Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 20:31 1 963 44

COVID ваксината на Moderna е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години

  • ваксина-
  • модерна-
  • коронавирус

По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест, съобщават още от компанията

COVID ваксината на Moderna е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От производителя на ваксини срещу Covid-19 Модерна заявиха, цитирани от АФП, че резултати от ваксините им за деца на възраст между 6 и 11 години показват „силно“ действие срещу вируса сред изпитания върху 4753 деца. От Модерна посочиха, че предстои изпращане на техните данни до регулаторните органи. Междувременно Белия Дом има готовност да изпрати 15 милиона дози ваксини срещу Covid-19 за деца в Съединените Щати веднага след като ваксините бъдат одобрени от регулаторните органи, което може да стане следващата седмица.

За Си Би Ес здравният експерт на Белия Дом доктор Антъни Фаучи посочи, че е „напълно възможно, ако не и твърде вероятно ваксините да бъдат на разположение за деца между 5 и 11-годишна възраст през първата или втората седмица на ноември.“

Консултативен орган на Администрацията по храни и лекарства (FDA) се очаква да гласува дали да направи препоръка за извънредно одобрение на Файзър ваксината тази седмица, след което предстои гласуване и от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Миналата седмица бе разпространена информация от клинични опити на компаниите Pfizer/BioNTech, които показват, че тяхната ваксина е 90.7% ефективна при защита на деца между 5 и 11-годишна възраст. В IDY има около 28 милиона деца в тази възрастова група.

За пълна защита от коронавируса децата ще имат нужда от две дози Moderna. Обемът на детските дози е 1/3 от този в дозите за възрастни. По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест, съобщават още от компанията. Най-честите нежелани реакции са умора, главоболие, треска и болка на мястото на инжектиране.

"Ние сме окуражени от профила на имуногенност и безопасност на ваксината ни mRNA-1273 при деца на възраст от 6 до под 12 години и сме доволни, че проучването е постигнало своите първични крайни точки на имуногенност. Очакваме с нетърпение да подадем документи в регулаторните органи в световен мащаб и оставаме ангажирани да дадем своята част за подпомагане прекратяването на коронавирусната пандемия посредством ваксина за възрастни и за деца от всички възрасти “, отбеляза изпълнителният директор Стефан Бансел.

Междувременно данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че не е имало покачване на сериозните усложнения следствие на делта варианта на Covid-19. В доклад по информация от 14 щати се казва, че вариантът е по-лесно разпространим, но не причинява по-сериозно заболяване от предишния вариант. Данните също показват, че 71.8 процента от постъпванията в болница по време на т.нар. “Делта период” са били на неваксинирани възрастни.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 6 Отговор
    Айде юруш на ваксината.
  • 2 Значи

    38 1 Отговор
    Другите са опасни ли?
  • 3 Iviviv

    38 1 Отговор
    Стига с фалшиви новини.
  • 4 Народе

    39 2 Отговор
    От сън дълбок се събуди!

    Коментиран от #11

  • 5 Пловдив

    41 1 Отговор
    Пишете "Платена реклама".
  • 6 Е сега вече не знам

    29 5 Отговор
    как ще се справим с посегателство то върху децата, защото лесно могат да кажат, че не ваксинирани няма да ги допускат до училище!

    Коментиран от #15

  • 7 Венъм

    35 2 Отговор
    Чудесно, щом е безопасна ей сега ще я забия в окото на Кацаров...
  • 8 д-р Менгеле

    40 1 Отговор
    Правят опити и с деца! На мен не ми е хрумвало!
  • 9 хNх

    31 1 Отговор
    Хайде пак да се върнем на въпроса!?
    Ваксинираните деца се преносители, както и неваксинираните. Те не боледуват или боледуват леко. За Чий ни е тогава да ваксинираме всички, даже и преболедувалите????
    А да не ваксинираме само рисковите групи...

    Коментиран от #43

  • 10 Защитава

    25 2 Отговор
    На баба ти миризливата ..утка.
  • 11 загрижен

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Народе":

    Една позната сложи 3 игли от модерна и една нощ повече не се събуди.

    Коментиран от #18

  • 12 източна ромелия

    22 2 Отговор
    Да Модерна ще е безопасна, ако са знаели предварително за пандемията и са я изработили 5 години преди това
  • 13 Деев

    26 1 Отговор
    ТОВА ПЛАТЕНА РЕКЛАМА ЛИ Е?
  • 14 Рептилска

    21 2 Отговор
    наглост,прицелват се към най-малките и леко,по терлици си постигат целите.Ще стигнат и до бременните и новородените.
  • 15 Учителка

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "Е сега вече не знам":

    Ами ти така или иначе не се интересуваш от тях. За теб училището е място, където да пратиш децата, за да не се занимаваш с тях!

    Коментиран от #31

  • 16 хNх

    13 7 Отговор
    Споко!
    Ваксините са безвредни! Статистиката го доказа!
    Безвредни са даже и за вируса. Пак стистиката го доказва.
    Но пък спасяват животи пак по статистика
    Така че ваксинирайте се!
  • 17 изроди

    20 1 Отговор
    и децата направиха опитни мишки!
  • 18 Рептил

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "загрижен":

    Доказателство имаш ли? Или е приятел на приятел? Или просто си прекалил с тубата?

