Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 21:11 2 447 62

50% от родителите трябва да кажат „да“ за обучение на малките ученици в клас

  • 50 процента -
  • родители-
  • кажат да-
  • обучение-
  • малките-
  • ученици-
  • в клас

Тестването ще се извършва в първите 30 минути от първия учебен час в понеделник и четвъртък

50% от родителите трябва да кажат „да“ за обучение на малките ученици в клас - 1
Снимка: БГНЕС

Учениците от 1-ви до 4-ти клас ще могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември с тестване два пъти седмично в класните стаи чрез тестове с отделяне на слюнка в контейнерче, след което се взема проба от контейнерчето, за да може да се направи тестът, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

За да се върнат в клас, половината от родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, трябва да бъдат съгласни децата им да бъдат тествани. Тестването ще се извършва в първите 30 минути от първия учебен час в понеделник и четвъртък, информират от БНР.

Тестването ще става с отделяне на слюнка в контейнерче, след което се взима проба от него, за да може да се направи тестът, обясни просветният министър Николай Денков.

Дали учениците ще могат да се върнат в училище ще зависи от това дали доставчиците на тестовете ще изпълнят доставките в срок, което означава най-късно понеделник – 8 ноември.

Учениците, чиито родители не желаят децата им да бъдат тествани, ще се обучават синхронно или асинхронно съобразно възможностите на училището.

Педагогическите и непедагогическите специалисти ще получат допълнително възнаграждение за тестването за двата месеца до края на годината.

Тестовете ще бъдат представени на родителите преди те да бъдат попитани дали са съгласни децата им да бъдат тествани, за да влязат в клас.

Времето до доставката на тестовете в училищата ще бъде използвано за комуникационна кампания за информиране на учителите и родителите за хората, които ще правят тестовете.

Учениците ще са с маски в училище с изключение на момента, в който от тях ще се взима секрет за тестването.

Целта е ако някое от децата се окаже с положителен резултат, да не бъдат заразени съучениците му.

Ако тестът на даден ученик е положителен, той ще бъде отделян от класа.

При организацията на тестването в училището ще се включат медицински специалисти, където са налични, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал.

Изискването към тях е да бъдат ваксинирани или преболедували или да са преминали през тестове за Covid.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бърз въпрос

    46 8 Отговор
    А каква е гаранцията,че тези тестове не заразяват?
  • 2 Антон

    57 8 Отговор
    Някои от въпросите:
    Казвахте че децата разнасят заразата, вече втора седмица са онлайн, а случаите нарастват. Очевидно проблема не е в децата, а в желанието ви да събирате техен ДНК материал?
    Ако този тест покаже +, а направен след това ПСР е негативен, кой ще се приема за валиден. Тези тестове различават ли настинка от корона Къде има проучвания от производителя, за процента грешни резултати. Чисто административно, тест направен от немедицинско лице, в училищна сграда, може ли да се счита за валиден за да си взема болничен с който да гледам карантинирано дете Кой гарантира и по какъв начин, че направените тестове ще се унищожат,къде, от кой, и кой ще го заплати, а няма да се ползват за събиране на ДНК материал от децата. И още много въпроси има. Калинките да направят нещо смислено, с информационна кампания, а не да реват от всички медии че хората не им вярват за нищо

    Коментиран от #9, #15, #25, #35

  • 3 Криминалист

    47 5 Отговор
    Вземането на проби от слюнка служи за ДНК-анализ.

    Коментиран от #10, #57

  • 4 Недомислица

    52 5 Отговор
    "Ако тестът на даден ученик е положителен, той ще бъде отделян от класа."
    Как ще повлияе това психически на детето?
    Родителите и те ли ще чакат 30 мин. скупчени пред училището на студа, за да разберат резултатите?

    Коментиран от #8

  • 5 Q2z

    6 16 Отговор
    Ако плюят в контейнерчето... Може.
  • 6 Днес

    38 2 Отговор
    Паралелно върви проучване сред родителите на деца в прогимназиален и гимназиален курс. За сведение и информация– положителните отзиви, съотв. съгласие са около 1% на този етап.
  • 7 ЖУЖИ

    42 3 Отговор
    САМО ЩЕ ТРАВМИРАТЕ ДЕЦАТА
  • 8 Измъкване

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Недомислица":

    Ще отделят ученика от класа...Хитруват за да не карантинират целия клас.

