Last news in Fakti

28 Декември, 2021 08:50 3 709 71

Богдан Петрунов: В момента се говори, че COVID-19 е повече сърдечно-съдово заболяване

  • богдан петрунов-
  • covid-19-
  • сърдечно -съдово заболяване

Специалистът призова за масова имунизация срещу пандемията

Богдан Петрунов: В момента се говори, че COVID-19 е повече сърдечно-съдово заболяване - 1
Снимка: БНТ

На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон, съчетан с грипа. Това обясни в студиото на „Здравей, България” имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но той е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Коментар от него дойде и за късните последици от коронавируса. Допълни, че се смята, че не по-малко от 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият така нареченият късен или дълъг COVID. „В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване”, поясни той.

Акад. Петрунов посочи, че напълно подкрепя имунизацията срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Той отправи и апел: „В никакъв случай не се притеснявайте. Ваксината е изпитана на хиляди деца. Тя не е доказала никакви по-големи странични реакции или вредни феномени, в сравнение с възрастните”, добави имунологът.

Той подкрепя масовото ваксиниране на младите хора, защото обясни, че предстои епидемия именно на младите.

За финал той коментира и дали смята, че 2022 ще доведе до края на пандемията. „Не бих казал, че това нещо ще е възможно, спрямо това, което се развива в момента. За мен тя ще намалее. Плюс това ние ще свикнем да живеем с пандемията, спазвайки мерките. Тя ще затихне, но никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант”, прогнозира акад. Петрунов.

Експертът допълни, че изменчивостта на вируса е значителна. Затова обясни, че колкото повече имунизирани хора има, толкова по-малко вирусът ще се променя. „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса”, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директно:

    119 5 Отговор
    Алчен, платен старецо, тежък и болезнен ще е краят ти!

    Коментиран от #52, #69

  • 2 Пропаганда

    96 4 Отговор
    Изчезвай бе дядка.
  • 3 Раданч Татлъту

    98 3 Отговор
    Петруно пиле шарено,никога не е късно да станеш за резил!🤡🥳👍
  • 4 Последния Софиянец

    79 3 Отговор
    От ваксините е!

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 .....

    80 3 Отговор
    Човека няма какво да загуби. Никой не го търси за 5 лв. освен платени журняля, за да говори едни и същи небивалици и да манипулира глухите и слепите. Нека проявим разбиране - алчността на такива хорица е по-голяма от тяхната съвест. Да е жив и здрав!
  • 7 24/7

    98 2 Отговор
    Пускате всякакви перковци да ни облъчват и стресират! Особено тези от Нова тв колко им е кеф да говорят за ваксините и ковида! Ако някои каже и дума срещу ваксините го изяждат с парцалите и не му дават думата! Медиите сте манипулатори!

    Коментиран от #61

  • 8 Босилека

    45 1 Отговор
    и към Орландивци!
  • 9 Хахаха

    74 1 Отговор
    „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”...затова ли в България вече забравихме какво е Ковид докато в боцнатите държави чупят рекорди всеки ден:) Моля някой първокласник да обясни на г-н академика, че 100 000 случая на ден са далеч повече от нашите има няма 1000 дневно:)

    Коментиран от #66

  • 10 Абе ти

    56 1 Отговор
    Пьк откьде се появи.Всеки ден нови и нови професори се никнат като гьби за да ни обесняват колко лош вирос е тоз Омикрон който несьществува.
  • 11 Академик Боктан

    43 1 Отговор
    алооо академичко откога не си правил джинджири бинджири с жена поне гледай филм за възрастни да успокоиш малко.

