Last news in Fakti

13 Февруари, 2021 23:11 4 067 19

Проф. Чорбанов говори за българската ваксина срещу COVID с оксфордски професор

  • андрей чорбанов-
  • covid-
  • проф. джефри алмънд

Срещата беше организирана от британското консулство у нас

Проф. Чорбанов говори за българската ваксина срещу COVID с оксфордски професор - 1
Снимка: БГНЕС

Проф. Андрей Чорбанов, който прави българската ваксина срещу COVID-19 в Департамента по Имунология към БАН, дискутира направата на медикамента с проф. Джефри Алмънд от Оксофордския университет, предаде "Евроком".

Срещата беше организирана от британското консулство у нас. В нея участваха и проф. Върджил Паунеску от Румъния, проф. Нилс Ростокс от Латвия, проф. Борут Струкелдж от Словения, д-р Владимир Зелник от Словакия, както и Аурелия Звирблиен от Латвия. Разговорът се състоя онлайн, като журналисти от всички страни-участници можеха да го проследят.

„Започнах като производител на ваксини в началото на моята професионална кариера, но в момента съм разработчик на ваксини. Много съм любопитен защо всички хора се концентрираха на “spike” протеина. Това е най-големият интерес за разработчиците, но знаем, че това е най-имуногенният протеин, но и най-защитният протеин на коронавируса. Моят въпрос е дали възможно да се изработят различни типове и спецификации на ваксината, които имат за таргет друг протеин. Това е нашата идея (на българската ваксина), която се опитваме да разработим“, коментира проф. Чорбанов пред проф. Джефри Алмонд.

„Беше добър и безопасен първи опит и проработи“, отговори оксофордския професор. „Може би вие искате да работите с нещо друго, което е ново поколение. Може би едно подход за стимулиране на клетъчния имунитет ще бъде интересно, както и допълнение към това да се предизвикат антитела срещу вируса. Има много опции, които могат да бъдат приложени. Дори и да не е за коронавируса, то това може да се приложи към по-добра имунология, която да се противопостави срещу всяко ново нещо, което се появи в бъдеще“.

„Трябва да спомена, че нашият проект е изцяло финансиран от Институт „Пастьор“ – Париж. Опитахме се да намерим нещо специфично. Първата задача на работната ни група беше да потърсим специфични епитопи. Намерихме повече от 100 специфични епитопи за всички протеини, които структурират коронавируса, не само от „spike”, но и от N-протеина, S-протеина, HE-протеина, M-протеина, всички комбинирани заедно. Втората ни задача беше да намерим кои протеини, кои епитопи не са се променили, в сравнение с първите SARS-Co вируси. Имам предвид, че всички коронавируси имат големи прилики. Разбрахме, че много от тези епитопи са се запазили с времето, така че използвахме само такива епитопи от всички четири протеина. Разбира се, използвахме и епитопите от S-протеина, но тези протеини са много по-стабилни, не подлежат на мутационен натиск, който се забелязва в различните региони“, обясни проф. Андрей Чорбанов.

„Второто важно нещо е да използваме по-специфична носеща система. Използвайки някои от често срещаните наночастици не е най-перфектният начин. Намерихме производители на наночастици, които да могат да насочат епитопите към клетките, които ни интересуват, по-специално към дендритените и макрофагните клетки, които са антиген-представящи клетки. В този случай нашият таргет ще бъде странично специфичен и по-силен от често срещаните начини“, допълни имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Протест срещу безобразията в България

    29 4 Отговор
    НАКРАТКО Депутат, софра, запой. Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет. Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри. Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера. Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа. Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал. Народ, история, финал...

    Коментиран от #4

  • 2 ВАКСИНАТА

    22 7 Отговор
    След изборите,
    България вече няма да е същата!

    България ще бъде, като Белгия!
    9 месеца без правителство!
    И най-после ще се отлепим от дъното на ЕС!

    А София ще заприлича на Брюксел!

    Вчера дърварят Рашидов ни информира по Нова телевизия,
    че "Надървящият" избирателите дръвник бате Бойко,
    хвърля "бялата кърпа" на дясното БКП.
    Бащицата на ГЕРБ Борисов, нямало вече да е Премиер,
    а кандидат за Президент.
    За да избегне отговорост за пачките и кюлчетата!

    Днес лявото БКП, също хвърля "бялата кърпа".
    Панически търси колаборация с ДБ.
    Нинова търси сътрудничество с Христо Иванов.

    Но Нинова е ударила не на камък, а на желязо!
    Христо Иванов е стоманен!

    Което значи, че ДБ ще бъде незаобиколим фактор в следващото НС!
    Което значи, че за да има правителство, то трябва да бъде 3:5:8 на ГЕРБ:ДПС:БСП!
    Което значи, че ГЕРБ ще утече в канализацията, както НДСВ!

    След изборите,
    България вече няма да е същата!

