обществените строеве, преразпределение на благата и в крайна сметка промяна в обществения ред.

Може и да е цинично да се говори за положителни тенденции през 2020 година, когато в България броят на починалите от Ковид-19 вече надхвърли 6000. Но има и такива.

Подарък от 121 000 души

Пандемията не е приключила, но може би вече наблюдаваме една голяма промяна: до края на май в България са се завърнали над 121 000 души. Тези данни са от доклад на Европейския съвет за външна политика (ECFR) за ефекта на пандемията върху обратната миграция към България с автор Огнян Георгиев. Подобни ремиграции има по целия свят, но въпросното изследване се фокусира върху България.

Точни данни за миграцията на българите няма. Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) реално не работи заради бюрократичната ѝ същност, а емигрантите не са задължени да се “отписват”. Затова авторите на доклада базират заключенията си на данни от Гранична полиция и системата за карантиниране. Тъй като Гранична полиция започва да предава данните си едва към края на март, числата са занижени, смятат авторите на изследването.

Защо се връщат?

Докладът търси и отговор на въпроса защо тези десетки хиляди хора са решили да се върнат в България. С помощта на онлайн анкета е било установено, че двете основни причини за завръщането са "желание да съм с близки" (46%) и "загуба на работа" (32%).

В изследването се казва, че "няма адекватен метод, който да позволи да се определи колко от тях са дългосрочно завърнали се". Но и така е ясно, че едва ли голяма част от тях ще останат. Само 10% от анкетираните отговарят, че няма да се върнат обратно след кризата с коронавируса, а 25% още не са взели решение.

И все пак: при положение, че от 1990 насам България е загубила 1,3 млн. души - около една пета от населението си, завръщането на над 120 000 определено е неочакван подарък. Впрочем, в доклада се дават и примери за възможни мерки с цел задържане на този “подарък”, но поне засега правителството не е дало знак, че има намерение да се възползва от тази възможност.

А защо биха останали?

Интересни са и факторите, поради които завърналите се биха останали или не - намирането на работа, корупцията, развитието на COVID-кризата, социалната и градска среда. Нито един не е посочил новите магистрали, гордостта на Борисов, като фактор за трайно завръщане.

Така стигаме и до един от видимите резултати от завръщането - прибралите се от чужбина бяха значима част от протестите, продължили цяло лято. И малко или много тяхната енергия промени общественото мнение.

Странични положителни ефекти

COVID-кризата доведе и до други промени, които могат да бъдат наречени странични положителни ефекти. Единият е, че тази година България ще има рекордно ниски нива на смъртност от инциденти на пътя. По данни на МВР, от началото на годината до края на октомври на пътя са загинали 381 души, а ранените са 6143. Спрямо същия период на миналата година загиналите са със 147 по-малко, а ранените - с 956 по-малко.

Локдаунът през пролетта ускори и дългогодишния процес на електронното управление, в резултат от което броят на предлаганите от държавата услуги нарасна.

COVID-кризата като катализатор

Накрая да се върнем към данните за българите, прибрали се в България по време на пандемията. Завръщането на толкова много хора определено е шанс за страната, която отчаяно има нужда от забавяне на процеса, наричан "изтичане на мозъци". Към този момент изглежда, че коронакризата може да се превърне в катализатор на промяната. Дали това ще доведе до съществени положителни трансформации в обществото и в управлението, ще стане ясно след години, а първият тест ще е на изборите през март.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелинка

    35 175 Отговор
    Комунистите прогониха хората навън, а Бойко ги връща.
    10-годишното управление на ГЕРБ вдигна доходите с 4 пъти, извършиха се реформи, които затвърдиха демократичното развитие на страната.

    Коментиран от #5, #6, #13

  • 2 Четник

    151 17 Отговор
    България отчаяно се нуждае от свежите пари на пристигналите за празниците будали,които ще се чудят и маят защо цените в България са двойно по—високи от тези на Запад.
  • 3 Наръчник на младия терорист

    110 10 Отговор
    Много ясно че няма да останат, след като се нормализира ситуацията пак ше си тръгнат! Обаще ще напуснат още толкова, защото просто тук не се чувстват сигурни със средната заплата 1000 лева, и то 500 са в плик... под масата, под масатаа
  • 4 Johansson

    64 12 Отговор
    Връщат се защото тук поне не сме принудени да сме затворени по квартири и постоянни адреси. В Гърция е пълен ад. Да не можеш да излезеш без сме. Пълен геноцид
  • 5 Адолф

    43 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Познавам една със същото име, носеха се слухове, че е ужасна уличница...
  • 6 Кака Сийка

    84 19 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    ГЕРБ намери работа в чужбина дори и на най—мързеливите Българи.Повече от 2 милиона се евакуираха на Запад да търсят щастие и благоденствие.В БГ останаха само маргиналите и борисовчетата(тия които за нищо не стават).А завърналите се в БГ ще получават помощи за безработица по 1500—2000 лв.Нещо като платен отпуск в чужбина по време на криза.
  • 7 Аноним

    20 40 Отговор
    Медията факти се спонсорира ОТ Васил Божков

    Коментиран от #9

  • 8 !!!?