    Коментиран от #11

  • 9 Ventura

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антон":

    Браво Тони, точно в десятката.
  • 10 Дони

    1 22 Отговор

    До коментар #3 от "Криминалист":

    Не е вярно.Материал за ДНК анализ се взима от лигавицата на бузата,чрез леко остъргване на епителна с тампон.Сори,че те разочаровам.
  • 11 Бен Гън

    32 2 Отговор

    До коментар #8 от "Измъкване":

    Според мен това не е хитруване а опипват почвата (нагласите,сред родителите) за въвеждане на зелен сертификат в училищата.Дано не съм прав!

    Коментиран от #34

  • 12 Рошко

    28 1 Отговор
    А кога ще видим мисирките и проверяващите от рзи да си правят такива тестове преди работа или неваксинираните министри и дупетати
  • 13 болниците преливат

    25 5 Отговор
    Толкова ли е важно да се съобразим с родителите , които искат децата да са в училище. В този ужас, толкова много се борим да усложним проблемите, да създадем чудовищно напрежение в болниците, объркване в училищата, че просто се питам къде е здравия разум ? Само си представете целия процес по извършване на тестовете. Какви нерви и напрежение ще се породят. Какво правихме, когато имаше грипни ваканции - децата си стояха вкъщи, нямаше онлайн обучение, за да ги правим на луди. След това нещата се наваксваха. Миналата уч.година беше кошмар. Побъркаха ги. Нямаше грам спокойствие. Нон стоп учене. Че и двойки. И сега учители, които се сещат да дадат домашна работа едва през нощта, защото системата забила, на другия ден пишат двойки. Оставете децата намира. Не са ви експериментални зайчета. Да се върнат в училище, когато премине пикът, защото останалото е просто разбиване на психиката им.

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Doni Brasko

    6 35 Отговор

    До коментар #2 от "Антон":

    Само да попитам за какво ДНК говорите и за какво им е? Ако искат да вземат ДНК повярвайте няма дори да разберете. Четейки поредните тъпотии на българските родители ми идва на ум само една реплика в главата: Българският народ е малък, но за сметка на това много прост народ. Вече никак не се учудвам, че твърдо за крадците и убийците му твърдо гласуват 600к.

    Коментиран от #18, #19, #27, #32, #39

  • 16 Вие сте за

    21 0 Отговор
    Хора не разбрахте ли ,че вече не ви смятят за,ЧОВЕЦИ !!!
  • 17 Миро

    16 2 Отговор
    Мъчат децата с разни експерименти. Скоро нещата няма да се нормализират според мен с този вирус защото се развиват изключително нелогично. Вместо да изчезне след втората вълна всичко продължава отново и отново. Горките деца.
  • 18 НЕ СИ В ЧАС

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Doni Brasko":

    Изобщо не си в час за българския народ, живял съм в чужбина и мога да ти кажа, че един средноинтелигентен българин, ниво занаятчия, има много по-голяма обща култура, КРИТИЧНО мислене, аналитичност, логичност, знания, всеобхватен поглед за събитията в света от средностатическия англичанин, австралиец, западноевропеец, китаец или американец, индиец и т.н. - имам предвид българи родени ПРЕДИ 1980г.,
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Господ да Ви накаже!

    13 0 Отговор
    Господ да Ви накаже!

    Коментиран от #31

  • 23 Коки

    18 1 Отговор
    Пътуването, воденето на децата до училище, чакането за резултата от теста - всичко това води до заразяване. Добре е да учат онлайн сега, да се размине, после ще видим.
    Все още малко учители са ваксинирани, като част от учителите са антиваксъри.
    Но, явно трябва да се вземат едни пари за тестове и сега е момента.
  • 24 БЪЛГАРИН

    23 0 Отговор
    Бял ден да не видите, защото се гаврите с децата!
  • 25 ДНК

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Антон":

    Взе ми го от устата
  • 26 Миро

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "болниците преливат":

    Пикът и да премине то идва следващия. Прочетете какво е казал Фаучи гл вирусолог на САЩ тези дни. Той не изключва ковид да се скачи за друг по опасен вирус. Ако това стане то смъртността може да е 25-30 процента. И за това няма ни ваксини ни нищо. Нямам идея какво става.