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Това животно Борисов

    29 7 Отговор
    Това животно по нормален път не иска да си отиде!Значи тогава по ненормален начин ще си отиде,та чак ще припка!Арест,Съд,Присъда и Затвор....Това е бъдещето на крадци,мутри и врагове на собственият си народ..Всички маймуни управлявали България през ,,ПРЕХОДА" ще минат по този път на възмездието....с НАТРУПАНИТЕ ЛИХВИ.
  • 4 ТОВА ЛИ ДАВАТ ПО

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Протест срещу безобразията в България":

    АЙС ГЕЙ 😇
  • 5 Бoжке толкова надписи няма

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНАТА":

    И ВЪВ ФИЛМА МЕЖДУ ЗВЕЗДНИ ВОЙНИ😈
  • 6 Това е ИСТИНАТА. Борисов и Гешев окупира

    25 3 Отговор
    Това е ИСТИНАТА. Борисов и Гешев окупираха БЪЛГАРИЯ.
  • 7 bojkov canov

    14 5 Отговор
    Делян Пеевски казал купуваме нова тв и избираме наш главен прокурор гешев и 10 години няма кой да ни пипне
  • 8 които ги е страх от Ковидчо да носят мас

    15 6 Отговор
    които ги е страх от Ковидчо да носят маски, скафандри, да се ваксинират и да оставят останалите хора да си живеят нормално!!!
    Д-р Мангъров е доказан професионалист и достоен човек, отстояващ научни принципи!!!

    Коментиран от #10

  • 9 готвачка

    1 5 Отговор
    Жалко, мислех, че ще гледам на живо предаването, докато готвя...
  • 10 Дедо Пене

    6 12 Отговор

    До коментар #8 от "които ги е страх от Ковидчо да носят мас":

    КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ ВАКСИНИТЕ ДА СИ СТОИ В КЪЩИ И ДА НЕ ХОДИ В РЕСТОРАНТ, ХОТЕЛ, КОНЦЕРТИ И МАЧОВЕ ДОКАТО НЕ БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ МИНИМУМ 70% ОТ ПЪЛНОЛЕТНИТЕ БЪЛГАРИ! МАНГЪРОВ Е ЛУД С КАРТЕЧНИЦА И ЛЕКУВА КОВИД19 С ЧАЙЧЕ!!!
  • 11 проф Чорбанов? Големи Светила си събрал

    5 7 Отговор
    Един от Румъния, един от Литва, Латвия Словения и Словакия, все държави производители на ваксини за КВ19????
  • 12 На кой даде пари за Молекулата Бойко???

    3 4 Отговор
    Къде се скриха, тези Учене, който почти бяха създали Молекулата!!! Чорбанов един от Тях лие??
  • 13 Санитар

    7 3 Отговор
    Работя с болни хора от години и никога не съм ползвал грипна ваксина няма да ползвам и тази набързо скроената,защото ковид не е по-страшен от грипа и защото ваксината активира имунната система,когато не съм заразен.Може и да не се заразя а може и да мине леко,защо да се бода с измишльотините на нечии болен мозък.Пак ви казвам миналата седмица изгоних 4-5 цъфнали рано сутринта за ваксинации,ще изгоня още и още не ми пука да се оправят при шефа на Пирогов да ходят на мутрата човека или при ботокса да се жалват
  • 14 Абе супа беше

    5 2 Отговор
    Май или чорба по турски !! Имахме и свинаров !! И т н . Какви са тия фамилии ?? Сачева ?? Дариткова за кара да не говорим !! Помаци ни управляват !! Някой помак или циганин да е излязал на протестите някой да е видял??българи опомнете се!!
  • 15 ГОСТ 1

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНАТА":

    Щом Х. Иванов е "стоманен", а ДБ е незаобиколим фактор в бъдещия парламент, това показва тотална политическа неграмотност на автора който е написал тази тъпня. Гореспоменатата "партийка", както и тази на Манолова никога няма да влязат в парламента, защото нямат подкрепа дори от малцината протестъри. Тези формации даже нямат твърдо ядро. Боко пак ще победи, може би и с повече проценти от предишните избори.
  • 16 Антимафия

    3 1 Отговор
    Най-важното, пътя към целта
    е фактически постигнато в тази ваксина,
    забележително е, че Г-н Чобанов ,
    и екипа му вървят по свой път,
    и рано или късно постиженията им ,
    ще изпреварят сегашния начин ,
    на структориране на всички ваксини?
    Явно нашите учени, се нуждаят от
    професионално потвърждение ,
    че са на прав път,
    по пътя, по който вървят!
    Успех, стискаме палци, за тази умна
    идея ,различна от всички други!
  • 17 250

    1 0 Отговор
    Някой произвеждат ваксина, други се канят и коментират...........
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    А може би професора демонстрира познания по новото джандарианство?!