    16 30 Отговор
    Не чухме Фигуранта да се е зарадвал от тези Факти !!!?
  • 9 карамфила

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Аноним":

    Какъвто ти е псевдонима такава ти е и новината,ФАЛШИВА,а за фалшиви новини се лежи в затвора.

    Коментиран от #14

  • 10 МЕТГОНТАН

    38 7 Отговор
    ПРОПАГАНДА ЗА ДА СЕ НАПОМПАТ ФАЛШ.ГЛАСОВЕТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ.
    САМО ГЛУПЕНДЕРИТЕ НЕ ВИЖДАТ ЧЕ В БГ ВЕЧЕ НЯМА ХОРА . НАЙ МНОГО ДА СА 3-4МЛН .
  • 11 28 Мутри Вън

    54 10 Отговор
    10-гoдишнoтo упрaвлeниe нa рекетьорската групировка ОПГ ГEРБ и мутрата Борисов прогониха над 2 милиона българи навън. Но идва възмездието. Точно тези хора ще изритат мутрите от властта. Завинаги!
  • 12 трезвен

    52 20 Отговор
    Това не е никакъв подарък за България, защото 120 000 не българи, а КАТУНАРИ са се прибрали които сега ще виснат като нова тежест на българите които са си в България...!!!

    Коментиран от #17

  • 13 Гост

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ангелинка":

    Ангелинке, мини утре сабалям през личен състав да си прибереш бонуса за коментарите, че само твоя фиш седи неполучен на гишето.
  • 14 Аноним

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "карамфила":

    Ти да не си полицай лалугер

    Коментиран от #25

  • 15 истина е

    42 2 Отговор
    Ама вие гъбаркате ли се. Преди 3 години съда в Холандия постанови. Че арабина трябва да се върне у нас, защото от тук е избягал, той се обеси в килията, след като чу присъдата

    Коментиран от #46

  • 16 един от многото

    51 1 Отговор
    Връщат се защото с паричките с които ги компенсират и тези които са спестили ще преживеят в България и щом се изяснят хоризонтите отново ще са на терминал 2, и не само те!
  • 17 Русенец

    59 7 Отговор

    До коментар #12 от "трезвен":

    Точно! От тия 121000, поне 115000 не могат имената си да напишат и моментално ще цъфнат за соц помощи по гишетата или ще почнат да обикалят пазарите, да пообъркат джобовете на блеещото стадо.
  • 18 За овце

    29 1 Отговор
    Такава ментална боза може да е продукт само на Дойче Зеле.
  • 19 Лост

    41 2 Отговор
    Кръсницата чак от Канада се върна. Стоя 6 месеца с помощите от там и пак се прибра в Канада.
  • 20 Страничен

    44 5 Отговор
    Доста лилави се прибраха. На тях ли разчитаме да спрат изтичането на мозъци?!
  • 21 123

    31 3 Отговор
    То па едни мозъци да те върнали ...., мамице...!
  • 22 Васил

    43 6 Отговор
    Кви мозъци беееееееееееее това са гастарбайтери човек с умствен интелект няма да се върне .
  • 23 Грешка човешка

    17 6 Отговор
    ще си огробят парите в България. .подпомагат едно продажно правителство
  • 24 Обективен

    22 0 Отговор
    Лигава, долно пробна статия на ДВ... 90% са им такива....
  • 25 ОпПала

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Аноним":

    Той е копой платен не му обръщай внимание те за някой лев и душата ще си продадът
  • 26 Пенсионер

    16 2 Отговор
    До месец май бяхме пазачи с набори. Обаче дойдоха млади хора от чужбина и нас ни изгониха. Сега въобще не взимат пенсионери за тая работа за 500 лева.
  • 27 Перо

    17 5 Отговор
    Ще ударим 60% заразени,след Нова Година. Няма тестове за пристигащите,няма карантина,няма нищо! Безсмислени половинчати мерки!
  • 28 Баце

