Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 19:49 2 588 6

Защо кафявият ориз е полезен?

  • ориз-
  • кафяв ориз-
  • полезен-
  • здраве

Всички видове ориз започват именно като кафяв ориз

Защо кафявият ориз е полезен? - 1
Снимка: shutterstock

Кафявият ориз е далеч по-полезен от белия. Има редица проучвания, които показват ползите от пълнозърнестите храни и оризът е една от тях. Той има широко разпространение в готварството и на практика вкусът му е много по-наситен и хубав от белия. Вижте някои от предимствата на този вид ориз пред белия.

Тъй като белият ориз преминава през двойна обработка и се премахва обвивката му, той губи своите полезни свойства. С кафявия ориз нещата не стоят точно по този начин. Той запазва полезните си вещества, фибри и минерали, които имат своето влияние върху организма ни.

С него също така ще се усещате и по-дълго сити. Дори малка порция от него е способна да задоволи глада и да ви остави заситени през целия ден. Това е така, защото оризът е от групата на бавните въглехидрати. Това означава, че той не се разгражда бързо и съответно не се трупа в мазнини. Това се случва обаче с белия ориз, тъй като той спада към бързите въглехидрати, към които се отнася и захарта.

Кафявият ориз може да ви бъде особено полезен при спазване на диета. Той е с нисък гликемичен индекс и дори е по-полезен и за хората, които имат диабет. Спокойно могат да го консумират, без да се притесняват, че ще им се покачи захарта. Също така, той помага и за изгарянето на мазнините и по-лесното усвояване на останалите въглехидрати.

Кафявият ориз може да бъде полезен и за хората, които имат високо кръвно налягане. Захарта при тях също трябва да се избягва, тъй като тя има своето влияние върху кръвното. Оризът обаче не е преработен двойно и не съдържа захар, така че може да стане основна част от менюто им.

Оризът е богат и на селен. Той намалява риска от образуването на злокачествени тумори, артрит, болести на сърдечно-съдовата система и заболявания на щитовидната жлеза. Селенът също така е полезен и за имунната система. Препоръчва се при лечение на различни настинки или пък просто за укрепване имунитета.

Богат е и на манган, който участва в топенето на мазнините, но и помага на репродуктивната система. Не на последно място, оризът има и голям брой антиоксиданти. Те помагат за забавяне на стареенето, борбата със свободните радикали и различни бактерии, които причиняват сериозни заболявания.

Кафявият ориз може да се готви като белия. Просто трябва да имате предвид, че предварително се накисва в студена вода за 2-3 часа и винаги се усеща малко по-твърд от белия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РАЧКОВ

    2 2 Отговор
    ОКАЗА СЕ ОТДАВНА ЧЕ ВСИЧКИ БОКЛУЦИ СА ПОЛЕЗНИ ! НАЙ - ВЕЧЕ БОЙКО И ГЕРБ БИЛИ МНОГО ПОЛЕЗНИ ! МНОООГО !
  • 3 Фаро

    7 1 Отговор
    И семената на повечето треви могат да заместят ориза дори са в пъти по-полези,но се приготвят за по-дълго и не могат да бъдат култивирани.Затова се яде само ориз,но когато човечеството се върне на дърветата просто да знаете,че в природата почти всичко се яде
  • 4 Кольо,

    4 0 Отговор
    Едно време моите прадеди само кафяв ориз са яли......
  • 5 Онзи

    1 2 Отговор
    Кафявия ориз е в тоалетната.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.