Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 12:19 1 287 0

Онкоболни сигнализират за липса на лекарства

  • онкоболни-
  • сигнали-
  • липса-
  • лекарства

Пациентски организации вече са уведомили здравния министър Асена Сербезова

Онкоболни сигнализират за липса на лекарства - 1
Снимка: БНТ

За тревожна липса на лекарства за онкоболни съобщават пациенти в Бургас, Варна, Шумен и Русе. Пациентски организации вече са уведомили здравния министър Асена Сербезова. Има пациенти, които търсят необходимите медикаменти зад граница, каза Мария Хаджийска в ефира на "Денят започва".

Огромният проблем е, че дори и медикаментите да са налични, те са на непосилна цена за пациентите, допълни тя. Някои болни трябва да отделят по 2000 лв. месечно за лекарствата си, уточни Хаджийска.

Онкоболницата във Варна е осигурила медикаменти за пациентите, заяви в ефира на предаването зам.-управителят Янислава Илиева.

"Обезпечили сме лечението на онкоболните. Проблемът с доставките на лекарства не зависи от ръководството на болницата. Доставката се извършва чрез централизирани търгове от Министерство на здравеопазването. Тази година оттам навреме пуснаха своя търг, но поради обжалване на процедурата, тя беше спряна. През ноември публикувахме обществената поръчка. Почти всички договори вече са сключени. Остават още два договора, които ще бъдат сключени днес и утре", увери Янислава Илиева.

Допълни, че забавянето с една седмица не е фатално за здравето на пациентите.

Отговорът на Министерството на здравеопазването е следният:
" В МЗ не са постъпвали сигнали от пациенти за проблеми с осигуряването на лекарствени продукти за терапия на онкологични заболявания.
Няма постъпили уведомления от притежатели на разрешения за употреба, търговци на едно с лекарствени продукти и ИАЛ за проблеми с доставките на подобни продукти.
Постъпило е писмо от пациентска организация, в което се съобщава за проблеми с доставките на противотуморни лекарствени продукти в градовете Шумен, Русе, Варна, Бургас".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА