Last news in Fakti

31 Януари, 2022 19:57 5 920 4

Домашни решения за враснал нокът

  • враснал нокът-
  • нокът-
  • нокти-
  • домашни рецепти

Ето как да разрешим проблема с лесни и достъпни домашни средства

Домашни решения за враснал нокът - 1
Снимка: Shutterstock

Правете няколко последователни вечери бани на пръстите с лайка или тетра. След като сте държали краката си в топла баня около половин час, изваждате ги от водата, подсушавате ги и с ножица или нокторезачка бавно и много внимателно изрязвате нокътя там, където е опрял в кожата. След горещата баня почти няма да усетите болка и се опитайте да изрежете нокътя така, че да не останат остри краища, за да не се дразни кожата. Известно време ходете с широки и удобни обувки и ще видите, че проблемът ви ще бъде решен, съветва zdrave.to.

*****

Настъргва се на ситно една супена лъжица обикновен сапун, като към него се добавят една супена лъжица олио и белтъкът на едно яйце. Всичко това се смесва, докато се получи хомогенна смес. С този мехлем се маже няколко дни проблемното място и то оздравява.

*****
В продължение на една седмица всяка вечер пръстът се държи в гореща (до поносимост) вода. След това се държи 5 минути в йодна тинктура. Гнойта бързо изчезва, болките намаляват, а кожицата на пръста се обелва. Може да падне и нокътят, ще израсне друг, но загнояването няма да се повтори.

*****

Вечер преди лягане обилно се напоява памучен тампон в ябълков или винен оцет и се прикрепва върху нокътя с лейкопласт, за да не се измести тампончето. Обува се чорап. Сутринта тампонът се отлепя, нокътят е омекнал и лесно се изрязва.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от опит

    5 0 Отговор
    Това не решава проблема,а само симптомите.Нокътят трябва да се реже право,без да се закръглят краищата,да се оставя с дължина над пръста.Това,което помага е-да се направи тънък фитил от памук който да се подпъхне с клечка за зъби под врастналото крайче.Така да се сменя около седмица при всяко мокрене.Може да се ползва и риванол,ако има отток.Това изправя нокътната плочка и я кара да расте без да се забива.

    Коментиран от #2

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "от опит":

    Браво,точно сте описал проблема и повдигането с памук!ОТЛИЧЕН!Опитът е болезнено Суров Учител!
  • 3 Домашен майстор

    3 1 Отговор
    Флекс, ъглошлайф, хилти.

    Коментиран от #4

  • 4 Хаха да

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Домашен майстор":

    Хаха