Last news in Fakti

18 Декември, 2020 15:33 3 618 30

Как се ваксинират 80 милиона? Германия е готова за старта

  • ваксина-
  • коронавирус

Разходите по имунизацията се поемат от правителството, като за целта в бюджета са предвидени 2,7 милиарда евро

Как се ваксинират 80 милиона? Германия е готова за старта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Как ще протече имунизирането на толкова много хора, къде и как ще се поставят ваксините, откъде ще се намери толкова много медицински персонал? Ето как Германия организира ваксинирането на 80-милионното си население.

Това ще бъде едно от най-големите логистични предизвикателства за Германия: след като европейската Агенция по лекарствата ЕМА оповести, че още след броени дни ще вземе решение за ваксината на BioNTech и Pfizer, в цяла Германия тече усилена подготовка. Ваксинирането може да започне още преди края на годината - вероятно на 27 декември.

Първо най-уязвимите, след това медиците

Центровете за имунизация в страната ще бъдат 440 - в панаирни палати, концертни зали, хотели, бивши бежански лагери, дори хижи и супермаркети. По решение на независимата експертна група, която съветва правителството по въпроса за ваксинациите, най-напред ще бъдат имунизирани хората от високорисковите групи, след което идва ред на особено застрашения медицински персонал. Само тези две групи обхващат милиони хора.

Оттам нататък ще бъдат ваксинирани хората с важни за обществото професии - например учителите. Разходите по имунизацията се поемат от правителството, като за целта в бюджета са предвидени 2,7 милиарда евро.

Най-трудното

Основните тревоги на организаторите са свързани със съхранението на ваксината, която до поставянето ѝ трябва да се държи на минус 70 градуса. Вторият основен проблем е как хората да прекарат възможно най-малко време в центровете за ваксинации. Никак няма да е лесно винаги в готовност да има само толкова дози, колкото ще са нужни към момента.

При пристигането си в имунизационния център хората ще трябва да се регистрират на входа, където ще бъдат проверени документите им. В следващото помещение ще се проведе предварителен разговор с лекар, преди да се влезе в стаята за имунизация, докъдето ще водят еднопосочни коридори. След поставянето на ваксината хората ще бъдат 15 минути под наблюдение - отново в специално помещение. И, разбира се, навсякъде ще важат изискванията за носене на маски, спазване на дистанция и избягване на контактите. След няколко седмици имунизацията ще трябва да се повтори - тоест, за всеки човек ще са нужни две дози. Както обяви германският здравен министър Йенс Шпан, Германия ще получи от европейския контингент общо 100 милиона дози, но в първите седмици на разположение ще са само 3 милиона, а в първите три месеца - до 11 милиона.

Как ще бъде осигурен необходимият персонал?

Отсега е ясно, че за целия този процес ще е нужно огромно количество медицински персонал. Десетки хиляди медици вече са се кандидатирали доброволно, но на много места продължават трескаво да търсят подкрепа. Само в Бавария, която е сред провинциите с най-голям брой заразени, трябва да има 99 центъра, в които да се правят до 30 000 ваксинации дневно.

Освен от медицински лица, ще има нужда и от преводачи и служители по сигурността. И тъй като полицията няма да е в състояние да поеме изцяло и този ангажимент, ще трябва да се наемат частни охранителни фирми.

Готови за старта

Почти навсякъде в Германия вече са готови за старта. В Берлин и Бранденбург има известни забавяния, а от Баден-Вюртемберг казват, че деветте централни пункта за имунизация са вече в готовност, но 50-те по-малки извънградски центъра ще са готови едва в средата на януари.

Както изглежда обаче, в началото капацитетите ще бъдат по-високи от наличните дози. Затова експертите предполагат, че ще изминат месеци, докато бъдат имунизирани достатъчно много хора.

Наред с ваксинациите в специалните центрове, ще работят и мобилни екипи, които ще посещават например хората в домовете за възрастни. Само в Берлин ще има 30 такива екипа.

