Last news in Fakti

10 Април, 2021 17:13 7 530 11

Медик с важно предупреждение за плодовете

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • ферментирали храни-
  • ферментация-
  • лекар

Д-р Римма Мойсенко посочи кои плодове не бива да ядем

Медик с важно предупреждение за плодовете - 1
Снимка: Shutterstock

Още от най-ранна детска възраст ни учат, че плодовете и зеленчуците са важни за организма ни и задължително трябва да присъстват в менюто ни. Ето защо без никакво съмнение посягаме към поредната ябълка или круша. Оказва се обаче, че има голяма заблуда в това отношение.

Римма Мойсенко, доктор по медицина, посочи кога плодовете могат да навредят на тялото, пише zdrave.to.

Един от случаите е консумацията на осезаемо сладки плодове, от които тялото получава твърде висока доза фруктоза. Голямо количество фруктоза може да причини метаболитни нарушения, отлагане на излишни мазнини.

Имайки предвид това, Римма Мойсенко съветва да не се ядат меки, твърде сочни, презрели плодове - те имат най-голямо съдържание на фруктоза.

„Няма значение за какъв вид плодове става дума: ако е прекалено мек и вече е тръгнал да презрява, значи този плод е лош“, отбеляза специалистът.

Мойсенко добавя, че такива плодове могат да причинят повишена ферментация в храносмилателната система. Освен това консумацията на някои плодове често причинява алергични реакции.

"Нежелателно е да прекалявате с екзотични плодове, тъй като именно те особено често провокират алергии. Дори добре познатите банани могат да активират алергична реакция", посочва диетологът.

Освен това плодовете могат да бъдат вредни в случаи на съществуващи стомашно-чревни разстройства. Според Мойсенко, при наличие на проблеми в работата на стомашно-чревния тракт, всеки плод, но особено цитрусовите плодове, може да причини влошаване.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    45 0 Отговор
    Това което не трябва да ядем са храните с ГМО, Ета, глутамат, палмови масла. Статията е глобалистка пропаганда.

    Коментиран от #6

  • 2 Ний да, не сме прасета

    11 1 Отговор
    Да, едем огнили плодове....!

    Коментиран от #3

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ний да, не сме прасета":

    Яжте неогнили мушмоли и Зелени сини сливи-тогава....Има си период на идеална зрялост,всеки плод и тогава се бере!Черния дроб преработва фруктозата и тя е много ценна за ЦНС,и за да не помислите,че е нещо ....за МОзъка!

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Овчиконгмо

    8 0 Отговор
    Така така ям само колците на доматете и съм много здрав а доматете давам на животните щото са тъпи
  • 5 Според тебе, дълбоко виждащ

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    , Мозъка,, се намира другаде.... ти как си с мозъка, добре ли....то ако е само черния, дроб, ше го преживееш, но нз дали ще го над живееш.....!
  • 6 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззззз":

    Напълно съгласен, демек да ди плащаме та да купуваме само от големите вериги гмо и после що имало пандемия
  • 7 Цако Даков

    4 0 Отговор
    Глупости!!!
  • 8 Danys

    1 0 Отговор
    Брееейй, ми веганите да мрат ли?
  • 9 Чичо Тончо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Знаех си аз, че гъши пръжки с чесън и червено вино са най и по! Антивампирско с гаранция! Също и сланина в морска сол след 40-я ден!
  • 10 глоги

    0 0 Отговор
    Дори добре познатите банани могат да активират алергична реакция", посочва диетолоЖКАТА. МОГАТ,АКО ГИ ЯДЕТЕ ПРЕЗРЕЛИ И ПОКАФЯВЕЛИ ВЕЧЕ,ПОЛУИЗГНИЛИ.
  • 11 Конник

    0 0 Отговор
    Човечеството тогава започва да се увеличава на брой когат генетично вече може да консумира плодове, тоест алкохол, понеже има ферментация. Проблема е в смесването на супа, хляб месо и плодове при едно хранене.
    Пак фалшиви изявления в превод на една кокошка.