Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 15:28 10 515 7

Тези храни водят до деменция

  • деменция-
  • храни-
  • здраве-
  • изследване-
  • учени-
  • захар

Избягвайте ги

Тези храни водят до деменция - 1
Снимка: shutterstock

Деменцията е заболяване, при което невроните губят способността си да общуват помежду си. Сега има все повече доказателства, че някои храни и напитки могат да ускорят смъртта на невроните. Според специалистите броят на хората, страдащи от това заболяване ще се увеличи драстично през следващите 30 години и причините за това са много. Една от тях е храната, която консумираме.

Изследователи предупреждават, че напитките с високо съдържание на захар имат изключително вредно въздействие върху мозъка, пише британския вестник Daily Express.

Според резултатите от ново изследване, ако консумирате повече от две на ден, мозъкът ви ще остарее с 11 години.

Чистата захар има лошата репутация, че се свързва със затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото консумацията на захар повишава кръвното налягане и отключва хронични възпалителни процеси – два от предвестниците на заболяването.

Изследванията в областта на неврологичното здраве показват, че захарта може потенциално да има вредни ефекти и върху мозъчната функция. Добавянето на захар е хранителна добавка на базата на въглехидрати, която съдържа определено количество калории.

Добре известен пример за такива храни са напитките с високо съдържание на захар, които осигуряват приток на калории, за да помогнат за бързо задоволяване на глада. Но може да има опустошителни ефекти върху мозъка, в крайна сметка да доведе до свиване на префронталната кора.

Има и доказателства, че сладките напитки ускоряват процеса на стареене на мозъка. Някои проучвания дори показват, че сладките напитки могат да доведат до намаляване на размера на мозъка и увреждане на функциите на паметта.

В едно проучване на Медицинския факултет на Бостънския университет изследователите наблюдават група от 4200 души, които периодично са били тествани за когнитивни способности и памет.

Участниците в проучването бяха помолени да предоставят информация за количеството захарни напитки, които консумират, и изследователите използваха тези данни, за да изчислят възможните щети.

Заключенията на учените са стряскащи. Те са изчислили, че ако човек пие една или две чаши сладки напитки дневно, мозъкът му ще остарее с 1,6 години. Ако оценим процеса на стареене по отношение на функцията на паметта, резултатите бяха още по-страшни.

Ако човек пие една или две чаши сладки напитки на ден и ако изпие повече от две чаши, това води до остаряване на мозъка с 5,8 и съответно с 11 години. Изследователите отбелязват видим спад на функцията на паметта и намаляване на обема на мозъка при тези участници в проучването, които редовно консумират напитки с добавена захар, сравнявайки тяхното представяне с това на хората, които не пият такива напитки.

Судха Сешадри, професор по неврология в Медицинския факултет на Бостънския университет, каза: „Констатациите от тези проучвания са неокончателни, но те са убедителни доказателства, които дават основание за заключения. Става ясно, че няма много положителни резултати от сладките напитки, а заместването на захарта с изкуствени подсладители очевидно не помага."

Авторът на това изследване Матю Пасе обяснява, че сладките напитки са били използвани за оценка на количеството консумирана захар като цяло. „Доста е трудно да се измери точното количество захар, консумирано в храната на един или друг човек, затова използвахме напитки с добавена захар като ориентир“, каза той.

Резултатите от това проучване, публикувано в списанието Alzheimer's&Dementia, демонстрират връзка, но все още не доказват, че връзката е причинно-следствена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вакско

    26 9 Отговор
    Ваксините и нетрадиционните сексуални техники водят до деменция и изпускане.
  • 2 без зъби

    19 0 Отговор
    Журналисти, да знаете, че НЕ ЯМ напитки с високо съдържание на захар!
  • 3 00014

    22 0 Отговор
    Не разбрах кои са тези ХРАНИ, защото четох само за "сладки напитки".

    Коментиран от #6

  • 4 Според статията

    9 1 Отговор
    днес навърших 111млн години... 😎
  • 5 Rock

    17 0 Отговор
    Ъхъ! Баш напитките водят до деменция... А шепите хапчета, предписани от недоучили са много полезни...
  • 6 Алтернативна медицина

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "00014":

    Има храни, които възстановяват мозъчните клетки. Това са картофите, портокалите и чесънът. Сред билките единствено подбелът изгражда коренчетата на нервните клетки.
    Информацията е от Извори (2002 г.) на Йоана Николаева. Бъдете здрави!
  • 7 Георги

    6 1 Отговор
    Алуминият води до деменция. През последните години наблюдавам увеличаване на броя на възрастните хора с деменция.