Last news in Fakti

27 Август, 2021 16:57 4 713 4

Защо комарите хапят определени хора, а други не?

  • комари-
  • ухапване-
  • ухапвания от насекоми-
  • миризма-
  • привличане

Силната миризма привлича досадните насекоми

Защо комарите хапят определени хора, а други не? - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно мнозина са тези, които не могат да си обяснят защо има хора, които не стават “жертва” на комарите, докато други непрекъснато биват нахапвани от тези смучещи кръв насекоми, пише zdrave.to.

На фона на всичко това от десетина години се разпространява заблудата, че комарите избират да нахапят хора от определена кръвна група, това обаче, не е потвърдено от изследванията на учените.

Научно обяснение обаче получава теория, според която комарите реагират на специфична миризма на човека. И по-конкретно - миризмата на пот, която се отделя от краката. Именно краката създават “коктейл” от мазнини, пикочна и млечна киселини и амоняк, който подлудява комарите.

Други аромати също могат да привлекат насекомите. Например приятно ухаещ на лосион за тяло, на гел душ и на парфюм човек. Идеална цел за комарите е спортист, който ползва дезодоранти, много се изпотява, освен това диша интензивно, привличайки насекомите с отделяния въглероден диоксид.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    5 1 Отговор
    Хапеха ме преди, като взех да си удрям аперитива вечер, не ме доближават :)
  • 2 гост

    7 3 Отговор
    И жените ли те отбягват след аператива ? )))))

    Коментиран от #3

  • 3 Варненец

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Жените ме налазват след аперитива, а ти се прави на голям, ще си останеш дърт ерген, ако вече не си :)
  • 4 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор
    Глупости, аз мираша като пор лятно време като се разфуча из двора и комарите не ме доближават. Пък лятото като дойдат съседите от града, комарите не могат да им се наситят. Това с кръвната група ми се струва по-достоверно.