Last news in Fakti

16 Август, 2021 09:27 2 138 5

Съседите успешно се възползват от европейските фондове

  • гърция-
  • строителство-
  • данни-
  • европейски програми

Благодарение на тях гръцкият строителен сектор набира скорост

Съседите успешно се възползват от европейските фондове - 1
Снимка: Shutterstock

С 2.4% е нараснал строителния сектор в Гърция през последните 12 месеца, независимо от ограниченията наложени вследствие на пандемията с коронавируса. Въпреки това, секторът няма да се възстанови през текущото десетилетие до нивата от 2009-2010 гг., се посочва в доклад на рейтинговата агенция Fitch Solutions.

Средно с 3.1% на годишна база ще нараства строителството в периода 2021-2025 гг., след десетилетие на значителна турбуленция. Строителството през 2006 г. в Гърция беше на обща стойност 18.1 млрд. EUR, а през 2019-та спадна до 2.2 млрд. EUR. За текущата година се очаква то да бъде в размер на 2.5 млрд. EUR, а към 2030-та ще очаква да нарасне до 3.7 млрд. EUR.

„Прогнозите са ни на база бързите темпове на ваксинация в страната. През декември 2020 г. отделът по фармация и здравеопазване във Fitch Solutions причислиха Гърция към първа група с останалите развити пазари по отношение на ваксинацията. Това означава, че преобладаващата част от населението на Гърция е ваксинирано към юни 2021 г.“, пише в отчета.

„Наред с бързото ваксиниране строителните работи в Гърция продължават. По-нататъшното внедряване на ваксината ще осигури на участниците в сектора по-голяма сигурност в жизнеспособността на бъдещите ваксини и по-бързото връщане към нормалния живот“, допълват от Fitch Solutions.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Другите

    4 2 Отговор
    Строят и усвояват безвъзмездно отпуснати огромни средства, а ние се джафкаме за кокала. Накрая ще изтървем всичките 100-милиарда лева, които можеше да вземем от Европа до 2027 година!

    Коментиран от #4

  • 2 Аха

    2 2 Отговор
    Ами то това целеше Мицотаки.Да покаже че е ваксинирал гръцките овце за да може да лапа колкото се може повече парички.
  • 3 русенец

    5 1 Отговор
    То и в Бг е така! Бетон се лее на поразия, че става най-лесно. В Русе разрушиха кея и като започна едно наливане на бетон, сигурно 6 месеца един завод за цимент е работил само за нас. И от място на реката, където можеше да седнеш на някоя пейка под дърветата и за позяпаш Дунав, сега имаме една бетонна тераса от Речна гара до Дунавмост, която през лятото е като пещ и не е използваема, за зимата - не знам. ... Да, ние също получихме много пари, ама отидоха по чекмеджетата. С други думи ЕС финансира в българия мафията. Така, че по-добре да не ни ги дават тези пари.
  • 4 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Другите":

    Ние нищо няма да вземем. Ще вземат само шепа хора и приближените им собственици на фирми. Бачкаторите пак са си на твърдо заплащане, което продължава да е под европейското.
  • 5 Жоро

    1 4 Отговор
    Ще го търсите Баце,селяни прозди