Last news in Fakti

29 Септември, 2021 20:29 3 503 30

Експерти за скритата заболеваемост: Голяма част не са се тествали в лаборатория

  • експерти-
  • скрита-
  • заболеваемост-
  • тестване-
  • лаборатория

Други се предполага, че не са потърсили лекарска помощ

Експерти за скритата заболеваемост: Голяма част не са се тествали в лаборатория - 1
Снимка: bTV

Втори пореден ден отчитаме над 2500 заболели от COVID-19. Над 5000 са в болница. 2159 са излекувани, а 87 са починали.
Според експерти - тези числа представят само повърхността на четвъртата вълна, съобщават от bTV. Извън статистиката остават голяма част от заболелите, които не са потърсили лекарска помощ, както и тези, които не са се тествали в лаборатория.
В края на миналата учебна година 15-годишният син на Тодор Димитров вдига температура. По препоръка на личния лекар изследва детето за COVID-19 с антигенен тест у дома. Резултатът се оказва положителен.

„Когато предупредих в училище, че сме положителни, казаха, че няма как да карантинират класа на базата на домашен тест“, споделя Димитров.
Опциите пред него са да препотвърди резултата и в лаборатория, за да карантинират класа, или да не предприема мерки и контактните да продължат да ходят на училище.

„Доказано позитивно дете да трябва да го водя из града за потвърждение – за мен не е медицински логично“, казва още бащата.
Лекари смятат, че при подобни ситуации трябва да имат възможност да подават информация за заразен с COVID-19 - както при други инфекции.
В момента антигенните тестове, извършени у дома, не се отчитат, въпреки че същите тестове, но направени в лаборатория, са част от статистиката.

„Не би трябвало да има разлика в отчитането. Хората, провели този тест, остават в скритата заболеваемост по ред причини - било то защото не искат да ходят до лаборатория, или защото не желаят да са официално карантинирани. Намират вратичка. Всеки ден има пациенти с домашни тестове“, заяви д-р Деница Даскалова.

Фармацевти също отчитат, че търсенето на тези тестове е скочило многократно.

„Юли, август имаше дни, в които никой не е потърсил. Сега има по 30-40 бройки на ден като продажби. Идват хора, които са имали контакт с COVID болни“, обясни Маргарита Грозданова, фармацевт.

Експерти твърдят, позовавайки се на световната практика, че реално заразените са между 4 и 6 пъти повече от отчетените.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sieg

    45 2 Отговор
    Ако се чувства добре човек да ходи ли? 😄 Да вземете някой лев нали! Аххх каква мафия сте долна!!!!

    Коментиран от #29

  • 2 Една

    47 3 Отговор
    И кво, като няма бройки, ще си ги измислим и ще обявим, че броим и скрита заболеваемост. После обаче хората с антитела не ги броим за сертификат за преболедуване, нито за стаден имунитет. С една дума, кълчим статистиката като в клип на Пайнера и се гаврим с хората.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    32 2 Отговор
    Много ми е интересно като дават статистика как "лекуват " в кавички болни от Ковид след като няма официално лекарсство за лечение????
  • 5 папайко

    19 0 Отговор
    А теста на папаята какво отчете?
  • 6 Оффффф

    39 0 Отговор
    Е добре. Една част - асимптоматични.

    Друга част - крият се.

    Трета част - влизат в статистиката.

    Четвърта част - бодат се.

    Е вече не го ли изкарахме тоя прилепски бацил за две години - или всъщност, тайно, сме към 50 милиона население?!
  • 7 Sieg

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЗДРАВЕТО":

    Едва ли има човек в България, който би казал, че здравеопазването е добро. Трябват огромни реформи! А колкото до представите ти за "демокрация" и "комунизъм" болниците (повечето) са частни т. е ако беше комунизъм нямаше да са. А по времето на комунизма в БГ или по точно социализма, здравеопазването е било на висоти от сега.

    Коментиран от #10

  • 8 666

    22 1 Отговор
    Ужас ,то не останаха хора у таа държава тиа от босфор телевизия са престарали с цифрите ! Народе не гледайте таа телевизия и другите две ... знаете кои са .....................................МАНИПУЛИРАТ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ .Здраво са го закършили откъм заплати ,в някой независими медии излезе информация в тия трите смотани телевизии заплатите са стигали до 20 000 лева .Народа бачка цял месец за мижава заплата !