    Коментиран от #33

  • 27 Антон

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Doni Brasko":

    Обясни ми как се взима днк масово от децата, без да разберем. Теоретично това с тестовете за децата единствения начин да се събере днк с ясен произход. А ми е най-забавно как някакви хора, дават определения че цялото ни общество било просто. Ваксинирай се, пращай си децата на масово тестване, това са неща личен избор. На почитателите като тебе, когато се говори с факти, единственото което могат е да плюят по своите сънародници. И понеже съм прост, а ти си интелектуалец обясни кой ще отговаря, събира, извозва, унищожава целия този биологичен отпадък? Давай ти си!

    Коментиран от #40

  • 28 Антон

    21 0 Отговор
    Защо скрихте Ангел Кунчев? Къде е този човек? Носят се разни слухове за него. Ако се окажат истина за него, няма да останат за дълго време скрити. Но пък ше ви сринат ваксинационната кампания.
  • 29 БЪЛГАРИН

    11 0 Отговор
    А-натема и-зроди
  • 30 6Х6

    12 0 Отговор
    Нека да си кажем истината: родителите не са забранявали на децата си да ходят на училище! Който е забранил, той да разреши и да поеме отговорност за решението си! Аман от безотговорни управници!
  • 31 Въпрос Радев

    17 2 Отговор

    До коментар #22 от "Господ да Ви накаже!":

    Ей, Радев, Румене, пет милиона българи не искат зелен сертификат, ти с тях ли си? Кои са тия, дето си с тях? Като си говоря с хората около мен, май не си с никой от тях също!
  • 32 Миро

    17 1 Отговор

    До коментар #15 от "Doni Brasko":

    Никога не говори така за бг народа. Никога. Можеш да обиждаш този онзи. Когото искаш. Но никога не обиждай народа.
  • 33 .....

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Миро":

    Къде може да го прочетем?
    Изменя се вирусът, да.. Аз не съм специалист, но в пик на пандемия, уместно ли е масовото слагане на ваксини,това също допринася.

    Коментиран от #45

  • 34 Ами ...

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бен Гън":

    За съжаление си прав.
  • 35 Гост

    2 16 Отговор

    До коментар #2 от "Антон":

    Тончо, Тончоооо, Тончо, за чий му е на някой днк материал от деца, бе, Тончо?!? Сигурно ще ги клонират и ще си правят армия от зомбита. Те не могат да смогнат една проста организация на мерките да направят, но иначе ще събират ДНК. От къде ги мислите всички тези тъпотии с чиповете, отровите и ДНК-то, акъла не ми го побира. Поредната тролска опорка целяща разединение на обществото.

    Коментиран от #37, #38, #41, #42

  • 36 Gost

    11 1 Отговор
    Така сина ми е първи клас не желая и НЯМА да позволя да го тестват да му да дати право на онлайн обучение ако не ТЕРМИНАЛ 2 изминава ме за Англия до сега не исках детето ми да напуска Бг но няма как да дам детето си за опитно свинче защо Англия ли защото АЗ и маика му сме с СТАТУТИ но са заради него се прибрахме за Бг преди три седмици ЗА да живее и учи в Бг но нашите управници са решили без мен ВЗЕМАМ СЕМЕИСТВОТО си и се махам ... Апропо аз и съпругата ми сме ваксинирани

    Коментиран от #54

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Миро

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Антон":

    Извинявам се че се намесвам в чужд спор за ДНК. Мога да кажа няколко неща. До скоро ДНК не беше разчетена изцяло. Сега е разчетена и се знае какво съдържа цялата информация. Щом се знае то ще може и да се променя какво и как да го има. Могат да се променят наследствените болести. Колко хуманно е това нали. Но може и много други неща да се променят тоест ще се раждат програмирани хора. Това не фантастика от комикси. Събира ли се ДНК? В медиите съм прочел за такъв случай. Кичури от коса на момичета от университети.

    Коментиран от #55

  • 41 Антон

    14 2 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    На нашите днк не им трябва, на външни сили. Какво ще кажеш за тази хипотеза: вирус който покосява носители на определена днк. Да кажем всички българи, немци, сърби и т.н. имат фрагменти от днк-то, които са общи за цялата нация. Схващаш ли какво то говоря? Пускаш такъв вирус и цяла една държава е под твой контрол, със запазена инфраструктура и подчинено население, който не се е подчинил е умрял от вируса..няма разходи за войни, няма бомби, няма разрушена инфрастурктура, няма разходи за огромни армии. Два три флакона аерозол, пръснати в различни части на държавата, останалото ние ще го разнесем . Това е просто една хипитеза. Мога и друга да ти развия.

