Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 11:19 1 836 16

Затягат мерките в Латвия, ръст на смъртността от COVID в Русия

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • латвия-
  • русия

Експерти допълват, че носенето на маска при заразяване дава шанс за по-леко протичане на болестта

Затягат мерките в Латвия, ръст на смъртността от COVID в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От днес властите в Латвия въвеждат извънредно положение за три месеца заради разпространението на коронавируса. Същевременно региони в Испания и Австралия премахват ограниченията.

Мерките в Латвия засягат най-вече хората без сертификат за ваксинация срещу Covid-19 или за прекарали болестта. Те ще могат да пазаруват само в магазини за стоки от първа необходимост, без достъп до търговските центрове, например, където трябва да се осигури контрол на посетителите. Ваксинацията ще бъде задължителна в целия публичен сектор.
Училища ще работят в същия режим, но с маски за учителите и децата и редовни тестове.

Преждевременният отказ на много хора да спазват мерките, наложени заради пандемията, е причина за ръста на смъртността от Covid-19 в Русия, подчертават руски експерти. Те допълват, че носенето на маска при заразяване дава шанс за по-леко протичане на болестта.

В някои региони в Испания отново са разрешени танците в дискотеките. Те бяха забранени още в началото на пандемията. Страната премахна почти всички ограничения, след като вече 78% от населението е напълно ваксинирано.

Празник за 5-милионното население на най-големия град в Австралия Сидни след края на локдауна - над 100 дни. Премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Пероте подчерта, че това се дължи на постигнатата цел за пълно ваксиниране на 70 процента от хората и поздрави жителите на щата: "Това бяха сто дни на кръв, пот и никаква бира, но сме обратно в играта".

Почти 62 на сто от австралийците над 16 години са напълно имунизирани срещу Covid-19. След като този процент се повиши до 80, страната ще започне постепенно отваряне на държавните си граници, които са затворени от март 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    2 8 Отговор
    ТАМ СИ ОТИВАТ ОТ КОВИ И ПИЕНЕ.....ПУТИН, КВО СТАВА

    Коментиран от #6

  • 2 Щях да се

    3 11 Отговор
    ваксинирам, ако нашата територия беше постъпила като Австралия, а не лятото да ми пускате милиони туристи.
  • 3 Псевдоним

    16 2 Отговор
    Малко е цинично да се пишат данни за Австралия, докато полицията им млати хората по улиците.
  • 4 Майна

    11 4 Отговор
    Анатолий, вземи да попрегледаш данните на ,,ВАКСАНИТЕ,, нации ...НАД 90% В Израел от тежките случаи в болниците са имунизирани, над 72% във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ също , напълно ,,Ваксини,, 12,% , с една доза.ююТОЕА Е СЛЕДСТВИЕ НА ВАКСИННИТЕ ОТРОВИ...МЕЖДУ ДРУГОТО ЗА КАКЪВ ВИРУС ГОВОРИМ КАТО НЯМА ИЗОЛИРАН И ПРЕЧИСТЕН ТАКЪВ.? ДА, ОТ ТЕРАПИИТЕ НАИСТИНА ЩЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ...И Е НЕОБРАТИМО

    Коментиран от #11, #14

  • 5 mi6osp

    3 4 Отговор
    За последната седмица Русия има 44/ 1 000 000 новозаразени, България 90/ 1 000 000.
  • 6 Нико

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    Къде го прочете, че Русия е осма??! Тя не е дори 18-та! И да!! Умират от Ковид и водка. Независимо от "сПутник".
  • 7 Майна

    7 1 Отговор
    410 000 смъртни случая, 66 милиона наранявания от приблизително 850 милиона души.

    Освен това здравните власти активно участват в затъмняване на смъртните случаи и нараняванията в резултат на „ваксината“ на тРНК, като същевременно увеличават броя на смъртните случаи, свързани с Covid-19. („Не се изискват аутопсии“).

    По ирония на съдбата не само, че P fizer има криминално досие в Министерството на правосъдието на САЩ за „измамен маркетинг“, Европейската комисия избра Pfizer BioNTech за свой „надежден партньор“ за производството на 1,8 милиарда дози през следващите 3-4 години , в договор, който в момента се договаря.
  • 8 волен сидеров

    3 2 Отговор
    НАБЛЮДАВАЙТЕ ПОСЛЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ ТАМ-ДАНО МЕДИИТЕ НЕ ГО ПРИКРИЯТ-Е НЯМА ДА УСПЕЯТ-ЗАЩОТО СИ ИМАМЕ НАШИ ХОРА ТАМ-КАТО В ИЗРАЕЛ ЩЕ Е -ЯКО МРАНЕНЕ И ТО С ВАКСИНИ-КРИЯТ ЗА ИЗРАЕЛ,НО НА ВСЯКЪДЕ СИ ИМАМЕ НАШИ ХОРА ...
  • 9 Извънредно

    7 2 Отговор
    Извънредно положение при 50% напълно набоцкани! Вижте статистиката и си правете извода работят или не тия течности, които така грижовно ни натрапват, притискат и всячески се опитват да ни ги набодат.
  • 10 Трактор

    7 0 Отговор
    Как така след като си се разболял маската ще направи така, че да го изкараш по-леко! Такова безумие не бях очаквал, че някой ще помисли хеле да го напише. Че няма ли нужда човек докато е болен, от каквото и да е респираторно да не диша собствения си въздух, а нормален!
  • 11 mi6osp

    2 9 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    1,Китай първи изолираха, заснеха и изучиха ковид вируса през март 2020. 2. Горките ваксинирани израелци, в Израел 10 000 000 жители
    , вчера имат 4 починали, всичките неваксинирани, в България с 7 000 000 има 40.

    Коментиран от #15

  • 12 Акон

    1 2 Отговор
    В Русия умират здраво, а вожда джудже Путин Комплексаров се крие като плъх
  • 13 Тра ла ла

    2 2 Отговор
    Аре и латветата им натегнаха каишките. Усилено раздухват ковид демоните. Това ли ще го дават за пример? Всяко медицинско лице, неподдало се на истерията и подкупите на сатанистите, би казало за противопоказността на тези "мерки". Отделно дето се потъпкват елементарни човешки права. Това си е чист фашизъм.

    Коментиран от #16

  • 14 Ти наред ли си с главата? Това, което

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    описваш въобще не е вярно. В Израел броят на починалите от ковид усложнения е много по-малък от този в България, Русия, Румъния, които са със малко на брой ваксинирани. И трябва да си пълен ненормалник да казваш на черното бяло и обратно. И в Англия въобще не са толкова зле нещата. А нито Англия, нито Израел са с най-много ваксинирани. В Израел се ваксинираха първи и е нормално ефективността на ваксините да започва да спада и да слагат трета доза на първите ваксинирани. Никой не е обещавал 100%ефективност и доживотен имунитет за ваксинираните. Те и преболедувалите не изграждат дългосрочен имунитет в много от случаите.
  • 15 Въпреки, че това което пишеш е 100%

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    истина не очаквай заклетите активаксъри да не ти слагат вкупом минуси. Тях реалността не ги вълнува. Никой не може да ги извади от дълбокото им заблуждение.
  • 16 А кого да дават за пример?

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тра ла ла":

    Любимата ти Танзания ли? А и кой ти казва, че дават Латвия за пример непременно. Просто ви информират как постъпват в държави, които дори са доста по-добре от България. И въпреки това въвеждат мерки, за да предотвратят излишно висока смърт. При нисък брой ваксинирани, това е начинът. Няма друг за съжаление.