    Коментиран от #23

  • 19 Модерна

    14 7 Отговор
    Ваксините са само за богати държави. На бедните държави им пускаме клипчета за отрови и тем подобни измишльотини, за да измират и да не тежат на Земята. Те и бвз това с малкото акъл, дето имат няма да разберат какво става! Не се ваксинирайте! Разчитайте на имунитета си. Може и да не измрете от Ковид, но със сигурност от безкрайна тъпота.
  • 20 Рошко

    11 2 Отговор
    А дали са си я били на техните деца
  • 21 Мале мале

    6 10 Отговор
    Едни облъчват, че за пандемията се знае от 10 години, но пък ваксината била на една година. Измислили вируса, но сега измислят допълнителна отрова. Последно? От кога са ваксините и за какво са двойните инвестиции, като просто можеха да ви оставят да си измирате от самия вирус? От глад ли ще измирате или от ваксините? Кое последно решихте? Чакам да кажете до утре. Сертификати само за ваксинирани. За другите не. Съжалявам, но да не се бяхте крили от карантината. Не може да се криете, да заразявате другите и винаги да сте точно вие на черешата. Е вие не сте по-умните! Сега хвм ще сте били болни, хем пак ще се ваксинирате. Иначе се скапвайте в бараките си заключени. Лека нощ. Бързайте, че ваксините ще свършат. После ще блеете жално.

    Коментиран от #44

  • 22 До медиите

    5 11 Отговор
    Спирайте с рекламата на ваксините. На дебилите не може да им се обясни. Просто прибирайте ваксините и да се оправят. Те няма да могат скоро от село да излезнат. Зимата няма да могат да се снимат на Банско, след 7-8 месеца ще искат да се чекнат на морето, но и там няма да може. Без инстаграм сами ще измрат от тъпотия и в неизвестност. А без васкини няма сертификат. Далаверата с "изкарали ковид" е само за 6 месеца! Та това е.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Ганьо

    2 10 Отговор
    Плаща се от чипиране, но нося личнанкарта с чип, дебитна и кредитни карти с чип, телефон последен модел с 5г и естествено геолокация, общо взето тирално съм се чипирал, бия си по 1000мг стероиди седмично, но ме е страх от химия. Абе аз съм типичният българин. Мисля си само аз да съм добре. Какво ме интервсува дали вие сте заразени. След месеци ще ми затворят фабриката, ама нали не са ми чипирали дебелия задник.
  • 25 Рептил

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ваксо":

    Ние не си лягаме в 21 за разлика от кокошка като теб. Ще те ваксинираме, колко и да се криеш, че си изкарал вируса.
  • 26 Модерна

    2 2 Отговор
    Пускаме ваксините ма цена от 200 лева. Кой минал безплатно минал. Вече само срещу заплащане.
  • 27 Майна

    11 1 Отговор
    ЗАБРАНИХА я в ЯПОНИЯ и СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ....МАЛЕ, МАЛЕ, УБИВАТ И ДЕЦА....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хаджи Генчо

    6 2 Отговор
    А отговорност и обещетения няма, нали?
  • 30 За овце

    6 2 Отговор
    "Ваксината" ще защити детето ви от ....... порастване.
  • 31 Ей ти шушоми.,

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Учителка":

    Моите деца са излезли отдавна от училище некадърн... о и съм щастлив, че не са били учени
    и възпитавани от учили недоучили провинциалистки.. Ще си намериш майстора от някой "възпитан" родител!
  • 32 МодеренЛяв

    8 2 Отговор
    Явно най-големия зор беше да набодат децата и то срещу болест, която 99% протича безсимптомно или леко ори тях, това се казва логика! :)))
    И опорката за заразоносителите издиша, тъй като препарата играещ ролята на ваксина е с такова действие, че не предпазва от заразяване и разпространение
  • 33 Коко

    5 2 Отговор
    Само да питам , тази ваксина става ли и за пеленачета? Питам само да видя има ли малоумни журналя тука дето само пишат глупости.
  • 34 Госあ

    4 2 Отговор
    “ Резултатите от това проучване изясняват за първи път, че възрастта под 20 години е рисков фактор за системни нежелани събития от интрамускулната инжекция COVID-19 Vaccine Moderna. “ това е от Япония. Тази статия не е свалена, за разлика от една друга, която ще спестя… нали е свалена, след като веднъж са я публикували… много са нахални

    Коментиран от #38

  • 35 Лудница

    6 1 Отговор
    Маските предпазва ли айде маскирани, дистанцията предпазваща айде всички на 2 метра и при родителите си да не ходят, дезинфектанти те предпазва ли айде всички с по литър в него, онлайн обучението предпазва айде всичко онлайн, децата били разпространители аиде и те маскирани, ваксините предпазвали айде всичко живо да се дупчи и резултат нещо май няма 2 години ходене по мъките. НАПРАВО ЗАБРАНЕТЕ ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ХОРАТА, КОЙТО ГО ПРЕКРАЧИ СМЪРТНА ПРИСЪДА И Готово, да се свършва с тея мъки, това е реална лудница.
  • 36 щорьи

    7 2 Отговор
    Може ли Модерна, даа покажат вируса от който ги защитава.
    Май още не е изолиран, а?
  • 37 Свестен от Йерусалим

    1 7 Отговор
    Моля ви, не се ваксинирайте, ще се радваме да получим вашата територия безпроблемно.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Ще продължа без да цитирам свалената статия за ползите и рисковете, излиза че възрастните са рискова група за ултра иновативните ваксини, а също така и подрастващите под 20 години. Класиката винаги е по добра от попа !
  • 39 За овце

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Свестен от Йерусалим":

    Ако хартисате след факсинациите ....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Пеперуда

    1 0 Отговор
    Хора затягат хватката. Искат ни децата!
  • 43 Тъмен субект

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "хNх":

    Ама то стана съвсем ясно, целта въобще не е медицинска. Просто е задължително поетапно да инжектират около 70% от населението на Земята. Какъвто и да е плана! Пък и да им платим за това! То вече няма никакво съмнение.
  • 44 Пеперуда

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мале мале":

    Само пропусна съществената част - парите.