    Коментиран от #25

  • 12 ЕВРО НЮЗ

    37 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Прочетох заглавието и се сетих за твоите познати починали след ваксиниране.. Значи не е от ваксината, а са имали сърдечни заболявания 😁😁😁😁
  • 13 нннн

    61 1 Отговор
    В Австралия Омикрон е от месец. Вчера, първият починал от него е 80-годишен с придружаващи заболявания... "Академика" разказва "какво се говори в момента". Демек ЕЖК. С каква ли помия ни заливат останалите мисирки...
  • 14 Хаджи Генчо

    46 1 Отговор
    Надувач на ковид истерия.
  • 15 реалистъ

    74 2 Отговор
    Колкото по-масова е ваксинацията, толкова по-разпространен и опасен е ковид. В страните с ниска ваксинация е по-спокойно. Предпочитам да го изкарам като сезонен грип и да придобия естествен имунитет, вместо да рискувам с неефективна и пълна със странични ефекти ваксина.
  • 16 В момента

    53 2 Отговор
    Се говори,че нищо не става от теб,аргировка,кунчев,кантарджиев,витанов,и другите бушони и аз вярвам,че е така....
  • 17 🇧🇬🇧🇬🙈🙈

    32 1 Отговор
    BG професор ХАХАХА
  • 18 академика коимбра

    15 1 Отговор
    за този
  • 19 Говорело се..

    62 1 Отговор
    Чувало се..Преди Ковид беше белодробен,сега сърдечно-съдов.Да вииии у кратуните професорски,математическо-лекарски и термоядрено-физични!!!
  • 20 Фюр

    56 1 Отговор
    Преди препарата беше пневмония, след препарата сърдечно заболяване .....

    Коментиран от #53

  • 21 Чичо Гошо

    55 1 Отговор
    А кой ще подхване факта, че "пандемията" се крепи на тестове, които не различават SarsCov2 от 30 други инфекции и вируси? СЗО го каза преди година, а щатите започват да тестват с нов метод от 01.01.2022, като тестването с PCR метода се прекратява. Нека да се позамислим, лекуване на едно заболяване с лекарства за други три, би ли могло да причини тежки увреждания, които да са с летален изход? Идва Нова година, живейте си живота и избягвайте стреса причиняван от медиите.
  • 22 Академик Петрунов!! Писна им на хората

    52 3 Отговор
    От Врачки!! Говорило се че Омикрон е повече.... Кой ти даде тази Титла Академик!!! Врачки, и на Пазара говорят същото но нямат титли!!!
  • 23 Академик Петрунов!! Писна им на хората

    25 1 Отговор
    От Врачки!! Говорило се че Омикрон е повече.... Кой ти даде тази Титла Академик!!! Врачки, и на Пазара говорят същото но нямат титли!!!

    Коментиран от #43

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ххахахаха

    30 1 Отговор

    До коментар #11 от "Академик Боктан":

    Важи с пълна сила и за оня матаматика.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Д-р Хаус

    48 1 Отговор
    Дядо Академик е един от най застрашените, с неговата преклонна възраст 80+ години. Що не вземе да си стои вкъщи, ами ходи по ТВ студиата да рискува да хване некой вирус? И на него ли не му стига пенсията, както на Катранджиев? Е, сега нали дават по 75лв за ваксина, да отива да се боде на 3 месеца и ще изкара още некой лев
  • 28 Реалист

    41 1 Отговор
    Като има болни ги лекувайте просто, защо трябва да се нагнетява допълнително напрежение по медиите:) или става дума за пари:)моделиране на поведението на хората?
  • 29 Отговор

    47 1 Отговор
    Поредния дебелокож престарел продажник
    Махнете ги тия вампири и не ни ги показвайте
    Те са на прага да гушнат букета,но не престават да депресират нормалните хора.
    За няколко зелени хартийки са готови да поведът народа си на заколение!
    Бог ще ви потърси сметка на вас дебилни стърчоци и то много скоро!
  • 30 Д-р Изпражух Алиев

    42 1 Отговор
    ЗАМ.-ГЛАВНИЯТ РЕДАКТОР НА „НЮ ЙОРК ТАЙМС“ УМРЯ ДЕН СЛЕД КАТО СЕ ПОХВАЛИ С БУСТЕРНА ДОЗА НА „МОДЕРНА“
  • 31 Майна

