Last news in Fakti

21 Декември, 2020 16:16 2 819 10

Експортен бум: как Китай печели от пандемията

  • китай-
  • икономика

От началото на пандемията досега комунистическото ръководство на страната е инвестирало много милиарди евро в строежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални парковe

Експортен бум: как Китай печели от пандемията - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайската икономика се възстановява от пандемията. В момента тя печели от силния износ и отпадането на много други износители заради наложения локдаун. Но има и политически последици от икономическия подем на Китай.

Китайската икономика продължава да се възстановява. Промишленото производство през ноември се е увеличило със 7% спрямо същия месец на предходната година, показват статистическите данни на страната. Търговията на дребно пък е нараснала с 5 на сто.

"Китай е едно от малкото големи народни стопанства в света, които ще отбележат прираст през тази година“, казва говорителят на Китайската статистическа служба. Икономистите очакват, че БВП на Китай през тази година ще се увеличи с 2%. За сравнение: в еврозоната през тази година се очаква минус от близо 8%. Германският БВП ще спадне с около 5%, а този на САЩ – с 4 на сто.

Фактът, че през същия период китайската икономика излиза на плюс, означава, че китайският дял в световната икономика в момента се разширява още по-бързо, отколкото се очакваше преди пандемията.

Силен износ

Сегашният успех на Китай се дължи и на експортния бум. През ноември китайските фирми са успели да увеличат своя износ с впечатляващите 21,1% спрямо предходната година. Те извличат в момента големи ползи от огромното световно търсене на защитно облекло срещу коронавирус и на предпазни маски. А поради това, че в момента много повече хора в цял свят работят от вкъщи, търсенето на китайски лаптопи и друга комуникационна техника се увеличи допълнително. Тази тенденция едва ли ще се промени много скоро. Допълнителен тласък даде и традиционно по-силното пазаруване по Коледа в Европа и САЩ.

"Китайските фирми заместват износители от други държави, които в момента отпадат от пазара поради обширния локдаун в света“, казва Алисия Гарсия-Ереро, главна икономистка на френската инвестиционна банка Natixis в Хонконг. С други думи, китайските фирми увеличават пазарните си дялове, а това им разкрива допълнителни шансове.

Китайският експорт в момента преживява толкова силен бум, че спедиторите едва успяват да превозят по море стоките към останалия свят. В големите китайски пристанища като Шанхай, Гуанджоу и Тяндзин се трупат все повече контейнери.

Враждебност към страната, откъдето тръгна заразата

Фактът, че тъкмо страната, от която тръгна коронавирусът, сега се развива толкова мощно в икономическо отношение, има и политически последици. Икономистката Гарсия-Ереро говори за истинска враждебност спрямо Китай. В целия свят много по-ясно били осъзнати предизвикателства, свързани с тази страна.

Други икономисти обръщат внимание на факта, че китайската икономика в момента се развива толкова добре, само защото държавата налива огромни пари. От началото на пандемията досега комунистическото ръководство на страната е инвестирало много милиарди евро в строежа на нови пътища, пристанища, мостове и индустриални паркове. Одобрено е и изграждането на нови електроцентрали на въглища, напук на всички обещания за мерки в защита на климата.

Нездравословен растеж

„Инвестициите дърпат китайския БВП нагоре, но този растеж не е здравословен“, казва професорът по икономика от Пекинския университет Майкъл Петис. Той твърди, че пандемията тежко е увредила „здравите“ клонове на китайската икономика. Вътрешното потребление и инвестиции са намалели. За да поддържа висок икономическия ръст, държавното ръководство налива пари в „нездравите“ браншове на икономиката – т.е. в публичния сектор.

Това, че държавата налива взети на кредит пари, за да съживи конюнктурата, явно няма да реши основните проблеми на китайската икономика. Вътрешното потребление не се развива добре, а китайските фирми все още имат сериозни проблеми с производителността, както и с устойчивостта на продуктите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    20 2 Отговор
    Който копае гроб другиму сам пада в него.Това е нашата американска работа.
  • 2 Шпек

    12 3 Отговор
    И Българското Комунистическо ръководство начело с Председателят SIC Борисов взима многомилиардни заеми да строи личното благополучие на намазаните с ГЕРБав сироп комунета—ренегати.
  • 3 Хахахах

    4 4 Отговор
    Тамошния комунизъм е като на Путин - козируваш и изпълняваш или бай бай.

    Не случайно Китай са най-бързо и ефективно растящата икономика.

    Без твърда ръка виждаме в БГ как са олигарсите, а в Русия след Путин освен вече направените големи тип Абрамович НУЛА НОВИ. А ние Пеевски, Доган, Гайтански, ББ и т.н.
  • 4 Хок

    7 1 Отговор
    Китай работят с долари,защото 80% от икономиката е обвързана с американските корпорации и пазар
  • 5 Хихихи

    13 3 Отговор
    Не случайно и казват поднебесната империя. Древна цивилизация научена на дисциплина. Толкова много хора се командват с твърда ръка и решителност. Прочетете малко повече за Китай, тяхните постижения са неуспорими. Бъдещата световна сила без аналог. Нека, радвам се за тях и не им завиждам. Постигат всичко с ум и труд. Бог да е с тях!
  • 6 Анонимен

    5 5 Отговор
    Значи все пак е имало план с тоя вирус. Да убием целия свят и икономиката му за да сме номер едно.
  • 7 старото Хасан

    3 0 Отговор
    Този,ако поодмине ще пуснат нов.
    Споко!
  • 8 Лесно

    0 0 Отговор
    Продаде заготовката на вируса на всяка държава и тя си го модифицира за по-голяма заболеваемост.И те така..
  • 9 бачкатор

    1 1 Отговор
    Китай произвежда онова, което се изобретява в цивилизования свят. Западни компании прехвърлят цели производства там. Да сме чули нещо да е изобретено в Китай? Не. Къде тогава е разковничето? В човешкия фактор. Китайският работник още помни глада на село и е готов да работи за жълти стотинки. Засега го прави. Засега. Благодарение на комунистическата власт, кояго го притиска.
  • 10 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ИМАМ СПОМЕНИ , ЧЕ КИТАЙЦИТЕ СЕ ПРОЧИСТИХА ОТ ПАРАЗИТИ .
    НАПРАВИХА ГО ПУБЛИЧНО - НА СТАДИОНИТЕ .
    ИМА ЛИ СИЛА КОЯТО ДА ГИ СПРЕ!?!
    НЯМА , И НЕ БИ ТРЯБВАЛО !
    ПЕЧЕЛЯТ С ТРУД , УМ , ИНОВАЦИИ, ТЕХНОЛОГИИ , НАУЧНИ РАЗРАБОТКИ !
    ПОНЯКОГА СЕ САМОСЪЖАЛЯВАМ И СИ ВИКАМ, ВИЖДАЙКИ НА ПАЗАРА НЕЩО ИНТЕРЕСНО И КИТАЙСКО: ЕЙЙЙЙ , АЗ ОЩЕ НЕ СЪМ СИ ПОМИСЛИЛА ЗА НЕЩО ПОДОБНО , КИТАЙЦИТЕ СА ГО ИЗМИСЛИЛИ , ИЗРАБОТИЛИ , ДОСТАВИЛИ ....ХАК НИ Е !