Last news in Fakti

24 Август, 2022 15:24 1 367 16

Доц. Гломб: Ваксинираните срещу COVID-19 са 30%, много от другите 70% са преболедували

  • любомира николаева-гломб-
  • ваксинирани-
  • covid-19-
  • преболедували

Около 50 души в момента се нуждаят от интензивни грижи, обясни експертът

Доц. Гломб: Ваксинираните срещу COVID-19 са 30%, много от другите 70% са преболедували - 1
Снимка: NovaNews

Според епидемиологичните данни случаите на коронавирус намаляват.Колкото и това да е върхът на един айсберг, все пак виждате, че той намалява. Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб, от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това в никакъв случай не означава, че няма да има и следваща вълна. Въпросът е да се държим по начин, по който вълните да бъдат точно като тази, която изпращаме - с относително празни болници, с ненапрегната здравна система и с отговорно поведение на цялото ни общество", призова тя.

Вирусологът изнесе данни, според които 30% от населението у нас е ваксинирано, а много голяма част от останалите 70% е преболедувала някаква форма на инфекцията.
"Обикновено реинфекциите, повторните инфекции и инфекциите при ваксинирани протичат много по-леко. Така че може би това също е част от особеностите на тази вълна – тя протичаше с относително по-лека клинична картина", констатира Гломб, цитирана от "Фокус"

"Независимо, че протича по-леко, има една група хора, които са изключително чувствителни към инфекциите на дихателните пътища и могат да се влошат бързо. Това го виждаме - около 50 човека и в момента се нуждаят от интензивни грижи. Който е с придружаващи заболявания, трябва да взема необходимите мерки, независимо че като цяло болестта изглежда по-лека. Да, тя може да е по-лека, но заразява много повече хора", обобщи Гломб.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъполог

    25 2 Отговор
    При 25 % на ден за 4 дена са се разболели 100 %, за 40 дни 1000 %, за 400 дни 10000 %, за 800 дни 20000 %....
  • 2 Койдозлу

    33 2 Отговор
    От две години настинката стана Ковид и доста хора станаха милионери дори и милиардери за сметка от причиненото неудобство на нормалните хора
  • 3 Ваксиниран3002

    37 1 Отговор
    Наистина набодените са към 15%, останалите не вярват в хобит и си живеят живота, тези на които им беше необходимо, си купиха зеления парцал. Дано на есен не решат да го върнат, че вече може да има бой.
  • 4 ТОДОР СТОЯНОВ

    24 2 Отговор
    МИСЛЯ, ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ОТМЕТНАТ НА ИСТИНАТА ПОКРОВА!!!И ВЕДНАГА ДА СИ ПОЛУЧАТ ВИНОВНИТЕ ЗАСЛУЖЕНОТО, КАКТО И ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА ГОВОРЕНЕТО ЗА ТВААА...КОВИ!!!АРЕ ВЕЧЕ НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С АНИМАЦИОННИЯ ГЕРОИ "КОВИ" И С ТЕЗИ ГЛАШАТАИ НА МРАКА!!!ПРИБИРАЙТЕ СИ ГИ!
  • 5 Некой си

    27 1 Отговор
    Липсват ми писъците на гломб джаба, кантара, мутафчийски, че неваксинираните са за разстрел.
    Някак унило зучат свидетелите на омикрона днес.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 посока

    16 1 Отговор
    Тик-так,тик-так,тик-так.....към трибунала.
  • 8 Заслужилите

    19 2 Отговор
    Бойко Методиев Борисов, Ангел Кунчев, Венцислав Мутафчийски, Асен Балтов, Костадин Ангелов, Тодор Кантарджиев, Ива Христова, Любомира Гломб, Радка Аргирова, Радостина Александрова, Аспарух Илиев, Богдан Петрунов, Огнян Кунчев, Мира Кожухарова, Иво Петров, Богдан Кирилов, Геновева Тачева, Георги Момеков, Мирослав Спасов, Чавдар Ботев, Александър Симидчиев, Петър Марков, Мариана Мурджева, Христо Найденски, Христина Бацелова, Стойчо Кацаров, Стефан Янев, Младен Маринов, Николай Витанов, Лъчезар Томов, Николай Денков,Неделя Щонова, Йорданка Фандъкова, Кирил Ананиев, Гергана Николова, Николай Брънзалов, Данчо Пенчев,
  • 9 Баш софиянец

    17 1 Отговор
    "Да се държим по начин, по който вълните да бягат точно като тази" - демек никой да не спазва безсмислени мерки, точно както сега и нещата ще бъдат нормални.

    Коментиран от #10

  • 10 В Румъния днес 27 починали,

    0 12 Отговор

    До коментар #9 от "Баш софиянец":

    а за вчера бройката на починалите с ковид е над 40.Имат 249 души в интензивни отделения. Нещо много здрави сме станали българите явно, ама дали наистина е така...

    Коментиран от #14

  • 11 Лафонтен

    9 0 Отговор
    Най доброто на българина е че не вярва на никой и има инстинкт за самосъхранение.За разлика от надупчените либералджендъри Ганьо остана остров на разума и ефекта е на лице.Най малко ваксинирани и най малко преболедувал.и
  • 12 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    Над 60% от починалите според медиците от Ковид са ваксинирани и 90% предпоставка при хора с наднормено тегло ваксинирани да получат инфаркт.
    Докторите казват в прав текст Ковид няма и не се ваксинирайте,при това големи специалисти в областта си,тези по медиите говорят срещу заплащане определени неща.
    В болниците вече не слагат предпазните костюми и защо ли?
    Всичко по медиите е лъжа за Ковида и само си губите времето с писане и спорен за няма нищо.
    Стреса,чувството за вина и страха са в основата на всяко заболяване
    Мислите пораждат една емоция и действията са в пълна противоположност на първите две и ето това ви разболява.
    Като нямаше статии за Ковид,вниманието ви беше върху Украйна.Манипулират ви както си искат и вие им се хващате и вярвате,без да се замисляте за елементарни неща.
    Каквото сами си направите и Бог няма да ви го направи нито и да ви помогне ако сами не си помогнете.
    Очевидно,че никой друг и дори самите не мислите и не се грижите за себе си,то тогава кой да го направи?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да умрели, но ваксинирани

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "В Румъния днес 27 починали,":

    Пропускаш основното мрат като врабци ваксинираните.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Статистика

    0 0 Отговор
    От заболявания на кръвоносната система умират 30 пъти повече, от рак на дебелото черво 20 пъти отколкото от Ковид!
    Явно това не е важно за властта? Защо?