Last news in Fakti

18 Декември, 2020 16:13 2 608 19

Смъртността от COVID-19 в болниците е три пъти по-висока, отколкото от грип

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Престоят в реанимация освен това е бил по-дълъг за пациентите с COVID-19, отколкото за тези с грип - 15 срещу 8 дни

Смъртността от COVID-19 в болниците е три пъти по-висока, отколкото от грип - 1
Снимка: Shutterstock

Болестта COVID-19 определено не е "грипчето", както я наричаха някои в началото на пандемията, и причинява три пъти повече смъртни случаи в болниците, отколкото класическият сезонен грип, предаде Франс прес, позовавайки се на френско проучване.

Изследването, публикувано в медицинското списание "Лансет респирътъри медисин", се основава на данни за над 135 000 френски пациенти. Близо 90 000 от тях са били хоспитализирани с COVID-19 пред март и април 2020 г., а над 45 000 са били приети в болница с грип в периода между декември 2018 г. и февруари 2019 г.

Анализът на данните показва, че смъртността при пациентите с COVID-19 е била три пъти по-висока от тази сред болните от грип: 16,9 процента за първите (над 15 000 смъртни случая от 89 500 пациенти) срещу 5,8 процента за вторите (над 2600 смъртни случая от 45 800 пациенти).

"Нашето проучване е най-голямото до момента, сравняващо двете заболявания и потвърждаващо, че болестта COVID-19 е много по-сериозна от грипа", казва професор Катрин Кантен от университетската болница в Дижон и френския Национален институт за здраве и медицински изследвания (Inserm).

"Фактът, че смъртността от COVID-19 е три пъти по-висока от тази на сезонния грип, е особено фрапиращ, като се има предвид, че грипът през зимата на 2018-2019 г. е най-лошият за последните пет години във Франция по отношение на смъртни случаи", допълва изследователката.

Проучването показва, още че пациентите, хоспитализирани с COVID-19, по-често са били приемани в реанимация/интензивно отделение, резервирани за най-тежките случаи, в сравнение с болните от сезонен грип - 16,3 процента срещу 10,8 процента.

Престоят в реанимация освен това е бил по-дълъг за пациентите с COVID-19, отколкото за тези с грип (15 дни срещу осем дни).

Изследването показва още, че по-малко деца и юноши са били хоспитализирани с COVID-19, отколкото с грип. Тази възрастова група представлява 1,4 процента от общия брой пациенти в първия случай и 19,5 процента във втория.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 7 Отговор
    ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ УМРЕЛИТЕ, ДАНО СЕ ОПРАВЯТ СКОРО
  • 2 др Гей Билтс

    13 8 Отговор
    Грипчето е! За 5 дни се излекувах, без антибиотици и други Пунтамари изписани от лекарчетата завършили в НБУ.
  • 3 Пауна

    5 6 Отговор
    Слаба работа е короната от 75 милиона заразени там колко са още няма два милиона умрели щеше да е друго ако от 75 милиона заразени имаше 50 милиона умрели и то всякакви деца млади стари улицата да не можеше да се разминаваме от мъртъвци това вече щеше да е баш чува казвам това с мисълта че познавам умрели от коронавирус и не подценявам коронавируса но със сигурност не е чумата за която го представят вече казах какво е чула айде живи и здрави и пийте нещо за успокоение
  • 4 Ужасонн

    7 2 Отговор
    Сигурно са включили и тези пред болниците и в линейките, които не са получили лекарска помощ, от което най-вече починаха много хора...
  • 5 среднощен

    5 0 Отговор
    Много подробно проучване - само дето не разбрахме от къде ни дойде и кой носи отговорността за проблема с Ковит-19..?
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    СВЕТА СЕ ОПРАВЛЯВА ОТ ПСИХОПАТИ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Шиле

    6 2 Отговор
    Медсестрата пита: докторе ,пациента умря.Какво да правя? Пиши "ковид",а огнестрелните рани в главата ги пиши "придружаващи заболявания". Справка: по пътека на НЗОК ЛЕЧЕНИЕ ОТ КОВИД СЕ ПЛАЩА 1200 лв.,минимум.
  • 9 Да ама не

    5 3 Отговор
    Ако всички умрели от предходни години се тестваха за грип щеше да се окаже, че умрелите с грип са десетки пъти повече от почналите с безсимптомната корона.

