Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 22:30 1 770 16

COVID-19 може сериозно да увреди очите

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • очи-
  • офталмолог-
  • проблеми с очите

Зачервяването на очите може да бъде единствен белег за заразяване с коронавирус при млади, ваксинирани хора

COVID-19 може сериозно да увреди очите - 1
Снимка: Shutterstock

Коронавирусът може сериозно да засегне очите. Съдовите заболявания на ретината като късен пост COVID синдром зачестяват, алармира д-р Веселин Даскалов, който е един от най-добрите български офталмолози. Оплакванията, свързани с очите, могат да се проявят непосредствено след заболяването, но появата им може да отнеме и месеци.

„Имал съм вече няколко такива случаи на пациенти с тромбози. След снемане на анамнезата се оказва, че са преболедували коронавируса преди един, два или дори 6 месеца“, обяснява управителят на Специализираната очна болница „Пентаграм“.

Три са основните, сериозни усложнения, които той е установил в практиката си. Едното е тромбоза на централната вена на ретината като следствие на микроемболизация , засилване на тромботичните процеси в малките кръвоносни съдове или увреждана на съдовата стена на капилярите, причинени от вируса SARS –CoV-2. Всичко това довежда до запушване на централната вена на ретината или неин клон, което клинично се изявявя с влошаване или дори загуба на зрението

При инфаркт на зрителния нерв се запушват малките кръвоносни съдове около изхода на зрителния нерв, , което причинява исхемична оптикопатия (инфаркт на зрителния нерв) - частичен или пълен и може да доведе до частична или практическа слепота.

„Очната емболията – запушването на централната артерия на ретината пък е остро драматично състояние, при което човек изведнъж усеща, че пред очите му се спуска тъмна пелена“, разказва офталмологът. Първосигналната реакция на пациента е да помисли, че е колабирал. След 10 минути обаче той установява, че не е колабирал, а просто не вижда. Най-честата причина за очната емболия са ритъмните нарушения на сърцето в следствие на коронавируса, а също и засилването на тромботичните процеси (увеличаване адхезията на тромбоцитите, или увреждането на съдовата стена). Тези микроемболи запушвайки централната артерия на ретината предизвикват инфаркт и съответно хипоксия на ретината. „Състоянието е изключително спешно и ако до 6-ия час не успеем да отпушим засегнатия кръвоносен съд, зрението се губи“, предупреждава д-р Даскалов.

Лекарите в Обединеното кралство, където Омикрон първо се разпространи масово, алармират, че при тази разновидност проблемите с очите могат да бъдат не само постковид синдром, но и предиктор, че човек е носител на заразата. В 11% от случаите, зачервяване на окото или развитие на конюнктивит е първият симптом, далеч преди човек да вдигне температура или да получи треска. Особено при млади, ваксинирани хора, това може да остане и единственият симптом, че са носители на вируса. „Този факт може да помогне за ограничаване на заразата. Ако в сегашната обстановка някой около вас е със зачервено око, дори и нищо друго да му няма, имайте едно наум“, предупреждава д-р Веселин Даскалов. И припомня, че още от началото на пандемията лекарите са с особено внимание върху връзката между коронавируса и очите. Един от първите специалисти, които се опитаха да предупредят света за COVID-19, беше китайският офталмолог от Ухан Д-р Ли Ванлинг, който най-вероятно се е заразил от безсимптомен пациент с глаукома.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очите ли

    18 3 Отговор
    факсините ще ги оправят,не само очите,ами и акъла проваксърски!
  • 2 NikNay

    22 2 Отговор
    Дробовете , мозъка а сега и очите ! Спрете да плашите хората с такива материали - това вече е криминално и враждебно срещу човечеството ....
  • 3 Vaccine

    21 3 Отговор
    Не остана част от тялото, кято да не е увредена. Но дали е от SarsCov2 или от Rfizer "ваксините"?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Hoho Boho

    17 3 Отговор
    Сега всички негативни последствия от ваксинините почнаха да ги присват на COVID-19.
    Не е ли очевидно?

    Оооо, това не е от ваксината, това е от COVID-19...
    Боледувал си леко, щото си ваксиниран и не си разбрал, че е COVID-19...
    Не е от ваксината, а от COVID-19

    Ще има бесилки, когато ваксинираните се осъзнаят, какво им се случва.

    Конвоят на свободата е началото...
  • 6 Бycтepизатop

    13 2 Отговор
    Няколко колеги работим в един офис заедно по цял ден. Само един от нас е ваксан, даже с бустер. И единствено ваксаният се разболя. Даже не успя да ни зарази.
  • 7 Раданч Татлъту

    13 0 Отговор
    А мозъка уврежда ли?🙉🥳🤡🙉
  • 8 Списвач

    15 2 Отговор
    Събино, днес в 15:37 е публикувана статия "Коронавирусът може сериозно да увреди очите". Автор е твоята колежка Венелина, дето пише палавите статии и рецептите за готвене. Вие във Факти не гледате ли какво публикувате? Сега остава да качите същата статия за трети път с автор онзи Росен Стойчев, дето още не може да формулира сложно изречение и ползва само прости и то безподложни, а всяко изречение му е на нов ред в отделен абзац.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лаборант

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Шебек с лилави венци":

    Непременно отиди на преглед при Aycпуx Илиев, той ще ти се зарадва!
  • 11 Мда

    12 2 Отговор
    Лаборантът Аспарух от Берн се покри и не коментира. Нормално, ляляше само за бустери и страх...
  • 12 Ваксиниран3002

    9 1 Отговор
    Странно, колегите, които го изкараха твърдят, че зрението им се е подобрило, явно тази статия е за ваксите.
  • 13 Ясно стана

    2 6 Отговор
    Изясни се защо повечето антиваксъри не само че не схващат какво им се казва, но и недовиждат. Ковид ги е поразил по цялата глава.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Интензивното

    1 0 Отговор
    Най-голямата глупост в историята на ковид простотията.Очите се увреждат при неправилно лечение от ковид а не заради ковид.Много хора са с увредено око заради неправилно грешно лечение с антибиотици,но не могат да потърсят правата си и съдят виновните некадърници
  • 16 хмм

    1 0 Отговор
    Каквото може да увреди ковид, то може да бъде увредено и от вакса най-вероятно. Освен това ваксата доказано НЕ предпазва от ковид. Дори днешната статия за принца го доказва.
    И какво излиза - ако не се вкасате ще пипнете 1-2 пъти ковид и ще се подложите на риск 1-2 пъти, АКо се бустерирате, ще се подложите на риск 5 пъти. Ами честито!