    38 3 Отговор
    Разбира се,че е така ..Ваксинираните получават тези заболявания и трябва да намерите ,,ВИНОВНИКА,, ,много удобно е да обвините един сезонен вирус..
    Те заради него и ПУБЛИЧНО колабират и умират млади и здрави спортисти...КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА БЪДЕТЕ СЛУЖИТЕЛИ УБИЙЦИ...,да тласкате хората към инжектиране на смъртоносни препарати...
  • 32 Реалист

    26 1 Отговор
    Наоравете една клизма на дъртото да му олекне:) друга песен ще запее:)
  • 33 Лост

    16 1 Отговор
    Като погледна статиите отгоре липсват:Витанов, Гломб, Симитчиев, Брънзилов, Маджарор и т. н. Пожелавам да надживеят най милото си.
  • 34 JMJ

    26 1 Отговор
    Кукуридзе с еднаква страст рекламира както експерименталните препарати, наречени "ваксини", така и хранителна добавка, лекуваща коронавирус. И никой не му плаща за това, естествено!
  • 35 Тошо

    34 2 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКИ АНАЛОГОВ АКАДЕМИК С ГУМЕН МОЗЪК.ЦИТИРА ВСИЧКО КОЕТО КАЗВА И ПРАВИ ИЗРАЕЛ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 така

    27 1 Отговор
    става като се дава трибуна на изк.уфели старци...

    Коментиран от #54

  • 38 Абе само да кажа

    35 2 Отговор
    Защо не каните Мангъров толкова често колкото ония математик. Скоро ще ви хвърлят в тъча със страничните ефекти. Защо не се води статистика колко са постъпили след ваксинацията в болница?
  • 39 Жоро

    2 29 Отговор
    Без ваксини наистина няма да се управим.

    Коментиран от #40

  • 40 така ли

    19 0 Отговор

    До коментар #39 от "Жоро":

    бе Жорка ?
  • 41 Квакадемик Илюзионист

    35 1 Отговор
    И като никой не иска да му бият неуспешните експериментални инжекции - какво правим?
    Тъпчем сайтовете на издръжка на Сорос с пропаганда - и хоп! Всички отиваме да ни боцнат с отровата ли?

    Много ви е ниско нивото. Децата ми на 3 и 5 годинки не ви вярват - представете си какво ви е доверието пред възрастните.

    Разчитайте на умиращите пенсионери. Сложете си опорна цел "всеки пенсионер да се ваксинира преди да отиде в болницата, да го пуснат по здравната пътека за Ковида и да отиде в крематориума". Това поне го изпълнявате донякъде, само дето пенсионерите балъци понамаляха вече.
  • 42 Онзи

    28 1 Отговор
    Платен или заблуден дядка. "ваксините" причиняват инфаркти.
  • 43 не знаете ли

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Академик Петрунов!! Писна им на хората":

    Държавна сигурност, как кой. Псевдонимът му е Диагностика
  • 44 За овце

    29 1 Отговор
    „Имунизацията не помага само за това вие да не боледувате или починете с болестта, но и да намалите вероятността от мутация на вируса” - Само за това изречение трябва да му скъсат всички дипломи и да го пратят да пасе патките, защото с друг добитък не би се справил. Личните лекари са толкова "натоварени", че никакви не можеш да ги намериш. Пращат те за тест и ако е положителен, ликарства по телефона и се оправяй както можеш, защото си "карантиниран" и няма кой да ти ги вземе. Ако се влошиш, звъниш на Спешна помощ, да ти търсят евентуално място в болница. Ваксаните се заразяват, боледуват и умират, колкото и неваксаните, но имат "сертификат", с който разнасят заразата на воля. Отгоре на всичко, опитите за ваксини създават мутагенен натиск и се пръкват нови серотип и щамове на вируса.
  • 45 мдааа

