Last news in Fakti

9 Декември, 2021 16:45 5 930 5

Храните, които съдържат повече калций от млякото

  • кости-
  • храни-
  • калций

За развието на костите е важна консумацията на ядки

Храните, които съдържат повече калций от млякото - 1
Снимка: Shutterstock

Тъмният шоколад, бадемите, тиквените семки и сьомгата са много по-големи източници на калций от млякото, твърдят американски учени.

В проучването им са взели участие 63 здрави деца, които не приемали никакви минерали и мултивитамини. След измерване нивото на калций в кръвта специалистите установили, че най-високи нива имали малчуганите, консумирали овес, тиквени семки и бадеми, пише actualno.com. Важни за развитието на костите са също бананите, киселото мляко и лещата.

"Много хранителни вещества играят важна роля в развитието на костите, но един от най-важните елементи на храненето са ядките", заяви ръководителят на изследването Стивън Абрамс.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
    ФАКТИ
  • 2 Хаджи Генчо

    4 1 Отговор
    Ако беше толкова просто! Някои хора не усвояват добре калция и вместо да се натрупва в костите се натрупва в кръвоносните съдове и води до втвърдяване и запушване на артериите.
  • 3 пери

    9 4 Отговор
    Оправете си заглавието - калциИ?!
  • 4 Бай ганю

    2 2 Отговор
    Аз като чуя за краварски учени и гледам първо кравата да не се окаже бик
  • 5 профани

    5 0 Отговор
    Хайде сега най-много калций в черния шоколад . Години на ред го препоръчват при анемии , защото няма мляко и калцийи и не пречи на усвояването на желязото в организма , а сега пишат точно обратното . Я си гледайте работата, на луди ни направихте . .