Last news in Fakti

27 Юли, 2022 15:27 2 895 3

Нов тест открива дали сте изложени на риск от внезапен сърдечен арест

  • сърдечен арест-
  • сърдечен удар-
  • сърдечни заболявания-
  • сърце-
  • сърдечно здраве-
  • тест-
  • генетичен тест

Тестът е голяма стъпка в генетичните изследвания

Нов тест открива дали сте изложени на риск от внезапен сърдечен арест - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от австралийския Институт за сърдечни изследвания “Виктор Чанг” са разработили тест, който ще позволи на семействата по света да открият дали носят генетични мутации, причиняващи внезапен сърдечен арест, пише zdrave.to. 9 от 10 случая на това състояние завършват със смърт.

Изследователите са разработили нов електрически тест, който може да скринира стотици генни мутации, за да се определят вредните за сърцето на хора, страдащите от синдроми на наследствени сърдечни заболявания.

Пробивът е гигантска стъпка в точността и прецизността на генетичното изследване. Тестът може да бъде адаптиран за оценка на всеки от приблизително 400 различни гена на йонните канали в човешкия геном, които са свързани с широк спектър от невронни, мускулни, бъбречни проблеми. Все пак на първо време от теста ще могат да се възползват кардиологичните пациенти.

„Генетичното секвениране разкри, че всеки от нас е с огромен набор от генетични варианти, но невинаги сме били в състояние да определим дали те са опасни или не. Когато днес гените се тестват, от лабораторията могат да кажат на пациента, че има определен генетичен вариант, но не се знае дали той повишава риска от сърдечен арест. С новия тест можем да премахнем тази несигурност”, коментират откритието си учените.

Възможността да се идентифицират тези опасни мутации ще позволи повече хора да бъдат лекувани за това животозастрашаващо заболяване, коментира друг автор на статията д-р Чай-Ан Нг. Той обяснява, че ако може да се изолира мутацията и да се идентифицират тези, които са изложени на риск, е възможно да се предприемат промени в начина на живот, да се приемат бета-блокери, да се ползва дефибрилатор.

Проф. Джейми Ванденберг, който ръководи изследването, публикувано в две последователни статии в American Journal of Human Genetics, казва: „Основно младите хора с иначе здрави сърца, умират от тези наследствени сърдечни заболявания”.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За теста

    5 0 Отговор
    С клечка ли ще бъркат пак в някое отверстие?
  • 2 Няма такъв дзвер

    2 0 Отговор
    Всеки месец идва сметката, от банката звъни по 5 пъти на ден, на бабата ако измамниците и взеха 50 000 лева и не получихме сърдечен удар, какъв тест какви истории?
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Не е необходим Дефибрилатор,а сърдечен масаж.така написаният от вас""Сърдечен Арест" е Аритмия...Всеки с Аритмия,която е Перманентна може да изпадне в състояние,когато сърцето забавя и спира за повече от 7секунди.Прави се сърдечен масаж и в повечето случаи сърцето отново заработва.Мисля,че се лекува не с дефибрилатор,а с БЕта-Блокери.Просто си пиеш хапче и нямаш проблем.Стига сте плашили хората ,от нещо,което само Господ знае!Я,напишете нещо за диворастящи гъби!