Last news in Fakti

25 Декември, 2020 16:44 3 546 10

Тази ваксина има ефективност от над 91%

  • турция-
  • ваксина-
  • китай-
  • коронавирус-
  • безопасна-
  • синовак-
  • синовак биотех

Д-р Юнал посочи, че ваксината е безопасна

Тази ваксина има ефективност от над 91% - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ефективността на ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската компания "Синовак биотех", е 91,25 процента, според временни данни от последната фаза на изпитанията на препарата в Турция, предаде агенция Ройтерс. Този резултат е потенциално много по-добър от данните, получени при изпитанията на ваксината в Бразилия, допълва агенцията, предаде БТА.

Изследователите в Бразилия, които провеждат финалната трета фаза от изпитанията на ваксината, обявиха в сряда, че ефективността ѝ е над 50 процента, но задържаха обявяването на пълните резултати по искане на компанията, с което повдигнаха въпросителни относно прозрачността, отбелязва Ройтерс. Д-р Серхат Юнал, експерт по заразни болести и член на турския медицински съвет, обяви, че първоначалните данни за ефективността на ваксината са получени след изпитания на случаен принцип с участието на 7371 доброволци, допълва Асошиейтед прес.

Д-р Юнал посочи, че ваксината е безопасна. На пресконференцията снощи турските изследователи обявиха, че по време на техните изпитания не са регистрирани сериозни странични ефекти, с изключение на едно лице, което е дало алергична реакция. "Синовак" е първият китайски производител на ваксина, който съобщава детайли от последната фаза на клиничните изпитания, след позитивните резултати на конкурентните ваксини на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", обявени миналия месец, отбелязва Ройтерс. Според съобщения в медиите "Синовак" е отложила обявяването на резултати от последната фаза на изпитанията за януари, за да обобщи данните от други държави, в които се правят такива, допълва Асошиейтед прес. Агенцията уточнява, че нивото на ефективност на ваксината, установено в Турция, към момента не може да бъде потвърдено от независим източник.

"Ние сме сигурни сега, че ваксината е ефективна и безопасна за турците", каза министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, който участва в пресконференцията заедно с турските изследователи на ваксината на "Синовак". Министърът допълни, че Анкара ще използва данните на изследователите за лицензиране на ваксината. Турция договори закупуването на 50 милиона дози ваксина от "Синовак" и доставката бе планирана за 11 декември, но бе отложена. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа каза, че първата пратка от три милиона дози ще пристигне в понеделник. Той опроверга съобщенията на някои турски медии, че китайската ваксина вече е пристигнала в страната. "Очаква се китайската ваксина срещу COVID-19 да бъде изпратена към Турция в неделя", заяви снощи Фахреттин Коджа. По думите му в първата група ваксинирани, която ще включва здравни работници, ще има около девет милиона души.

"Синовак" е подписала сделки за доставка на своята ваксина, наречена "КоронаВак", със страни, като Индонезия, Бразилия, Чили и Сингапур. Компанията обяви, че преговаря също с Филипините и Малайзия, отбелязва Ройтерс. Турският здравен министър съобщи, че страната му ще подпише споразумение с "Пфайзер" и неговия партньор "Бионтех" за 4,5 милиона дози от тяхната ваксина, които да бъдат доставени до края на март, с опция за закупуване на още 30 милиона дози по-късно. Броят на заразените с новия коронавирус в Турция достигна вчера 2 100 712 души, като новите случаи за денонощието бяха 18 102, включително асимптоматичните, предаде Ройтерс. Броят на починалите с коронавирусна инфекция в Турция нарасна до 19 115, включително 254 души през последното денонощие (по данни, актуални към 24 декември).


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 3 Отговор
    Колкото има ваксина срещу СПИН! Биологично оръжие е. Или или.
  • 2 който и да е

    7 0 Отговор
    изгледайте видеото на д-р райнер фулмич в ютуб

    Коментиран от #7, #10

  • 3 ПЕНСИОНЕР

    5 1 Отговор
    ЩОМ Е БЕЗ ЧИП НЕ Я ЩА.

    Коментиран от #6

  • 4 Да питам

    5 1 Отговор
    Дрън дрън ярина..а защо купуват 80млн дози китайска, като им е толкова добра ваксината?
  • 5 Бонговец

    5 1 Отговор
    Никой до сега не е виждал нито изолирал вирус на ковид 19. Всичко е компютърен модел.
  • 6 който и да е

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПЕНСИОНЕР":

    разсмях се и това е много сериозен довод да не се ваксинираме с тези ваксини специално!
  • 7 Мангъров

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "който и да е":

    Ето го видеото

  • 8 Вън русия от България

    1 11 Отговор
    Руски лекари масово изхвърлят "Спутник V" на боклука, нямат ѝ доверие
    Медицинският персонал в лечебните заведения в Москва няма никакво доверие към първата света ваксина срещу новия коронавирус – руската "Спутник V", разработена съвместно с Националния епидемиологичен център и института "Гамалея".

    Коментиран от #9

  • 9 Справедлив

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вън русия от България":

    Що- ти мислиш ли че Българите се доверяват на Пфайзер-най-глобяваната компания в света за злоупотреби-четете!
  • 10 факт

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "който и да е":

    ДАЙ ЛИНК