Last news in Fakti

25 Май, 2021 21:05 1 807 15

Moderna: COVID ваксината ни е безопасна и ефективна при тинейджъри!

  • модерна-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Американската компания също така преглежда колко добре действа ваксината само след една доза

Moderna: COVID ваксината ни е безопасна и ефективна при тинейджъри! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ваксината Covid-19 на "Модерна" (Moderna) е безопасна и изглежда ефективна при тинейджъри, съобщи компанията във вторник, съобщава СиЕнЕн.

При проучване във Фаза 2/3 на 3732 деца на възраст от 12 до 17 години в САЩ, кръвните тестове показват, че ваксината предизвиква имунен отговор, който е еквивалентен на по-ранните открития при възрастни.

Изпитването не е предназначено да разглежда конкретно ефикасността. Първоначалните наблюдения обаче установяват, че нито едно от децата, получили ваксината, не се е разболяло от Covid-19, започвайки 14 дни след втората си доза.

Четири от децата, получили плацебо, са с положителен тест за Covid-19, което според Модерна е "в съответствие със 100% ефективност на ваксината." Компанията отбелязва, че все още се събират повече данни.

Компанията също така преглежда колко добре действа ваксината само след една доза. Резултатите предполагат, че ваксината е 93% ефективна след една доза при предотвратяване на леки случаи на Covid-19, включваща само един симптом на коронавирусна болест вместо два или повече симптоми.

Резултатите все още не са рецензирани или официално публикувани.

Компанията заяви, че ваксината се "понася добре" и че не са установени значителни опасения за безопасността. Нежеланите реакции включват главоболие, умора, мускулни болки и студени тръпки след прилагане на втората доза. Понякога се наблюдава и болка на мястото на инжектиране.

Moderna казва, че планира да представи резултатите на Американската администрация по храните и лекарствата в началото на юни, заедно с искане за разрешение за използване на ваксината при юноши.

Ваксината Moderna вече е разрешена за употреба при хора на възраст 18 и повече години. След като Moderna поиска от FDA разрешение за спешна употреба на своята ваксина за юноши, агенцията ще прегледа данните, предоставени от компанията, като потенциално се консултира със своите съветници. Ако данните са солидни, FDA ще даде зелена светлина на ваксина, да се използва при по-млади хора.

FDA вече разшири за спешна употреба ваксината Covid-19 на Pfizer/BioNTech, за хора на възраст от 12 до 15 години по-рано този месец. Преди това ваксината бе разрешена за хора на възраст над 16 години.

Тъй като тези ваксини са използвани безопасно при възрастни, експертите по ваксини казват, че това е относително лесен процес. Решението на Pfizer е взето без заседание на независимия консултативен комитет на FDA за ваксини и свързани биологични продукти.

Консултативният комитет по имунизационни практики на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ се събра няколко дни по-късно, за да препоръча използването на ваксините на Pfizer при юноши.

Понастоящем и Pfizer, и Moderna тестват ваксините си при по-малки деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Тъй като тези възрастови групи може да изискват различни дози, процесът вероятно ще отнеме малко повече време.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, наскоро заяви, че децата в начална възраст вероятно няма да бъдат ваксинирани до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    26 5 Отговор
    И децата ли ще дупчите? Света се управлява от изpoди.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 честен ционист

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    На Бацо децата няма да ги дупчат.
  • 3 Малееее

    15 3 Отговор
    Грешка е че намесват децата. Ще се наиграят облъчвателите. Съдбата ги зове.
  • 4 Моляяя

    22 3 Отговор
    Ваксина,непреминала задължителния 10 годишен тестов период била безопасна за ..ДЕЦА? Знаете какво ви чака,нали !
  • 5 Майна

    14 3 Отговор
    Health Impact News има и обширен списък с някои от най-добре рекламираните случаи на наранявания и смъртни случаи от препаратите за ковид-19. Рапърът DMX е посочен там, заедно с Ерик Клептън и много, много други.

    Последните данни от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), които надхвърлят няколко дни от публикуваното от EudraVigilance, показват още по-висок брой на смъртните случаи. Повече от 4434 души, признава CDC, са починали до към 10 май от ваксините.

    Колко още хора трябва да се разболеят и да умрат, преди някой, който е в позиция на власт, да настъпи, за да каже „стига толкова“? Ако целият смисъл на тази кампания за масова ваксинация е да спасява човешки животи, тогава защо никой не я спира сега, след като знаем, че инжекциите унищожават живота на хората?

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Врачка

    10 4 Отговор
    Таргета на бялата мафия са децата.Те ще бъдат генетично изметени.Ние останалите сме Collateral damage.
  • 7 Сатана

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Рапърът DMX
    Кой от тримата?Защото само един е още жив

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 честен ционист

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Ами като пуснем антените на 60 GHz
  • 10 3333

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана":

    DMX е само един, не знам от къде ги изкопа 3-ма.
  • 11 Един тийн

    3 0 Отговор
    Хаха,мен херото ми е закуска бе! Ама разбрах че тва ваксата не прави кеф,що да се боцкам?!
  • 12 Мазга

    4 1 Отговор
    А, мога ли да си ваксинирам патката??? И ще ми стои ли постоянно на кокалче след ваксината???
  • 13 Майна

    10 1 Отговор
    И все пак Модерна (и някои други) доставят продукт с празни описи. Защо?

    Притесняват се, че хората ще потърсят в съставките и ще разберат, че не са за хуманна или ветеринарна употреба, и ще се побъркат? В наказателното право решението за използване на празни описи може ли да бъде „осъзната вина“? Не съм адвокат, така че нямам отговорите.

    Тези от вас, които не са приемали „ваксината“, може би трябва да помислят още много преди да го направят.

    Харолд Търнър,
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.