    Коментиран от #43, #58

  • 42 Миро

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Назад си с тази материя и доста изостанал. Имаш интернет. Отдели малко време и прочети сериозни неща а не нещо от тук и там. Ще се изумиш в какъв ще шантав свят живеем.
  • 43 Миро

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Антон":

    И това е възможно и не е изключено.
  • 44 Тошко

    6 0 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА НОВИНА ЗА ВСИЧКИ !!! МОЛЯ СПОДЕЛИ! NHS (UK MH) МАХНА КОВИД КАТО ДИАГНОЗА И ЗАБОЛЕВАНЕ ОТ ОФИЦИАЛНИЯ СПИСЪК НА ЗАБОЛЯВАНЕТО, ЗАЩОТО NHS НЯМА ВИРУСЕН ИЗОЛАТ.

    Коментиран от #46, #47

  • 45 Миро

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от ".....":

    Интервюто на Фаучи е дадено за немския die zait и е публикувано днес. Иначе други интересни неща за ковид може да прочетете в швейцарски медицински журнал. Нещата са достъпни и интересно написани. Като цяло това което се случва няма аналог относно коронавируса. Трябваше да има 2 вълни. Първата по силна и втора по слаба. Това се знаеше. Сега има 4 вълни и неясно колко още. В Европа заразените на се увеличават. Трябваше да има спад след 70 процента ваксинация в държавите които масово ваксинират. Спад няма. По малко са смъртните случаи. От ваксина или от отслабен вирус?! Нищо по въпроса.
  • 46 монта ние

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тошко":

    сега остава да кажат и КОЙ "пусна" на света биологичното оръжие ковид 19!

    Коментиран от #48

  • 47 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тошко":

    И какво означава това с прости думи сериозно питам
  • 48 гфр

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "монта ние":

    Няма как да стане това верваи ми

    Коментиран от #50

  • 49 5577

    6 1 Отговор
    Вашата твърдоглавост, граничи с глупостта. Вразумете се. Съберете хора специалисти които да ви помогнат. Стига смърт и мракобесие. Всяка сутрин на отчет пред журналистите, че всеки ден само глупости.
  • 50 монта ние

    8 3 Отговор

    До коментар #48 от "гфр":

    българите с отказа си да се ваксинират,ще задминат евреите по интелигентност!

    Коментиран от #51

  • 51 Миро

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "монта ние":

    България е малка и всички се познаваме. Информацията на всеки е от първа ръка и е сигурна. Едни се разболяха и умряха. Лека им пръст. Едни не бяха ваксинирани други бяха. Едни не се разболяват изобщо а други вече ги повтаря. Едни са с двойна ваксина и пият какво ли не профилактично и чакат трета игла. В тази каша едни казват ваксина други казват не на ваксината. Едни го карат като грип други с пневмония и и така наречения дълъг ковид за който малко се говори. Всеки карал пневмония вирусна или не знае за какво става дума. Половин човек си дълго време и или се оправяш или умираш . Проблема с ваксините е само един. Никой не каза че защитават и няма пробиви и не казаха за странични ефекти след време. Ще се знаело след няколко години. Това повечето българи го знаят какво е. Ще се оправим ама друг път. И има недоверие към всеки и всичко а и фактите да разнопосочни. Това е цялата драма. Никаква профилактика,мърлява здравна система, ниска информираност какво и как да се прави при симптоми за ковид и т н. И какво имаме? Много заразени на ден което не дава инфо за тенденции. Умните смятат един път на ден и втори път седмично. Голям брой починали което не е ясно от какво заради клиничните пътеки. Блокирала здравна система за други заболявания и хората умират поради липса на лечение. И така. Не знам кой знае какво изобщо се случва. Тези които оцелеят ще разберат а другите не.
  • 52 Hoho Boho

    0 6 Отговор
    Ако на родителите им се даде възможнист да решават:
    1/ децата ми да ходят БЕЗ маска и тест на училище;
    2/ децата ми да ходят СЪС маска и тест на училище;
    3/ децата ми да НЕ ходят на училище, а да учат онлайн.
    ПАК ЩЕ ИМА, КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ

    Хайде, разберете се какво искате!