    Коментиран от #18

  • 10 Фак U

    5 2 Отговор
    Дано се задавите с еврейските сребърници които ви плащат за да лъжете и плашите народа !Точно обратното е ! Карах грипа по Нова година и от носа ми тече кръв !Мъчих се близо 20-на дена докато се оправя ! Ковида ме посети март и след 7 дена го забравих !Наистина три пъти по-лек от грипа !
  • 11 Ивайло

    4 2 Отговор
    Айде, айде, така ще кажете, за да плашите още повече овцете!!!
  • 12 Един

    3 0 Отговор
    Естествено ! В болниците действа 3 фактора и увеличават смъртността по 3: Първи фактор : заразата! Втори фактор : лекарите, лекарствата и лечението. Трети фактор : здравната система! ДА НИ Е ЧЕСТИТО!
  • 13 Мохамед

    5 0 Отговор
    Тестовете с които откриват Ковид са фалшиви и всеки един от тях показва заразяване със вируса на праскови , дюли, кози, че даже и спирт, който би трябвало да убива вируса, но нейсе, бялата мафия се е заела да разпространява лъжи, за да оправдае тегленето на заеми, затварянето на хората като говеда в обори, и също така отношение към хората като отпадък, който трябва да бъде изхвърлен под земята.

    Забраната да се правят аутопсии на умрели "от ковид19" е, че ще излезе истината, която ще покаже, че този вирус не е толкова опасен както ни го натриса терориста шеф на СЗО(разклонение на ЦРУ и лабораториите за производство на смърт)!
  • 14 Аз съм

    4 0 Отговор
    20 дни възпаление на бъбреци, коремна стена, двойна пневмония 2 антибиотика, Антистенокардин, Аспирин протект, кортикостероид, анти алергично, вит. Д И Б, тавипек, общо 90 лв лекарства. 20 ДНИ БОЛКИ И ТЕМПЕРАТУРА. За 48 години е имало грипове, гнойни ангини, апендесит, но такъв АД като Ковид не помня. Още не мога да възстановя сатурацията до нивото от преди болестта. Така го изкарах аз, не се бъзикайте защото не знаете вашия организъм как ще го изкара. Аз поне оживях. Дай Боже повече хора да се оправят!
  • 15 статистика

    2 0 Отговор
    от 42,338,662 HIV/AIDS infected people са умрели 1,624,647
    от 75,548,554 заразени с коронавирус са умрели 1,673,218

    Та от коя болест се умира повече?

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Аз съм

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "статистика":

    Да сравняваш HIV с COVID 19 е най-голямата тъпотия. Това са различни вируси с различни начини да разболяват. По принцип най-смъртоносната вирусна болест е Хеморагичната треска или Ебола, умира за часове с кръвоизливи от очи, уши и т. н, че о това не значи че болести много по-малко убийствени не убиват и не осакатяват. Болестта е болест. Не ги сравнявайте, има хора и то милиони живеят 20г с HIv/Aids и млад човек на 40 за седмица умира от Covid.

    Коментиран от #19

  • 17 От коронавирус се умира много

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "статистика":

    по-бързо отколкото от СПИН, а заразяването е в пъти по - лесно. Със СПИН отдавна може да се живее дълго ако се открие инфекцията и се предприеме лечение.
  • 18 Нямаше да се окаже. Няма месец от

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да ама не":

    предходни години със смъртност дори малко приближаваща общата смъртност през ноември 2020.
  • 19 статистика

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Аз съм":

    и що така се възпалихте? Да, от ХИВ заразяването е много по-трудно, а смъртността - сами виждате. 40-годишен здрав човек НЕ МОЖЕ да умре от САРС Ков -2.
    Словоблудството ви е неподражаемо.