Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 11:54 3 141 18

Хапчетата срещу COVID-19 идват официално у нас до 2-3 седмици

  • хапчета-
  • covid-19-
  • идват-
  • официално-
  • 2-3 седмици

Ще бъдат осигурени нови лекарства и за по-тежките случаи на коронавирус

Хапчетата срещу COVID-19 идват официално у нас до 2-3 седмици - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Ред нови лекарства за лечение на пациенти с коронавирус се очаква да стъпят официално у нас в края на ноември или началото на декември, стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването, съобщават от bTV. Продуктите са за различни групи болни – с лека, средна и тежка форма на заболяването.

Директорът на дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска посочи, че в българските болници вече се прилага успешно едно от моноклоналните антитела с показания за лечение на COVID-19, а вече тече договаряне и за другия подобен продукт.

„ Тази група лекарствени продукти представлява интравенозна инфузия и по този начин се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма, които са настанени извън лечебно заведение“, обясни д-р Велковска.

Предстои сключване на договор и първа доставка за противовирусния продукт на „Мерк“, който е във формата на таблетка. Ще се предписва в рамките на 5 дни след позитивния тест, като ще се пият по две таблетки на ден и може да се прилага при възрастни и деца над 12 г. с лека форма на коронавирус.
Председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че се очаква до края на ноември експертите от ЕМА да излязат с научно становище, което да позволи масово прилагане у нас.

Д-р Велковска посочи, че от първия медикамент с показания за коронавиорус – ремдесивир, са купени и използвани над 180 000 флакона за пациенти в тежко състояние. Отново за сериозните COVID случаи в идните седмици ще е на разположение нов имуносупресор.

„Това, че са открити различни възможности за лекарствено лечение, не значи да спрем да се ваксинираме или да мислим, че по този начин можем да се справим със заболяването“, подчерта здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

По думите му всички лекарства имат по 50-60 процента ефективност, което е много по-ниско от ваксинацията и освен това все още няма медикамент, който да може да повлияе достатъчно на пациент в критично състояние.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЛЕкарствоЕдно

    14 4 Отговор
    5 дин след позитивен тест .. това може да значи и 10 дни след разболяването ... на много хора им минава и за 3-4 дни ковида, защо да пият хапче след като вече им е минало. Аз го карах 2 седмици и се тествах на 5-тия ден ... значи е могло да го пия 4 дни, преди така или иначе да ми мине.

    Коментиран от #5

  • 3 данъкоплатец

    15 1 Отговор
    Кой плаща за тия банбонки бре?
  • 4 Нито един работен ден в болвница

    18 1 Отговор
    Доц. д-р Ангел Кунчев е завършил Медицинския институт в Пловдив през 1985 г. и оттогава се занимава с епидемиология.

    Последователно е работил в отдел "Противоепидемиологичен контрол" на ХЕИ-Хасково (от 1986 г.) и отдел "Противоепидемичен контрол" на Министерството на здравеопазването (от 2001 г.), а от 2008 г. е директор на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването.

    През 2011 г. е преназначен като главен държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването на България.

    Коментиран от #8

  • 5 ФормулаКовид

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЕкарствоЕдно":

    при теб няма как да работят пише "и може да се прилага при възрастни и деца над 12 г. с лека форма на коронавирус" Нещо не излиза формулата, хем трябва леко да го караш, хем 10 дни след като си още болен излиза :)
  • 6 некой си

    12 1 Отговор
    ВАКСИНА ПОД ФОРМА НА ХАПЧЕ,ТУК В ЮК ТАКА ГИ НАРИЧАТ .КАТО НЕИСКАТ ВАКСИ ЩЕ Я ПРИЕМАТ КАТО ХАПЧЕ.
  • 7 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    Махайте мерките тогава.Щом има лекарства.
  • 8 некой си

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Нито един работен ден в болвница":

    ПОРЕДНАТА ИЗЧЕГЪРКАНА КАЛИНКА ГЕРБАВА Е КУНЧЕВ.НЕИЗВЕСТЕН И НИКОМУ НЕНУЖЕН ДО КОВИД ИСТЕРИЯТА ПАТОЛОГИЧЕН ЛЪЖЕЦ
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    19 1 Отговор
    Какво значи 50% ефективност ‼️ Нещо като "Я ТИ ПОМОГНЕ , Я НЕ " ли ❓
  • 10 и аз така

    10 1 Отговор
    Е то нали заради това и закъсняват фармацефтичните фирми - всичко в името на ваксината . Пед.......ия!Кой ще се боде ако има лекарства !?
  • 11 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    Ако ваксините предпазваха 80% , тогава при 20% ваксинирани трябваше сред заразените да има под 4% ваксинирани , а не 15% ‼️
  • 12 И се питат

    9 1 Отговор
    Защо хората умират.Откачиха с този ковид само с ковид работят хората със хронични болести си отидоха.Две години никой не им обърна никакво внимание.
  • 13 📌🇧🇬

    1 6 Отговор
    📌🇧🇬🏴‍☠️✨:) Ето ве, и за “бактън шубетата” на Балканите, “апчета” да не ги “бодат” с иглите!(:🏴‍☠️🇧🇬🏴‍☠️:) Благодарение на ЕС.🇪🇺
  • 14 да не са

    8 1 Отговор
    полезни като ваксинките?
  • 15 Да не би

    9 1 Отговор
    да са ремдесивир под ново име? Защото той много помагаше да преминеш в отвъд.
  • 16 ХАОС

    7 1 Отговор
    Е , само преди 3 дена един доктор-професор каза по ТВ, че за тези хапчета ще се чака години и затова трябва да се ваксинираме. Пълен хаос е .
  • 17 лечение

    2 1 Отговор
    Чaй oт мeнтa:
    Пригoтвянe: В гoлямa ТЕРМОЧАША oкoлo 400 мл., жeлaтeлнo cтъклeнa, двe пликчeтa пo 1-1,5 гр. ce зaливaт c ВРЯЛA ВOДA и чaшaтa ce пoхлупвa. Тaкa cтoи oкoлo 1-1,5 чaca . Cлeд кoeтo ce пoдcлaждa пo жeлaниe и ce пиe нaвeднъж.
    Дoзa: НАЙ-МАЛКО двa пъти-три днeвнo, cутрин нa глaднo и вeчeр прeди cън...
    Cрoк: Cлeд 3 дни, чoвeкът cтaнa oт крeвaтa здрaв...
    -Пaрaлeлнo c тoвa, eдин път нa дeн, oбщ рeфлeктoрeн мacaж нa cтъпaлaтa oт "мacaжиcт". Пoчвa ce c дяcнoтo хoдилo. Прoдължитeлнocт 5-7 дни, дo oтшумявaнe нa бoлeзнeнитe зoни.
    Всичко това, заедно с молитви към Господ и Богородица.
  • 18 Най после

    1 1 Отговор
    Това трябваше да се направи отдавна в целия свят, а не да се хвърлят всички сили към ваксините !