Last news in Fakti

21 Декември, 2020 19:41 2 996 11

Сърбия отвори ски курортите си въпреки коронавируса

  • икономика-
  • ски-
  • коронавирус

Лифтовете работят с половин капацитет, като превозват само трима скиори на 6 седалки

Сърбия отвори ски курортите си въпреки коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Сърбия е една от малкото европейски страни, отворили своите ски курорти въпреки пандемията от коронавирус, но властите внимателно прилагат предпазни мерки срещу вируса, от който се заразяват няколко хиляди души на ден, предаде Ройтерс.

С 35 километра ски писти и 25 лифта курортът Копаоник на границата с Косово е най-големият ски център в страната, посочва БТА.

"Хората не трябва да се страхуват, ски спортът е един от най-безопасните спортове. Скиорите носят ръкавици, маски или шалове и очила", казва Филип Филипович, ски инструктор в Копаоник.

Все по-голям брой скиори се стичат в курорта след началото на училищната ваканция миналата седмица. Въведени са нови мерки, според които ресторантите и кафенетата на хотелите обслужват само гостите на хотела. Освен това е ограничен броят на хората, посещаващи спа центровете. Лифтовете работят с половин капацитет, като превозват само трима скиори на 6 седалки.

"Толкова обичам ските, че отхвърлих страха си от зараза с коронавирус. Пазим се, носим маски", казва Наджа, курортистка от Ниш.

Скиорите все пак могат да си купуват кафе, чай и греяно вино и да ги пият в движение.

"Ако спазваме мерките, можем да се надяваме на добър сезон. Очакваме да видим повече гости в планините в Сърбия, след като много хора, обикновено ходещи на ски в чужбина, ще останат в страната", казва Деян Чика, ръководител на държавната компания, управляваща ски курортите в страната.

Днес Сърбия съобщи за 3685 заразени с коронавирус през последното денонощие и 47 смъртни случая. От началото на епидемията в страната са се заразили около 300 000 души, включително над 3000 медицински сестри и лекари, и са починали 2733. Болниците работят с пълен капацитет.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПазарЖик

    7 5 Отговор
    Епа добре сме тук със 200 000 заразени и 6000 починали.
  • 2 Евлоги

    27 6 Отговор
    Сърбия показа среден пръст на СЗО и протежетата и за разлика от нашите т.нр. лидери. Лидера не целува задни части ,затова е лидер .А ние следваме мъ-р-ши.
  • 3 Тия имали и ски курорти,

    3 21 Отговор
    Ама верно ли, то да си умреш, кой ще стъпи там

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Верно ли

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тия имали и ски курорти,":

    И да си умираш, са по-добри от нашите - по-евтини, по-чисти и с по-малко навалица.

    Коментиран от #6

  • 5 Velossimo

    20 1 Отговор
    Много сте назад с матеряла. Тарикатите още през 2017г. започнаха да ходят на ски в Пояна брашов и Бабин зуб!
  • 6 Въображението

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    Не е малко, да ми платиш за там, не бил си го причинила
  • 7 Тоз пък

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тия имали и ски курорти,":

    Ти фрет ли си ваааааа?

    Коментиран от #8

  • 8 А, ти фред

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тоз пък":

    Флийнстоун ли си, уаа
  • 9 Бързам

    2 2 Отговор
    🤣 !Публикувано във факти.бг: Хората не трябва да се страхуват, ски спортът е един от най-безопасните спортове.Ако не вярват да питат М. Шумахер,Филип Филипович, ски инструктор в Копаоник.😂👍
  • 10 Свещенна Прост

    1 7 Отговор
    Сърбите пак неразбрали. Проблемът не е ски спортът, а това че ще се скупчват в затворени помещения на хотели, барове и ресторанти където К19 яко вършее. Много бързо забравиха че вирусът плъзна из Европа точно от ски курорти .... След месец два ще изцвилят.
  • 11 колжо

    0 0 Отговор
    Браво на СЪРБИТЕ - задружни са и си спасяват икономиката ! А нашите "бизнесмени" в бели престилки пишат всички починали на сметката на КОВИД за едни жалки 1000лв! Ето тоша е ИЗМАМАТА ! Искат да фалират малките бизнеси и да им изземат клиентелата ,а големич бизнес като отцелее бързо ще шъзстаноши позиции и дори напред ще е !