Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 17:58 10 877 1

Кога се изследва холестеролът?

  • холестерол-
  • изследване-
  • здраве-
  • тест

Колко често е добре да изследваме холестерола си и кой холестерол всъщност е добър

Кога се изследва холестеролът? - 1
Снимка: Shutterstock

За тези, които са над 20 години, изследвания на холестерола трябва да се правят поне веднъж на пет години. Ако семейството има случаи на наследствена хиперхолестеролемия - високи нива на холестерол, тогава трябва да се следят нивата на липидите при децата след 2-годишна възраст. Хората в риск (с диабет и други заболявания) – веднъж годишно.

Препоръчваме да се направи подробен кръвен тест – липиден профил, съветва zdrave.to. Не е опасно, ако общият холестерол е повишен поради липопротеини с висока плътност (те се наричат още „добър“ холестерол). Те като буфер пренасят излишния холестерол от съдовете към черния дроб, който го отстранява. Ако има много холестерол с ниска и много ниска плътност, това също не е толкова „лош“ холестерол, както обикновено се смята.

Ако човек например има високо кръвно налягане и увреден съд, този холестерол пренася там мазнините, необходими за зарастване на раните, и го запечатва като с лейкопласт. Въпреки че този холестерол не причинява плака, в известен смисъл той е „партньор в престъплението“, когато клетките, които създават кръвни съсиреци, се присъединят.

Важно е да се знае, че резултатите от анализа, даден след хирургично лечение, не могат да се считат за надеждни. След операция, както и преболедувана вирусна инфекция или друго заболяване, или травма, показателите ще бъдат увеличени. Защото холестеролните фракции бързат да въведат ред в организма. Анализът трябва да се повтори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Venturа.

    3 3 Отговор
    Проверка след всеки бустер. Задължително.