    28 2 Отговор
    Завръщат се зидаромазачи тенекеджии и други неграмотни гастарбайтери. За кво са ми, като тук 90% са ми такива!?
  • 29 пишман емигрант

    31 6 Отговор
    идваме си само за празниците, после обратно, да не сме луди да ви работим за 800 лв на месец.
  • 30 Шаран БГ

    28 1 Отговор
    Мнозина се връщат само за празниците - празнува цяла католическа и протестанска Европа. Но има и хора, които са останали без работа поради епидемията. Те, както не са отишли на Запад от хубаво, така не се прибират от хубаво.
    Наистина не разбирам защо чорбаджиите ни потриват радостно ръце! Нима има работа за тези хора, или се надяват, че ще се юрнат по нивите да копаят и плевят ??
    Или най-простата идея е - по-вече маймуни. по-вече данъци и такси и могат отново да си увеличават доходите безсрамно !?!?
  • 31 Гост

    38 2 Отговор
    То тия дето са се реализирали в чужбина не се връщат! Връща се нискоквалифициран персонал който не плаща данъци там! По-голямата част от тях за мене са роми !

    Коментиран от #61

  • 32 Гинка

    23 0 Отговор
    Излязоха на Борсата за година
    За това се прибраха
  • 33 Анонимен

    14 1 Отговор
    Статистиката дали включва българските граждани със северномакедонски произход или те си отиват в родната Северна Македония.
  • 34 джерман тарикатлък

    24 1 Отговор
    в самолетите на Уизеър за Дортмунд само екипажа са българи......😃, знам щото постоянно летя в тази посока
  • 35 Euro-neuro

    17 0 Отговор
    А то едни мозъци, мани мани...
  • 36 експерт

    18 2 Отговор
    Какъв подарък? Бантустанците са изключително нискокачественен човешки материал. Никъде не са желани, още по-повече пък в България.
    Каква пасмина си отглеждаме само..
  • 37 Анонимен

    15 5 Отговор
    На кой му е ок що да бяга. Но кога виждаш, ще родителите ти са на 50 години болни, те 20 годишните си решават. Защо да учим в бг, като след това сме на улицата. Приятелите им на 19 години в лондон и викат и тях. Едни ще се върнат, други ще заминат. Това не е пропаганда. Те не мислят за вас депутати, избори, а сега хвърчат 19 г, а родителите им изнемогват, а учат, силни ученици но преди 1944 нима не е било същото. Без пари.. Объркани са младите, а има са минали по тоя оът, но не им се бъркаме. Съжаляваме родителите им. От мислене на ромите погубихте българите ученолюбиви. Чака да завърши за мед сестра и на запад. Безпаричие в бг живее ли се. Окрадоха я. А не са прости. С висше военен, баба им в мвр мед сестра, а днес са много зле внужите им. Фобри по биология, математика, но без пари огън да ги гори. Окрадохте я. И на първа страница шафран и чорбаджийки
  • 38 Анонимен

    4 3 Отговор
    Първо среда няма в някои затънтени провинции. От селата. Зле са с езици. Прими. Кокони. Няпсън
  • 39 Анонимен

    2 5 Отговор
    Като им кажеш на западняците българин, а Румъния. Не.. Българин, България. То колелото като се е завъртяло у комшиите и тях няма да подмине. Той ви го каза, професора. Жалко за младостта на много млади и подхвърлени българи и пак се натискат. Като няма риби раци ще ядете. На z не им трябват умни, а по прости, за да грабят с пълни шепи и фекалиите от преяждане във водната вода
  • 40 Анонимен

    2 2 Отговор
    Първият на фото чабуджак идва да прави деца и обратно на запад. 1 към 1
  • 41 Ангелинчо

    10 3 Отговор
    До Ангелка...
    Бойко остави и десетки хиляди държавни служители на пенсия и заплата.... това и в Африка го нема.... младите като се върнат от гурбет да имат да цъкат по доходите на дедевете си!
  • 42 Ангелчо

    17 3 Отговор
    Интересно как всички коментари са против ББ освен Ангелинкиния, а на изборите резултата е 30 процента за ГЕРБ... Баце май мамиш на карти.... Кажи честно!?
  • 43 Анонимен

    2 1 Отговор
    Кой се пребира. С капата дядото при бабата. Дай нещо агнешко.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В.В.П.