    Коментиран от #12

  • 9 Не е изненада

    30 0 Отговор
    Това, че реално заразените са 5, 6 пъти повече от официално обявените не е изненада и в същност е добре, защото тези хора ще имат естествен имунитет. Колкото повече хора имат имунитет, толкова по-малко болни ще има през следващите вълни.
    Също така тази хора няма да имат нужда от ваксини и едва ли ще пожелаят да се ваксинират, което също е добре. Ваксинирането помага, но крие и риск, защото все още производителите не са поели отговорнст за късни и необратими последици от техните лекарствени продукти.
  • 10 ЗДРАВЕТО

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Sieg":

    Дали са частни или не болниците,
    всички работят с една единствена по социалистически ЗОК?
    Нали?
    В Гeрмaния ca 20 кoнкурирaщи ce ЗOК!
  • 11 Майна

    27 0 Отговор
    Я , ДА ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ МАНИПУЛАЦИИ!!! СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ КАЗАХА ДОТУК С ,,МЕРКИТЕ,, , НОРВЕГИЯ И ДАНИЯ ВЕЧЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ ,,ПАСПОРТИТЕ,, СЛЕД НЕПРЕКЪСНАТИ ПРОТЕСТИ ОТ ДЕСЕТ ДНИ...ВИЖТЕ КАКВО СТАВА И В ИЗРАЕЛ ..,,Протестите най -накрая избухнаха в Израел, тъй като хората бавно осъзнаха, че правителството непрекъснато измества поставените цели за паспорти за ваксини.

    Сега се очаква да бъде обявено, че ще са необходими поне ЧЕТИРИ ваксини, за да се считат за „напълно ваксинирани“ и да могат да се включат в обществото.

    През уикенда се проведоха шествия по улиците на Тел Авив срещу така наречения „Зелен проход“:
  • 12 Никой

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "666":

    Никой не остана... Обезлюдихме се покрай Кромида. Личен опит...

    Ставам сутринта, гледам през джама - никой. Излизам на улицата - никой. В магазина - НИКОЙ?!?!

    А продавачката ми вика "Абе, как успя в Събота в 8 сутринта да останеш без цигари?"

    Викам й: "Ами като вали навънка, пуша повече..."
  • 13 Майна

    28 2 Отговор
    ЛЕКАРИТЕ ОТКАЗВАТ ДА СЕ ИНЖЕКТИРАТ, ОТКРИТО ГОВОРЯТ ЗА МАНИПУЛАЦИИТЕ ,КОИТО СА ГИ ЗАДЪЛЖАВАЛИ ДА ПРАВЯТ, ОТВРАТЕНИ СА ...ЗАХВЪРЛЯТ МАНТИТЕ, ЗАЩОТО ИМ СЕ ,, НАРЕЖДА ,, НЕ ДА ЛЕКУВАТ , А ДА ИЗПОЛЗВАТ КОМБИНАЦИИ ОТ УБИЙСТВЕНИ МЕДИКАМЕНТИ...ЗАТОВА НАПУСКАТ ... ДОСТОЙНИТЕ
  • 14 Мунчо

    6 1 Отговор
    Миналата седмица си направих 3 теста но се оказаха отрицателни. После ми направиха Пср в Рзи-то но не казаха резултата. Та искам да попитам някой специалист дали пак да си правя тест или да се карантиниране за всеки случай.

    Коментиран от #15, #21

  • 15 Тролни ги

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мунчо":

    Тролни ги - като ти звъннат за резултата, ги прекъсни насред изречението, преди да ти го съобщят, де - с нещо от сорта на "А, вчера си сложих буустерна доза, та очаквам всичко да е наред".

    Водим статистика за масова епидемия на заекване в България, та ако го наблюдаваш - сподели ;)

    Коментиран от #18

  • 16 Майна

    10 2 Отговор
    Армейски лекар и специалист към ПЕНТАГОНА ДНЕС СЕ ОБЪРНА ДИРЕКТНО С ИЗИСКВАНЕ ,ВСИЧКИ ПИЛОТИ ,КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ ,,ВАКСИНА,, ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ПРИЗЕМЕНИ ....,,Днес получих съобщение за един смъртен случай и два случая на интензивно отделение във Форт Худ; починалият е пилот от армията, който по това време е можел да лети. И трите случая на белодробна емболия се случиха в рамките на 48 часа след ваксинацията. Не мога да приписвам този резултат на нищо друго освен на ваксините Covid 19 като източник на тези събития. ,,
  • 17 Майна

    6 2 Отговор
    Представете си ,,ВАКСИНИРАН,, ПИЛОТ КАКВА ОПАСНОСТ Е !!!! ЕТО ,ТАКА ПОМАГАТ ,,ВАКСИНИТЕ,,....

    Коментиран от #20, #30

  • 18 Мунчо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тролни ги":

    Бе то аз съм се запасил с тоалетна хартия заради карантината, защото много ме е страх. Вчера Витанов бил казал, че до октомври всички ще се заразим и тези с 3 та доза също.
  • 19 Анонимен

    11 0 Отговор
    Много са извън статистиката. Миналата година разговаряме с шефа понеделник сутрин: "АБЕ става ми нещо. Нямам сили, нямам апетит, болят ме краката" - каза той. Викам сигурно си преуморен. След няколко дни нямаше възможност да стане на крака. Още два три дни друг от службата вика нямам обоняние. Аз пък започна да ми се вие свят. Не точно виене а едно трептене на"картината ". Викам нямам температура сигурно не е Ковид. Тъкмо се оправи световъртежа и като започнах да кашлям една такава суха и неприятна кашлица. Минаха няколко дни кашлицата не минава ама вечер като лягам започна да ми е тежко на гърдите. Уж дишам ама не ми достига въздух. Обръщам се на една страна и ми олеква. След месец кашлицата отслабна. После след още месец напълно изчезна. Не съм ходил на лекар. Пих само чай с мед и смyчех бонбони лукчета. Аз май не влизам в статистиката. Всички болни с непознатата болест оздравяхме.