Колко от германците искат да се ваксинират?

Последните данни, с които разполагат правителството и канцлерката, сочат, че малко над 46 милиона от германците са готови да се ваксинират. Това е повече, отколкото показваха последните допитвания - в тях готовност да се ваксинират изразяваха малко повече от 50 на сто.

Когато значителна част от хората получат своите дози, лекарите ще могат да поемат по-нататъшните имунизации в кабинетите си. Засега не е известно откога ще бъде възможно това. А в даден момент на разположение ще са и продуктите на още пет фирми-производителки на ваксини, при които федералното правителство превантивно е направило поръчки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    14 2 Отговор
    Как се ваксинират - лесно.
    Един Хитлер им трябва да им каже ВАКСИНАТА ЩЕ ВИ НАПРАВИ СВОБОДНИ и са готови.
  • 2 111

    14 3 Отговор
    Медицинска сестра припадна след като й биха ваксината
  • 3 честен ционист

    12 2 Отговор
    В "Децата на хората" се казваше, че светът ще страда от стерилитет.
  • 4 111

    5 2 Отговор
    Медицинска сестра припадна след като й биха ваксината

  • 5 др Гей Билтс

    14 1 Отговор
    Малко бие на инструктаж за ползване на банята в Аушвиц.
  • 6 Боц

    7 1 Отговор
    Боц...и готово
  • 7 бай Спарчу

    8 0 Отговор
    М'чи ваксинирайти по - напреж оркити и баба Меркел с правитьелствуту.
  • 8 Бил ваксинатора

    3 2 Отговор
    Задължително с гумичката на иглата или с филмова спринцовка, инак от 80 милиона я оцелеят 20-30, я не.

    Коментиран от #16

  • 9 Рошко

    10 2 Отговор
    Не можах да разбера само, ако е доброволна колко ли ще се ваксинират, сори чипират

    Коментиран от #10

  • 10 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Рошко":

    Или статията е нещо като анкета, далимнякой ще се сети да попита за това
  • 11 Бони

    5 1 Отговор
    Тихото отмъщение на евреите.
  • 12 Коронавирус

    4 0 Отговор
    Извратените ви мозъци се възбуждат когато пишат за коронавируса целта е да налеете такава паника такава е психо за че човек като пипне короната да се чувства все едно го е хванал бързия рак комбинацията от смърт сутринта го повториха около 50 пъти умрели короната маските дистанциите целта да ви побърка психически хората да се другирват и да се пробият да получават паник атаки да живеят под стрес което води до инфаркт и също така който отхлабва имунната система точно това което ти трябва за да се бори с вируса целта е да ти ограничат всички свободи да не може с една мадама да ходиш едно кафе да изпиеш да не можеш да спортуваш да живееш с мисълта че с Емре и те ще ти набия че целта да не живееш с тази мисъл и да си сложиш ваксината и много хора ще тръгне ти ще си сложат ваксината само и само да се отърват от ад но никой не знае какво ги чака след това какви са тия ваксини и така нататък целия подход е грешен към този вирус един лекар би трябвало да дава кураж на смъртно болен пациент как ще живее тука се получава точно обратното от от сутрин до вечер ни казват как ще ям ram-a ако имам чувство че се възбуждате докато пишете за този вирус това е психоза и не е нормално само да ви кажа че смъртта е част от живота 73 милиона заразени са умрели милион 500 от коронавируса за справка от инфаркт с умрели над 10 милиона от инсулт също от катастрофи също повече от 2 милиона мисълта ми е да те не са заразни и затова не ги казвате но мисълта ми е друга и след короната и

    Коментиран от #15

  • 13 онзи

    4 0 Отговор
    Медицинска сестра е колабирала след ковид ваксина. Напишете в ютуб : nurse collaps и от филтъра му дайте да показва клиповете по дата на качване.
  • 14 Йосиффф