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "истина е":

    Хаха.Разсмя ме...Хаха..
  • 47 Леле-мале

    9 4 Отговор
    Тия нещо са се объркали... ама доста... числата явно им падат от небето. То бива глупусти ама това вече са фантасмагории 😆 Тази година 3 пъти ми анулират полета за БГ, а сега ако дойда, при връщането си трябва да седя 14 дни карантина без заплата! Да не са ме правили лудите, че да се връщам при тези условия - догодина за моренце ще премина родината по път към Турция.

    Коментиран от #48

  • 48 Мани

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Леле-мале":

    И на мен бетономорието не ми понася
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 945949dfg9dg9

    9 2 Отговор
    Това ли са мозъците дето били изтекли от България?! Миячите на чинии, метачите в сметоизвозването, гледачките на баби.....
    До там ли я докарахме ?!
  • 53 Възмутен

    8 0 Отговор
    Връщат се ниско квалифицирани и платени българи. Никой работодател не се лишава от "мозъци", дори и в този момент.
    Това са основно циганите. Сега ще се увеличи още престъпноста и
    безработицата. За това ще се говори след изборите, когато България ще се освободи от алчността, простотията и лъжата.
  • 54 Анализатор

    3 3 Отговор
    Всичко има значение, ако нямаше пътища, магистрали, метро, икономически климат едва ли щяха да си помислят да останат. Да сравнят колко сърби и македонци са се завърнали и колко българи процентно и ще стане ясно коя е причината за избора.
  • 55 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Тъкмо му изчезна ерекцията на вожда ОТ МНОГОТО ПАРИ В ЧЕКМЕДЖЕТАТА ,И ТЕ СЕ ПРИБРАХА - КОЙ ЩЕ ГИ ВОДИ .
    НЕЩАСТНО СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА !
    ИЛИ ТРЯБВА ДА ЧАКАТ ДА МУ МИНЕ СТРЕСЪТ , ИЛИ ДА ГО БРАКУВАТ. ИЗБЕРЕТЕ САМИ !
  • 56 JEFF

    6 2 Отговор
    Всички други се радват на пристигащите от чужбина за празниците , защото близки и роднини ще се съберат за няколко дни . Само в България на това се гледа като инвестиция , като спасение за роднините и охарчване от т.н. чужденци. Жалко е . Оставете хората да се движат свободно и да се забавляват с близките си .
  • 57 Vaccinа Тest

    2 2 Отговор
    Нещо много се разбързаха и започнаха българите масово да се прибират и да планират да се приберат най късно до 2023г за да изпреварят задължителното ваксиниране, защото се усещат че след това и да искат, прибирането им ще е невъзможно...!!!
  • 58 Егати слюнестия

    6 1 Отговор
    Мираж? Първо: тази бройка не са " блестящи мозъци" .Над 90 % са нискоквалифицирани работници Не обиждам никого,защото срамна работа няма,и всеки е нужен някъде с труда си.И не " образованите" ,а можещите образовани останаха и ще останат навън.Че у нас" образовани" със Више гонят милион поне.Второ: Крибчовци да не потриват доволно кунки,че ето сега пак ще подбираме както през 90- те бачкатори. Пред вратата петдесет човека, за две е работни места, и нашия им дава грошове на месец.Няма да се случи.Ковид- мовид,ще свърши.Дали с васина,дали иначе- ще свърши.Но гук номера от миналото : Давам ти двеста лева,ако искаш! Отвън чакат още двадесет гладници за гова място, е невъзможен. Ще си бият и ваксина ако нямТ избор,и пак няма да ви робуват тук за смешни пари.
  • 59 Кой68

    5 0 Отговор
    Кои са се върнали?Инженери,лекари ли!
    Предимно си мисля че са се върнали от "сезонните"работници.И къде е радоста от тия "мозъци" които едва ли са се усигорявали?
  • 60 Чапаев

    5 0 Отговор
    Кво, кво, "изтичане на мозъци" ли ?! :-)

    Всички тия, дето се върнаха, са все прости, неуки селяндури, без образование, нискокачествени и необразовани бели роби - миеха чинии, скубеха кокошки, кормеха риба, къпеха бабички, берачи на нещо си, общи работници и прочее "мозъци"... Не напразно завръщането им беляза още по-тоталното изпростяване на народа като цяло.

    Те ли са "мозъците" ?? Благодаря, нека си се връщат да робуват, на мен лично не ми трябват. И без това е пълно с неуки, комплексирани простаци, бедни и мизерни, но безкрайно озлобени.

    Аре обратно !
  • 61 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Защо "роми", бе? Пак ли забраниха "цигани"?