Last news in Fakti

27 Август, 2021 16:16 1 801 13

Ирландия ваксинира ударно и внася ваксини от Румъния

  • ваксинация-
  • ирландия-
  • румъния-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • търсене-
  • здраве-
  • вирус-
  • пандемия

Търсенето на ваксини в Ирландия е голямо, макар че 85% от гражданите са имунизирани

Ирландия ваксинира ударно и внася ваксини от Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Невън е малък град в Ирландия, северно от столицата Дъблин. От средата на април т.г. залата на местния спортен клуб е превърната в имунизационен център, през който на ден преминават средно по около хиляда души. В началото на тази седмица там беше поставена 75-хилядната доза ваксина.

Ирландия е сред водещите страни във ваксинирането

В края на юли Ирландия изпревари Великобритания по дял на ваксинираното население. По данни на Европейския център за превенция и контрол над заболяванията (ECDC) вече 85,5 на сто от възрастните са напълно ваксинирани в Ирландия – само Малта и Исландия я изпреварват по този показател. В Ирландия беше възприет принципът за имунизиране по възрастови групи, като от началото на август вече могат да се записват онлайн за ваксиниране и младежите от 12 до 15 години. Компютърна програма изчислява актуалната нужда от ваксинационни центрове и ваксини в зависимост от броя на записаните кандидати за ваксинация. Тази система работи независимо от мрежата на националната здравна система на Ирландия.

Делта мутацията на вируса е причината за това страната сега да преживява четвърта вълна на пандемията. Седмичната заболеваемост достигна 364 случая на 100 000 души. Но броят на настаняваните в болница пациенти с COVID-19 е значително по-нисък, отколкото при предишни вълни. Според информации в ирландските медии, болшинството пациенти, приети в болница, са неваксинирани. А това оказва допълнителен ефект върху хората, твърди отговорничката за имунизационния център в спортната зала на Невън Гер МакКормак.

Свободи за ваксинираните

В същото време ваксинираните се радват на повече свободи в Ирландия – те и прекаралите COVID-19 имат право да посещават ресторанти и пъбове на закрито. Като цяло населението има високо доверие във ваксините, казва за ДВ здравният експерт Антъни Стейнс. „Също и с другите ваксинации постигнахме успехи. Ирландските граждани са солидно имунизирани, затова преди 3 години успяхме да спрем настъплението на морбили“, казва професорът от университета в Дъблин Антъни Стейнс. И на още една ирландска особеност обръща внимание той – сред лекарите и здравните служители няма влиятелни противници на ваксините. Но и в Ирландия се срещат хора, които отказват да се ваксинират. На някои места по кофите за боклук могат да се видят лепенки с надпис „Медицински апартейд“, а по една от централните улици в Дъблин понякога се разхожда възрастен мъж с плакат, на който пише „Ваксините срещу COVID-19 убиват нашите деца“. Виждат се и снимки на хора, които уж били починали след ваксинация. На въпрос какъв е източникът на тези данни, мъжът отговори: „Те са от Бог, от Аллах!“. На други въпроси той така и не пожела да отговори.

Доставки от Румъния

В момента имунизационната кампания в Ирландия се концентрира над онези хора, които са по-трудно откриваеми, например бездомните. Голямото търсене на ваксини окуражи ирландското правителство да сключи необикновена сделка с Румъния - в началото на август оттам пристигнаха 700 000 дози ваксина на Biontech/Pfizer, останали неизползвани. Северната съседка на България разполага с ваксини, но няма достатъчно желаещи да се ваксинират. Преди това Румъния сключи подобна сделка и с Дания за 1,1 милиона дози ваксина. Букурещ даже дарява ваксини. Ваксинационните центрове в Ирландия работят в тясно сътрудничество помежду си – постоянно обменят информация за наличните нужди. Така се гарантира, че всички дози ваксини ще бъдат използвани, за да не се стига до изхвърлянето на препарати.

Автор: Давид Ел


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 11 Отговор
    и тука ште го напиша да се направи да се плашта да се ваксинирваш щте ходиа всеки ден и таи и виросат щте исчезне но триябва циалата даржава да е така но ние ниямаме културата като нурмалните хора
  • 2 КОЙ СЕГА Е НОМЕР ЕДНО

    2 8 Отговор
    МАТЕМАТИКА ВИТАНОВ Е № 1 ЕДНО 👏👏
  • 3 честен ционист

    6 7 Отговор
    Румъния дарява ваксини на Дания, Ирландия - ганчовците на Бутан и Македония..
  • 4 хохо

    15 5 Отговор
    Отново лъжете бе еййй!
  • 5 психо

    9 2 Отговор
    Трябва да се каже че след месец вече ще е платено и работата ще тръгне
  • 6 Рошко

    19 5 Отговор
    Медийната помия край няма
  • 7 ударно

    14 1 Отговор
    беше през социализма. Лоша аналогия за спомените.
  • 8 ЗНАЕЩ

    12 3 Отговор
    МНОГО СКОРО ИРЛАНДИЯ ЩЕ Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ СТРАНИ ПО СМЪРТНОСТ.
  • 9 Верно ли

    10 1 Отговор
    Аз нещо не мога да вдена: Публикувано във факти.бг: 85,5 на сто от възрастните са напълно ваксинирани и Публикувано във факти.бг: те и прекаралите COVID-19 имат право да посещават ресторанти и пъбове на закрито. И колко е обще процента ваксинирани/прекарали - 120/130%??? Аман от стъкмистиката ви!
  • 10 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    4 0 Отговор
    "...вече 85,5 на сто от възрастните са напълно ваксинирани в Ирландия..." - и тези се спасиха! Нали така? :)
  • 11 некой си

    3 0 Отговор
    ТОВА Е 100% ЛЪЖА.ВСЕКИ ДЕН РАЗМИСЛИ И СТРАСТИ НА НЯКОЙ МИСИР ИЛИ МАТЕМАТИК
  • 12 Наван

    0 0 Отговор
    Градът се казва Наван.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.