    10 0 Отговор
    Бездетната Меркел баш я боли г@за за раята.Тя и да иска няма какво добро и полезно да остави на Германия и света, освен злини.
  • 15 Коронавирус

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Коронавирус":

    Извинете ме за правописа не съм българин уча езика в момента и след короната хората ще умират целта е да ходим с наведени глави с маски да учи да не се срещаме с приятели да живеем под иска живот от сутрин до вечер да ни плашат със смъртта и по този начин с този психически тормоз да ни накара да си бием в ваксината аз спазвам мерките просто подхода викам този вирус не е правилен ако искате да щадите хората щяхте да сте на идея по-внимателни в това което говорите живи и здрави да сте
  • 16 Вили

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бил ваксинатора":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.
  • 17 Да ама не

    5 0 Отговор
    Даже и до милион ваксинирани няма да стигнат, първо ще ваксинират стотина хиляди пенсионера и от тях като измрат от алергични реакции в рамките на деня 1000 човека всички други ще се откажат, поне тези с IQ над 60. Видяхме какво се случва във Великобритания - яко измират от ваксините, в Аляска същата работа.

    Коментиран от #18

  • 18 Бегай

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Да ама не":

    Ако не искаш ваксина-твоя воля.Не пиши глупости.Къде чу или прочете,че умират хора от ваксината? Аман от утепляци..
  • 19 Хуяк в жопу блядь.

    2 0 Отговор
    Ще се ваксинирам само със Спутник-5. Естествено правителството на Тиквата ,не я е доставило и трябва по свой канали да си набавя. Ще го направя само за да мога да работя за да изкарвам прехраната си.
  • 20 111111122222

    2 0 Отговор
    "Пocлeднитe дaнни, c кoитo рaзпoлaгaт прaвитeлcтвoтo и кaнцлeркaтa, coчaт, чe мaлкo нaд 46 милиoнa oт гeрмaнцитe ca гoтoви дa ce вaкcинирaт. Тoвa e пoвeчe, oткoлкoтo пoкaзвaхa пocлeднитe дoпитвaния - в тях гoтoвнocт дa ce вaкcинирaт изрaзявaхa мaлкo пoвeчe oт 50 нa cтo. " Тези изречения са в повече
  • 21 Абе

    4 0 Отговор
    Направо отваряйте концентрационните лагери и ги подкарвайте там. И без това резултата ще е един и същ!
  • 22 ФЛК

    4 0 Отговор
    Германия иска заедно да произвеждат с Русия руските ваксини против Ковид 19 " и да задоволят със ваксини целият ЕС. Ний кво правим? Цела Европа с руски ваксини против Ковид , България само с американските ваксини и Англия.
  • 23 4444444

    1 0 Отговор
    Много хора ще измрем, от тази ваксина.
  • 24 22222

    1 0 Отговор
    От къде ги отпуска тия пари,сигурно идват от Марс всичко е от данъците на хората,демек те сами си я плащат......
  • 25 22222

    0 0 Отговор
    От къде ги отпуска тия пари,сигурно идват от Марс всичко е от данъците на хората,демек те сами си я плащат......
  • 26 22222

    0 0 Отговор
    От къде ги отпуска тия пари,сигурно идват от Марс всичко е от данъците на хората,демек те сами си я плащат......
  • 27 22222

    0 0 Отговор
    От къде ги отпуска тия пари,сигурно идват от Марс всичко е от данъците на хората,демек те сами си я плащат......
  • 28 22222

    0 0 Отговор
    От къде ги отпуска тия пари,сигурно идват от Марс всичко е от данъците на хората,демек те сами си я плащат......
  • 29 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Тя е готова за старта .............но този старт се очертава ПЕРМАНЕНТЕН ! Щамовете никнат , като гъби след дъжд !
  • 30 Васил

    0 0 Отговор
    Значи Германия ще получи 3 милиона дози а България 5000 дози къде е логиката или диктатора няма кинти да ги плати?