    Коментиран от #59, #60

  • 53 защо не разбирате

    10 1 Отговор
    Война е. Война, не между здравето и образованието, а между Животът и Смъртта. Не подлагайте децата на експерименти. Достатъчно са стресирани. Не разбирате ли, че дори да пропуснат някой материал, те ще са онези, които ще продължат щафетата. Трябва да запазим психиката им, да им помогнем, а не да ги пренатоварваме с напрежение и страх. Децата трябва да са в своята си сигурна среда, дори да не учат изобщо сега. Ще наваксат. Растат прекрасни поколения, нека не им пречупваме душите.
  • 54 Пишман патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Gost":

    Пишеш цялото име на Англия, а България я изписваш "бг"... Ясен си и ти.
  • 55 Истина е

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Миро":

    Работех в затвор в една напреднала държава преди 14 години, от всеки затворник се вземаше кръв, иначе не можеха да пазаруват с личен код. Съвсем случайно на някои затворници им се предлагаха експериментални терапии за хепатит С, рак, други болести, те мислеха, че са щастливци уж , имаше много излекувани от хепатит С така
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Криминалист":

    По- скоро целта е да ,,ваксинират" децата, но няма как да го направят директно! Трябва да започнат от някъде.
  • 58 Doni Brasko

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Антон":

    Понеже и след като сте се наспали пак не сте поумнели и продължавате с теориите, аз ще задам един въпрос: каква организация ще се създаде за да може ДНК-то да се знае от кого е, след като торбите с лиги няма да се надписват.? Иначе сте гении. Най-вероятно по цял ден мислите как някой ви крои шапките. Мишоци вие май си мислите, че сега имате свобода и всичко зависи от вас? Доообббрррееее.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 наистина ли

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Hoho Boho":

    Наистина ли не разбираш какво искат хората? Не искат да закачат децата под 18 г., не искат да ги уволняват, ако не се ваксинират доброволно? Това разбра ли го, да ти го повторят ли пак пет милиона българи? Или се правиш, че не разбираш?
  • 61 Майна

    1 0 Отговор
    Вcички знaят, чe пo cвeтa имa кризa зa кръв, зaщoтo цeнтрoвeтe зa трaнфoзиocннa хeмaтoлoгия oткaзвaт дa взeмaт кръв oт нaбoцкaни. Бългaрия e eднa oт пocлeднитe държaви къдeтo живeят умни, oбрaзoвaни и прoницaтeлни хoрa, кoитo нe ce пoддaвaт нa нaтиcкa нa caтaниcтитe дa ce бoдaт. Зaтoвa бългaрcкaтa кръв e чиcтa. C тeзи тecтoвe ce цeли дa ce cъбeрe гeнeтичeн мaтeриaл зa нaшитe мили дeчицa, кoйтo щe ce изпрaти нa caтaниcтитe cлeд кoeтo щe ни oтвличaт дeцaтa зa дa им взeмaт чиcтитe oт нaнoчacтици oргaни и дa им пият cилнaтa бългaрcкa кръв. Нe пoзвoлявaйтe дa тecтвaт дeцaтa ви, зaщoтo пocлe щe ги oтвлeкaт и щe ги убият!!! В тecтoвeтe имa нaнo прeдaвaтeли c кoитo щe cлeдят къдe ca дeчицaтa и cлугитe нa caтaнaтa щe ги ви ги взeмaт и никoгa пoвeчe нямa дa ги видитe! 5G e cъздaдeнo дa ви cлeди, видeтe ли 5G cчупeтe гo, пaзeтe ce oт caмoлeтитe кoитo ръcят кeмтрeйca, цeлтa им e дa ни нaпрaвят cтeрилни и дa зaличaт вeликaтa бългaрcкa рaca! Пoмнeтe чe цeлият вcят мрaзи ВEЛИКA БЪЛГAРИЯ!!! Глacувaйтe зa Възрaждaнe, caмo Кocтaдинoв мoжe ни cпacи!!! Cлaвa нa Бългaрия, дa живee Бългaрия!!!
  • 62 miro

    3 0 Отговор
    ще стане но не с моето дете.