Last news in Fakti

14 Юли, 2022 08:44 1 184 18

Доц. Гломб: Смъртността при Омикрон все още не е толкова ниска като при грипа

  • доц. любомира гломб-
  • омикрон-
  • смъртност

Човек с втора доза от май е много по-предпазен от някой с трета доза от ноември, поясни тя

Доц. Гломб: Смъртността при Омикрон все още не е толкова ниска като при грипа - 1
Кадър Нова тв

Смъртността при Омикрон все още не е толкова ниска като при грипа. Това каза в студиото на „Здравей, България” по Нова тв , доц. Любомира Николаева-Гломб, вирусолог от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Вариантът, който в момента преобладава, предизвиква по-малко смърт, но това не означава никаква смърт. Затова всякакъв вид мерки биха били добре дошли. Вирусът, че ще мине - ще мине, но някои ще станат жертва”, заяви тя. И допълни, че маски трябва да са на местата, където няма проветряване и дистанция. По думите ѝ в момента един човек с COVID-19 заразява 18 други, ако са без никакъв имунитет.

Относно сигурността на ваксините тя обясни, че човек с поставена втора доза през май е много по-предпазен от някой, имунизиран с трета доза през ноември.

„Двете фирми които произвеждат ваксини, базирани на информационната РНК, представиха свои клинични проучвания за такава, която да е адаптирана към Омикрон. Вероятно тя ще бъде налична през септември”, поясни Гломб.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    34 0 Отговор
    Спрете да ни кълбете на Смърт бе глоба! Всичко се връща, да си знаете. Живи и здрави да са Всички, че и без тва сме 1 файтон хора.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха ха

    35 0 Отговор
    Доцент Тромб, стига с вашите глупости.
  • 4 Да...

    27 0 Отговор
    Само гледайте да не ви предозират. Убийци.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор
    Направо да ни слагат абонати и да си ходим с тях , а ‼️ Всеки месец , хоп в абоката доза ‼️ А който не слушка - щрак ‼️
  • 6 цъ цъ цъ

    23 0 Отговор
    ха ха ха скапана алчна утайка - ще вземеш поздравите някъде
  • 7 Ами

    21 0 Отговор
    То при тая здравна система важи следното - когато човек има желание за живот, българската медицина е безсилна
  • 8 Механик

    20 0 Отговор
    Еврейката да ползва българския по назначение, че се излага.
    "Все още" на български означава ПОЧТИ. Тоест, смътността на омикроня се доближава до тая на грипа, но все още не е чак толкова.
    Е, тогава за какво са тия маски бе? Че тя смъртността от други ЗАРАЗНИ болести е далеч по-висока от тази на грипа, па няма вой до небесата!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 0 Отговор
    В момента на това ,което му казвате Омикрон БА5,не е нищо повече от Настинка или грип.Дори не те болят месата и ставите.Сравнен с първия ,който изкарах и загубихме обоняние повече или около половин година,това е нещо,което не трябва да му обръщаш внимание.Прави температура за кратко и ,ако не я свалите минава по бързо.Боли гърлото,много силно и толкова.Според мен е НОВ ЩАМ ,а не вариант,нооо вие сте""ЕКСПертите"".....каквито експерти....такива и""Варианти""!Завършвайки да си кажа.......Толкова ЕЕксперти""с Лекарски"" престилки и толкова болни хора......Такива са ви "Лекарите"бг.Още около час ще ви хвърлям по един поглед после съм на църква....Днес ще ми пее,хорът на славеите и синигерите......Вижте я тази...на снимката....дали се е потила поне 10пъти в живота си......Така не разбрах,Ееекспертите ..Потенето според вас е ВРедно???Или ,не е??
  • 10 Тая е платена от новите световни гиспода

    21 0 Отговор
    Чужда агентка за избиване на българи ..във всяка държава са назначени такива убийци
  • 11 Хахах

    13 0 Отговор
    0.01% е в момента…. И не се мре от ковид. Мре се от лекарска помощ.
  • 12 Гейтс

    6 0 Отговор
    Юруш на ваксините!
  • 13 гост

    7 0 Отговор
    Тестовете не стават - хванал си летния вирус имаш температура ,но теста ти е отрицателен. Какво правим,започваме отново да промиваме мозъци ли? Спрете се ,защото ще ви линчуват някъде и ще започнете да се оплаквате ,че са ми наплюли или били.
  • 14 Минева

    5 0 Отговор
    Госпожо, гледай себе си и недей да ревеш за неща, за които изобщо не ти пука.
  • 15 Няма проблеми...

    3 0 Отговор
    Стига сте лъгали... Господарите психопати ги е страх да пуснат много по-опасен вирус та за това сте принудени да лъжете при този "нормален" грип, че е "много опасен"! Който го е страх, да се спусне в мазето и да не излиза години. А когато излезе вече едва ли ще има останали живи "ваксинирани" ...
  • 16 Тромбоцина БоцБоц

    5 0 Отговор
    СЗО диктува, момата рапортува.

    Плашилото с Украйна вече не минава, не става и с измислената шарка, значи връщаме предишния сценарий.
  • 17 Идън

    3 0 Отговор
    Мисля, че зациклянето по темата е вредно за хората . Този психически тормоз трябва да спре. Той води до срив в имунната система и човек не може по естествен начин да се защити не само от варианта на варианта на варианта , а и една лека настинка може да го събори. Оставете хората сами да преценяват как да се защитават.- вече е минало достатъчно време от първия вариант, когато насадения страх караше сам шофьор в колата си да кара с маска ...
  • 18 Не се правете на умрели лисици

    1 0 Отговор
    Бабо Гломб я кажи,какво ново джипче за дечицата хареса ти?