Last news in Fakti

1 Февруари, 2021 14:21 4 767 9

Наематели преотдават имоти

  • офис-
  • софия-
  • пазар-
  • наем-
  • cushman&wakefield

Повечето им служители работят от къщи

Наематели преотдават имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

В търсене на оптимизация на разходите, расте броят на компаниите, опитващи се да преотдават площи, които вече не използват. Към началото на 2021 г. обемът на този тип предлагане в София е 28 046 кв. м. Възможности за преотдаване на вече наети пространства търсят предимно компании от IT и BPO сектора, в които голям процент от служителите продължават да работят от вкъщи.

„В общата статистика за пазара тези площи не се отчитат като незаети. Обемите им варират значително – от 200 до 2000 кв.м и нагоре, което означава, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Както ние, така и собствениците на бизнес сгради ще трябва да се съобразим с този нов фактор на пазара. Обемите на преотдаваните офис нарастват значително, като достигат почти 1/10 от текущото предлагане“, казва Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Неизползваните площи са основно допълнително наети пространства в очакване на планиран растеж, който обаче не може бъде изпълнен. Има и такива, които се освобождават поради необходимост от оптимизация на разходите и увеличен дял на дистанционната работа. Според проучвания на Forton, средно 20% от служителите в IT и BPO сектора се очаква да продължат трайно хоум офиса.

Сроковете, за които се предлагат въпросните площи, също варират, но в повечето случаи са доста по-кратки спрямо стандартните договори за наем в бизнес сгради. Компаниите виждат в тази практика временно решение, а неяснотата в момента не има дава възможност за по-дългосрочно планиране.

„За да могат да преотдават площи, наемателите трябва да получат изричното съгласие на наемодателя. Остава рискът обаче в сградите с налични свободни площи, подобно офериране на офиси за преотдаване да се счита за пряка конкуренция“, допълва Кръстев.

Повечето наематели с изтичащи договори, при които няма съществена разлика в потребностите, запазват същите обеми. Ако на този етап искат да редуцират площи, но очакват в бъдеще да имат нужда от тези пространства, са по-склонни да ги запазят сега и да ги ползват занапред. Така спестяват времето и разходите по евентуално преместване, ако им се наложи да се разширят, а вече са ги освободили.

Изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите вероятно ще доведат до преструктурирания на експозиции. „За да избегнат начисляване на наказателни лихви и да поддържат стабилни паричните си потоци, инвеститорите трябва да обърнат сериозно внимание на бизнес плана си и потенциалните рискове. Това налага изготвяне на финансов модел, съобразен с доходността от проекта и съвместна работа с кредиторите“, пояснява Иво Коларов, мениджър „Дългово и структурно финансиране“ в компанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм патоанатoм

    6 1 Отговор
    Мога ли да работя от ВКЪЩИ!!?
  • 2 Гладен брокер

    8 7 Отговор
    Пак глупости пишете.
  • 3 Брокер

    2 11 Отговор
    Пазара на имоти е стабилен,но разберете безплатен обяд няма

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Брокер":

    Толкова е стабилен, че скоро ще рухне. На един повей на вятъра е.
  • 5 Лемеж

    7 2 Отговор
    Аз съм тракторист.мога ли аз като меките китки да съм хоум офис и да сея напролет дистанционно.тогава те какво ще ми ядат

    Коментиран от #6

  • 6 Оня с вола

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лемеж":

    Аз пък работя с вол и рало, за разлика от меките китки с тракторите. Като ви спрат доставките на нафта какво ще ядете, а? Едно истинско затваряне на света за 2-3 месеца и системата пропада.
  • 7 Баро

    2 1 Отговор
    Много тарикати се навъдиха Доста трябва да намалеят
  • 8 Тошо Куестио

    2 3 Отговор
    Отколко години се рухва пазара на имоти и се цените растат нагоре
  • 9 Софянец

    0 2 Отговор
    Ще падат цените на панелките в бачкаторските квартали които ги строиха преди 50години.Новото и качествено строителство в хубавите квартали само ще растат цените