Last news in Fakti

9 Януари, 2022 16:31 3 977 24

Стряскаща прогноза: случаите на деменция в света ще се утроят

  • деменция-
  • болест-
  • възрастни хора-
  • прогноза-
  • сзо-
  • здраве-
  • алцхаймер-
  • тютюнопушене-
  • диабет

Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска образованост - това са основните рискови фактори за деменция

Стряскаща прогноза: случаите на деменция в света ще се утроят - 1
Снимка: Shutterstock

През идните десетилетия броят на случаите с деменция може да се увеличи трикратно. Тази прогноза се съдържа в изследване, публикувано в специализираното издание "The Lancet Public Health".

Застаряването на населението крие най-големи рискове

Предполага се, че през 2050-а в света може да има 153 милиона души, страдащи от деменция. Според статистиката към 2019-та в света живеят 57 милиона души с подобна диагноза. Причината за това развитие е най-вече застаряването на световното население. Особено голям прираст на случаите учените очакват в Катар и ОАЕ, докато Япония ще отбележи най-малко увеличение на тези заболявания. За Германия се прогнозира прираст от 65%, което е малко под средния за Западна Европа.

СЗО предупреждава за опасността от години

От години Световната здравна организация предупреждава, че броят на случаите с деменция ще се увеличава много бързо през идващите десет години. Една от основните причини за това е увеличаващата се продължителност на живота: с възрастта нараства рискът от редица незаразни заболявания, сред които и деменцията. Клиничната картина на това заболяване може да е много разнообразна и включва различни симптоми, които обикновено се влошават с напредването на възрастта и водят до увреждане на функциите на мозъка. Една от най-често срещаните прояви на деменция е т.нар. синдром на Алцхаймер. По данни на СЗО деменцията е седмият най-чест причинител на смърт в света и една от основните причини, които водят до инвалидизация на по-възрастните хора. Към 2019 година финансовите загуби, които заболяването причинява, се изчисляват на над 1 милиард долара.

Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска образованост

Прогнозите, които международният екип от учени е публикувал в своето изследване, са изключително тревожни. В проучването те изброяват и основните рискови фактори, които стимулират появата на деменция. Това са тютюнопушене, затлъстяване, повишената кръвна захар и ниското образователно равнище. Учените прогнозират, че улесненият достъп до образование би могъл да намали броя на новите заболявания от деменция с близо 6 милиона. За сметка на това обаче останалите фактори – т.е. тютюнопушенето, затлъстяването и високата кръвна захар - навярно ще доведат до увеличение на случаите със 7 милиона. Особено важни в тази връзка са мерките за превенция, които намаляват влиянието на тези рискови фактори, подчертава епидемиоложката и основна авторка на изследването Ема Никълс от университета във Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спрете отровните игли!

    49 2 Отговор
    Последствията от експериментите с отровните ваксини.
  • 2 мислещ

    41 1 Отговор
    Покрай експерименталките, пак щеше да е добре само с това да се разминат последствията. Ама няма. При тази честота на бодене, малко ще доживеят до деменция.
  • 3 Майна

    34 1 Отговор
    Разбира се, че ще е така, и е следствие от ГЕННИТЕ ТЕРАПИИ...ВЕЧЕ СЕ ОТЧИТА ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ И ПРИ МЛАДИ ХОРА...СЪСИРЪЦИ, БРАТЯ!!! НЕ СЕ БОДЕТЕ!!
  • 4 ЕВРО НЮЗ

    29 1 Отговор
    😁😁😁😁😁 Зеле., Зеле. интересно защо всичките ми познати изпаднаха в това състояние след като се ваксаха....????
  • 5 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    31 1 Отговор
    След такава ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА "ваксинация" много зяболявания ще се утроят 😉
  • 6 Квебек

    28 1 Отговор
    Ваксайте се още! Ваксаните разнасят вуруси гените им вече са заразени на ДНК ниво!
  • 7 Подариха ми

    29 0 Отговор
    Подариха ми нов мfдел GPS. Сега вече ми показва не само къде отивам а и непрекъснато ми напомня защо отивам натам. Голям благодат е ! :))
  • 8 АЛКОХОЛ

    22 1 Отговор
    ТЮТЮНО ПУШЕНЕ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ НЕ ОБРАЗОВАНОСТ И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ
    ЗАСТАРЯВАНЕ. ЗА ПОСЛЕДНОТО СИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ СТАРИТЕ ХОРА СА ПОВЕЧЕ И МОЖЕ БИ ПРЕЧАТ. КОВИД БОЦКАНЕ ЗАЩО. МНОГО СТАНАХМЕ. КОНСПИРАЦИЯ.....

