Last news in Fakti

30 Август, 2021 09:21 2 730 7

Хората още дълго време ще се местят заради пандемията

  • knight frank-
  • анкета-
  • жилища-
  • цени-
  • купувачи-
  • покупка

Близо 20% вече са се преместили, но още толкова планират да го направят

Хората още дълго време ще се местят заради пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Анкета на консултантската компания Knight Frank показва, че 19% от хората вече са се преместили да живеят на ново място в резултат на пандемията, а още 20% планират да го направят в най-скоро време. Основната причина за промяната е желанието за по-просторен дом. 22% от респондентите заявяват, че са взели решение да си купят друг имот, тъй като той е разполагал с открито пространство. Други 19% просто са увеличи площта на дома си сменяйки го.

Показателят на миграция е най-висок в Евразия и Северна Америка, където през пролетта 25% от анкетираните са сменили жилището си. В резултат на преместването пазарът на извънградски имоти в САЩ процъфтява, а селските райони на Великобритания страдат от недостиг на достъпни жилища.

От тези, които все още не са се преместили, 20% планират да го направят през идните 12 месеца. От тях 38% възнамеряват да купят жилище в града, 33% - в предградията, а 15% - на село. 13% възнамеряват да си купят имот зад граница и да се преместят да живеят там. Сред най-предпочитаните държави да Швейцария, Франция и Великобритания.

Нараства и процентът на хората, които обмислят покупка на втори дом. Желанието отново е предизвикано от пандемията. Близо 33% посочват вируса като причина за покупката на втори имот спрямо 26% преди година. А 22% са били принудени да отложат плановете си за покупка заради пандемията.

Анкетата също така показва, че за 84% много важен фактор е енерегоефективността на жилището, а 27% са готови да платят повече за екологичен и енергоефективен дом.

Респондентите също така са настроени оптимистично по отношение на поскъпването на имотите. Близо 70% от хората очакват, че цената на сегашното им жилище ще се повиши през идните 12 месеца. Прогнозите са им за поскъпване в рамките от 1% до 9% в близката година. Това съвпада и със световната прогноза на Knight Frank, в която се подчертава, че цените на жилищата в глобален план ще нараснат вероятно с 4% през 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И аз

    9 1 Отговор
    си ГО местя!
  • 2 Повечето

    11 1 Отговор
    Повечето хора не са наред с главЪта.
  • 3 Гост

    2 2 Отговор
    Стройте къщи по селата, не блокчета гА3 до гА3.
  • 4 Гост

    3 1 Отговор
    Щом не искате да изнесете малко инвестиции извън големите градове, хората сами ще се изнесат от тях и ще ви принудят да откривате работни места по селата.
  • 5 Гост 2

    3 2 Отговор
    Какви села бе?Какви 5 лева?По селата са само орки и няма работа.А хубавите и устроени села,имотите са луди пари.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост 2":

    Трудно нещо е мисленето. Не е за всеки.
    Статията споменава, че граждани почват да се изнасят от града. Най-често отиват в близко до града село, което му е почти като квартал. Там имотите са скъпи а новите заселници са опаричени.
    Някои дори си изнасят бизнеса в тези близки до града села, като осигуряват работа на десетина души.
    Трудно е да говорим за преселване в отдалечените Монтански селца, където дори път няма останал. Такива мечти могат да се появят едва след десетилетия деурбанизация, когато близките до градовете села са вече претъпкани и заприличват на града. Вълната се разпростира бавно, но вече е започнала. На много хора им писна от шума, мръсотията и гъча в градовете.
  • 7 Софянец

    1 0 Отговор
    Тогава говорим за хора с много пари,които не са толкова много.Имотите около София са луди пари