    21 0 Отговор
    Мнозинството починали у нас са със сърдечно-съдови заболявания, но ги пишат в графата корона-вирус.
  • 46 тототот

    26 0 Отговор
    Данните от страните с висока имунизация го опровергават на 100 %. Висока ваксинация - висок процент заразени. Той явно няма интернет и ТВ? Обаче той и нему подобните знаят една мантра - ваксинирайте се! Това е някакъв отчаян гърч да си продадат ваксините - няма друго обяснение.
  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 1 Отговор
    Това ""НЕЩО"" Ще премине през ВСЕКИ през,който трябва да премине.Не може да го спрете с Дупчене нито с маски!Създателят му е помислил и за това.Защо се мислите за по-умни от него????не си давайте парите за да охранвате и без това нагушилите се !
  • 48 Копипасте

    22 1 Отговор
    Лозунг : "Информирай се! Ваксинирай се! Спаси живот!" Помните ли къде го има това?! Дoкaтo нямaшe КOВИД вcякa гoдинa ceзoннo минaвaхa пo 3-4 /чe и пoвeчe в някoи гoдини/ "вълни" нa кoрoнaвируcи, a cъщo и ринo, грипни, пaрaгрипни, aдeнo и нe знaм oщe кaкви вируcи прeдизвиквaщи OВИ и OРЗ! Cпрaвкa : интeрвю c прoф. Корсун зa грипa oт 03.04.2018г.! Въпрoca c глaвнo В e : Зaщo ocтaнa caмo КOВИД зa дъвкa нa ТВ кoмeнтaтoритe, НOЩ-ницитe, cпиcвaщитe cтaтии зa cтoтинки пo caйтoвeтe......!? Къдe ce дянaхa вcичкитe тия ocтaнaлитe?! Вcякo лятo имaшe "взривoвe", "клъcтeри"... oт хeпaтит A, a ceгa?!
  • 49 Гост

    26 0 Отговор
    Велики Глупости - колко ще са "натоварени" личните лекари! Хайде някои да сме изкарали Ковид и да сме наясно как "лекуват" с рецепта по есемес! Явно ще се наложи повечко есемеси да изпращат, като се появи Омикрона!? Аптекарите ще са по-натоварени, защото все пак обслужват хората!
    Алчно старче!

    Коментиран от #57

  • 50 Академик Петрунов

    16 2 Отговор
    Докато мисирките ме канят - няма да отказвам! А пък Вие кликайте до изкликване!
  • 51 виж дома

    15 0 Отговор
    Пак питам: Ваксинираните могат ли да кръводаряват?
  • 52 Механик

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Директно:":

    Той знае, че краят му е близко и за това така злобее. Мрази хората, които ще живеят и след него. Пак ще повторя, че на хора с "изтекъл срок на годност" не трябва да имсе позволява да решават съдбините на хората, които имат още живот.(справка Бил Гейтс, Рокфелер, Сорос и не само) Също така това не бива да се позволява и на хора с лоша и осакатена външност (справка: Аргирова, Гломб, Аспарухчо, Ангелов, Витанов и оная професорка дето прилича Джаба Хътянина.) Такива хора, поради външността си, цял живот са били подлагани на присмех и са озлобени на цялото човечество. Сега искат да си го върнат на нас, макар ние да нямаме вина, че те са изтеглили късата клечка от генетичния бульон.
  • 53 ВЪЗМОЖНО Е

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "Фюр":

    Като последица от ваксинацията - да се превърне в сърдечно съдово заболяване...Неведоми са пътищата "научни"
  • 54 Бъдете

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "така":

    милостиви. Академикът е на 85 г. Неминуемо вече има прояви на прояви, характерни за възрастта. Всички имаме такива примери около нас.
  • 55 24731