    Коментиран от #20

  • 9 Роза

    28 0 Отговор
    Предразположението на всеки човек към деменция зависи от начина му на живот и от наследствените гени.Има хора,които и на сто години са напълно адекватни и са запазили изцяло здравия си разсъдък.А има и млади,които разсъждават и действат като олигофрени,за съжаление!
  • 10 Майна

    18 0 Отговор
    Кръвните съсиреци започват да се образуват в мозъка на ИНЖЕКТИРАНИТЕ , прекъсвайки кислорода до частите на мозъка, отговорни за обработката на по-високи когнитивни функции. По същество те се превръщат във ваксини зомбита и дори не го осъзнават.

    Важно е да се разбере, че колкото по-екстремни се променят личността им, толкова повече кръвни съсиреци засягат мозъка им . Съответно, толкова по-малко време им остава да живеят. Така че, когато видите ваксинирани зомбита да губят ума си и да се държат по начини, които изглеждат като отклонение от човечеството, признайте, че не им остава още много живот

    Коментиран от #13

  • 11 Обесен Язовец

    18 0 Отговор
    Пърженето на мозъци ще нарасне с огромни темпове при пускането на 6 g. Но за да го пуснат трябва всички да са набодени. Спасението нама да е само орехи, розмарин и лечебно гладуване. Задължително условие за добро здраве ще да е, съня да е във фарадеева клетка!
  • 12 КОРОНА БАЦИЛА

    9 0 Отговор
    ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ РАВНОВЕСИЕТО В ПРИРОДАТА👍БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ НА ....ПЪРВО МЯСТО БЕЗ НАСЕЛЕНИЕ СТРАДАЩО ОТ ДЕМЕНЦИЯ И АЛЦХАЙМЕР☝
  • 13 ДАНО ДА ДОЖИВЕЕШ

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    ДЪЛГИ ГОДИНИ ДО ДЕМЕНЦИЯ И АЛЦХАЙМЕР👍
  • 14 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    От Ковида и ваксините
  • 15 хаха

    10 0 Отговор
    и на рак също пфайзер и модерна гарантират
  • 16 рецепта

    21 0 Отговор
    Против деменция- яжте риба и морски продукти, мед от мащерка, червено вино, ябълки, круши, зехтин, маслини.Ходете на разходка, четете повече, по-малко гледайте ТВ, избягвайте да гледате по ТВ негативните хора като Кокорчо, Цветанов, Бойкикев, Гнома, Нинова, Данчо Ментата.....

    Коментиран от #17

  • 17 гост

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "рецепта":

    И още...опитвайте се да мислите , за да поддържате ума си във форма .
  • 18 123

    18 1 Отговор
    Отново дезинформация от Сатанистите. Причината за деменция ще са отровните инджекции.
  • 19 Дедо Пенс

    12 0 Отговор
    От ваксините е !!!
  • 20 456

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "АЛКОХОЛ":

    Старите хорица и без това си мрат постоянно . Няма никаква нужда , да се убиват допълнително . На богатите им трябват повече купувачи и за стоките им и за лекарствата им . Аман от дървени философи

    Коментиран от #21

  • 21 МРЪТ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "456":

    Ама на казват, че са станали много.
    И болни са трябва им обгрижване.
    Требва за пенсии. Бюджета изнемогва. Малко работят много пенсионери. Старите хора не са като вас младите. Пестелив са. НЕМА МНОГО ДА ИЗКЯРАТ ОТ ТЯХ БОГАТИТЕ.
  • 22 Плашимир

    4 0 Отговор
    Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска образованост.... А сега и "ваксините"....
  • 23 До 16ия м@лоумник

    3 0 Отговор
    Гледай и слушай Баце и ще си най-умния тъп@нар.
  • 24 Rock

    1 0 Отговор
    Много от лекарствата предписвани против високо кръвно и тревожност също могат да причинят загуба на памет невъзвратимол Хората приемат такива лекарства и им е казано да го правят до живот Вместо да се открият причините е по- лесно да се изпишат лекарства. Четете листовките и осмисляйте написаното .