    Коментиран от #23

  • 20 М а н а ф оглу

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Луфтханза не наема ашладисани пилоти. И застрахователите питат за това когато искаш оферта.
  • 21 Вирусченце

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мунчо":

    Преди три седмици абсолютно внезапно ме споходи вирус( знам че е вирус, защото вечерта нищи ми нямаше, а рано сутринта– кихане, "вода" от носа и въобще...знаете), без температура обаче, ама гадно. Така или иначе, самокарантинирах се и започнах– мед( ям си винаги), лимон със сода, клеева тинктура в носа и гаргара. следващите 2–3 дни температурата ми с 2– 3 десети от градуса нагоре, но не пия никаква химия. Така до към 5–ия ден– докарах 38.2, но и кашлица с храчки. Следващите дни– температурата пак с 2–3 десети надолу, намерих си в аптечката прекрасни български хапчета против влажна кашлица, които незнайно защо са спрени от производство( моите са годни до 2023г) и така... На лекар не ходих ( и да е К, и да не е , пазя околните). Сега и да си направя тест– в най–добрия случай съм изкарал К относително леко, в другия вариант– сезонен вирус, но организмът ми е компрометиран в момента и като нищо, докато ме тестват и ходя напред–назад, може и с К да се запозная. Между другото– загубих усещане за вкус и мирис, но не и апетит( вкл. пуша си, както обикновено). И– НЕ, НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ!!!
  • 22 OMEGA

    7 1 Отговор
    БОЛНИЦАТА Е ХРАМ НА ЛУКАВИЯ !
  • 23 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    Продължавам: Мина една година от това заболяване което изкарах. Не съм тестван. Последните два месеца имах контакти с болни. Сополиви, кашлящи роднини и приятели. Без да се пазя защото в началото мислиш че човека отсреща е настинал. Но някои стигнаха до болница, до ПСР тест и рентген на белите дробове. И се оказаха позитивни за Ковид. Аз съм общували с тези хора на два метра разстояние. Сядали сме на една маса. Даже съм спал една нощ в дома на болни роднини. И не се разболях повторно въпреки че не съм ваксиниран. Мина една година. Явно преболедуването има ефект по добър от ваксините. Лошото е, че е тежко заболяване за някои и трудно се преодолява. Ваксините имат ефект също но при тях имунитет не е сигурен на 100% пък и страничните ефекти са много.
  • 24 Да знаете

    8 0 Отговор
    В Словения спират Янсен след смъртен случай на 20 г. момиче, получава инсулт малко след ваксиниране.
  • 25 Майна

    7 1 Отговор
    Над 7 000 лекари и учени подписват „Римска декларация“, обвинявайки политиците срещу COVID в „Престъпления срещу човечествот
  • 26 БАЙ Х@Й‼

    2 0 Отговор
    Колко да съм скрит , тест в лабораторията, карантина от РЗИ, лежал в болница, епикриза ... и накрая не съм бил боледувал 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 27 Госあ

    7 0 Отговор
    Експертите говорят с научни факти, а такива в нашата страна липсват. Вървят едни реклами на ваксини и черна статистика. Досега няма направено проучване колко хора са прекарали вируса като се направят антитела на представителна извадка като хората. А антитела специално за covid 19 могат да се мерят точно само с масспектрометрия. Защото ако има неточни тестове (мултиплексния qPCR е над 99% точен), това са бързите тестове за антитела и дори най добрите елайзи не могат изобщо да различават такива срещу cov-1 и cov-2, а срещу другите, които си циркулират перманентно, често дават неспецифики и са около 70% точни. Виж при масспектрометрията грешка няма. Освен това могат да се включат и такива които са регистрирани като прекарали по различно време и да се види количествена динамика на антителата. Защото масспека е абсолютно количествен метод. Освен това, с масспека мога да се гледат и компоненти от клетъчния имунитет. Та така, калинки. А, между другото, един такъв апарат започва от 300 000 евро и стига до 700 000 евро. В София са четири или пет. За съжаление служат само за комисионни на отбрана част учЕни, които нямат ни най малка представа как се работи на тях, а тези които имат, нямат достъп и консумативи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 хах

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Sieg":

    Ами не ходете бе, кой ви задължава, то в началото всичко е песен, после идва трудното. Само да не ревете после ако ви излезе отрицателен тест , а не можете да дишате и не ви приемат и в 5 болници. Систимата е така направена, че който има положителен тест получава навреме медицинска помощ.
  • 30 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Писах отдавна,че авиокомпании не желаят да превозват ваксинирани пътници и ето сега тази информация не случайно показва какво става нависоко с ваксината в тялото на човек от налягането дори и да е в самолет.