    15 0 Отговор
    Вземай си хапчетата, празнувай и се радвай на старините си и стига си ни плашил, ставате някак си простовато долни по цял ден при мисирките и да ни страхувате!
  • 56 Време да се махнат тия нАучни "титли"

    10 0 Отговор
    След като ликвидирахте комунизма, що не махнахте и комунистическите нАучни титли!?!? Това са отживелици, нали в любимия на тоя шизофреник сащ академици няма, има само в омразната му Русия ...пък тоя краварски агентурник сега Петрунов с руска нАучна титла се развява....всички с раздадени такива титли доценти, професори, член кореспонденти, академици са абсурдни карикатури и правят науката за посмешище . Всеки с роднини и връзки в университет и в бан може бе да си ги поръча тия титли...а с тия титли вървят огромни заплати от бюджета т.е. от нашите данъци и огромни доживотни пенсии.....Мисля че тия с тавана на пенсиите първо трябва да инцектирвате

    Коментиран от #58

  • 57 ганчо зубидрен

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Това е точно така.Една от личните лекарки,ходи със скафандър,мушами,маски и щит пред очите,за да не прихване вирусот.Не приема болни в кабинета си.Ако се разболееш,започва да те лекува с биопродукти,без фарма лекарства.Ако вдигнеш температура,изпращаш СМС с точната температура.Ако започнеш да кашляш,трябва да си купиш оксиметър,и отново пишеш колко ти е "оксижена" в кръвта.Ако започне да намалява изписва фарма лекарства,а ако се влошиш накрая 1 или 2 антибиотика...При нея болните се влачат по 2-3 седмици...При моя личен лекар,атакувахме директно вируса от първия ден.С витамини,цинк,селен и два антибиотика.За 3 дни се поправих и спрях кашлянето.
  • 58 Подкрепям

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Време да се махнат тия нАучни "титли"":

    предложението. Така както премахнаха званията "народен" и "заслужил" артист и паричните добавки ъм тях.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Перо

    8 0 Отговор
    Министърът на МЗ трябва принудително да ги пенсионира,тези с кафявите петна по ръцете и научните титли на тон,да дават път на младите, защото старците си убиват времето на работното място, в къщи им е скучно и съпругите ги пращат на пазар!
  • 61 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "24/7":

    Много си прав, вижда се от самолет и канят само ковидидиоти.
  • 62 Копипасте

    8 0 Отговор
    "Омикрон зарази хора поставили си три дози ваксина" - статията е от вчера 17.45 във ФАТКИ! Всички ваксинирани - участници, обслужващ персонал .... на 100% и пак! И сега какво?! Професор Вучков казваше : Слушам и не вярвам на очите си, гледам и не вярвам на очите си!

    Коментиран от #63

  • 63 Копипасте

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "Копипасте":

    И да! Ваксинирани повечето с Файзер!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Василев

    4 0 Отговор
    Ежедневния прием на цинк, селен и вит. Д3 и С водят до същото като ваксината, но без фаталните и за някои хора последици!
  • 66 селтак

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Не са и 1000! Те за тва се опитват да изкарат че вируса бие в сърцето и мозъка та да могат да пишат инфарктите и инсултите като ковид! Като махнеш фалшивите диагнози сигурно ше останат 200 или 300 заразени на ден!

    Коментиран от #67

  • 67 дедо мръсник

    6 0 Отговор

    До коментар #66 от "селтак":

    Толкова са горе долу 200 макс 300 ама нали се сещаш че ше бие на очи! Не може Европата да е набодена па при Ганя най малко набодени па с най малко заразени! Ше изглежда че са се прецакали генерално!
  • 68 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ТАПАНАРИКУС --- ИДЬОТУС - ПОЛУУМРЕЛЯКУС !!!!!!!!!!!!!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 шопо

    0 0 Отговор
    я па викам дека е венерическа зараза!
  • 71 Хари хари

    0 0 Отговор
    Тоз дъртия колко са му дали, да стане сатана