Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 14:58 4 134 6

Лукът може да бъде опасен

  • лук-
  • вредна храна-
  • опасно-
  • свойства

Ето в кои случаи лукът може да бъде вреден за стомаха

Лукът може да бъде опасен - 1
Снимка: Shutterstock

Още от деца са ни научили, че консумацията на лук е изключително полезна, особено по време на епидемии. С годините сме се убедили в истинността на този факт.

Лукът е наистина много полезен, тъй като съдържа огромно количество витамини, флавоноиди, както и сяра, флуор, желязо, магнезий и други полезни елементи. Той помага при първите признаци на настинка, укрепва имунната система и пречиства кръвта.

Въпреки това дори този чудотворен зеленчук може да бъде опасен за хората, предупреждава jenata.blitz.bg.

Лукът има едно любопитно свойство - да абсорбира всички вредни вещества и бактерии наоколо.

Изданието разказва една история, споделена от санитарка в болница. В инфекциозното отделение лежал мъж с пневмония, чието състояние било доста тежко. Съпругата му била много грижовна и непрекъснато търсела различни начини, за да облекчи състоянието му.

Един ден тя донесла лук, разрязала го и го сложила на нощното шкафче до леглото на съпруга си. След дълги дискусии с лекарите и персонала най-накрая ѝ било позволено да го остави там цялата нощ.

На сутринта лукът бил черен заради всички микроби, които бил погълнал. Зеленчукът на практика изгнил, но пациентът се чувствал много по-добре.

Тази история звучи малко като градска легенда, но лукът е спасявал хората от болести още през Средновековието.

По принцип способността му да се абсорбират бактерии от външния свят е много полезна, но има и обратна страна, която може да го превърне в огромна опасност.

Ако обелите глава лук и я оставите за известно време, тя ще абсорбира цялата мръсотия и микроби, които са наоколо. На пръв поглед в това няма никакъв проблем, стига да не смятате да я ядете. Направите ли го, всички абсорбирани елементи ще попаднат в организма ви и ще ви донесат много проблеми, особено с червата.

През лятото хората често страдат от натравяне и обикновено го приписват на продукти, които се развалят лесно заради топлото време като мляко, домати, плодове, майонеза и др. Виновникът обаче се оказва лукът, който е абсорбирал твърде много бактерии.

Ако говорим за това какъв вид лук не трябва да се консумира, веднага трябва да подчертаем пържения и маринован зеленчук.

При пържене лукът губи всичките си полезни свойства и се насища с канцерогени. Маринованият лук не е по-добър, защото под въздействието на оцета става прекалено пикантен и след това се отразява зле на работата на стомаха.

Най-добре е лукът да се пече. Само така той ще запази полезните си свойства.

В допълнение, лукът има едно много неприятно свойство - да дразни стомашната лигавица, повишавайки киселинността. И ако го използвате постоянно и в големи количества, може да се сдобиете със сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт. Точно по тази причина зеленчукът е противопоказен за хора с гастрит и язва.

Също така не трябва да ядете лук, ако имате колит и заболявания на дванадесетопръстника. С повишено внимание той трябва да се да се консумира и от хора със заболявания на бъбреците, черния дроб и сърцето.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕЖК

    11 0 Отговор
    Една Жена Каза....

    Коментиран от #3

  • 2 Рошко

    20 1 Отговор
    Глупостите нямат край, вреден е този който не е от вашата градина щото не знаете с колко тор е торен,
  • 3 Калпазанин

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕЖК":

    То тъй, като тръгне една муха от края на селото излиза на другия край слон
  • 4 Роза

    14 0 Отговор
    Много обичам печени картофи с печен лук и сирене!А що се отнася до написаното в статията-с никоя храна не трябва да се прекалява,особено с пикантната!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 тая

    5 0 Отговор
    Мара сгази лука