Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 22:30 3 768 15

Диетолог посочи кой хляб е най-полезен за фигурата

  • хляб-
  • ръжен хляб-
  • пълнозърнест хляб

Черният ръжен хляб е особено полезен

Диетолог посочи кой хляб е най-полезен за фигурата - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът, кандидат на медицинските науки, член на Националната асоциация на диетолозите и диетолозите Дария Русакова обясни кой хляб е здравословен. Пълнозърнестият хляб без мая в разумни количества е полезен за организма, пише zdrave.to.

Хлябът от ръжено брашно и пълнозърнести храни съдържа много диетични фибри, които нормализират работата на червата, помагат в борбата с рака и понижават холестерола, отбеляза тя.

Лекарят добави, че черният хляб трябва да съдържа само ръжено брашно. Този продукт съдържа витамин В1, който е важен за нервната и сърдечно-съдовата система. Въпреки това, яденето на хляб може да бъде вредно, ако преядете с него. Но една-две филийки на ден няма да развалят фигурата, увери специалистът.

Освен това Русакова обърна внимание на факта, че индустриалният хляб съдържа много сол. Заради това по-добре е да не се използва при хроничен гастрит, висока киселинност, обостряне на пептична язва, както и за деца под три години.

Трябва да внимавате с белия хляб, тъй като той съдържа много въглехидрати, включително нишесте.

В същото време е важно да не забравяме правилните комбинации за тази храна. Не е много удачно да го смесвате с картофи и месо.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    5 1 Отговор
    Хляба да го имаме. Че нещо не вдигнаха пенсиите както се писа. Все ще оживеем до пролетта.
  • 2 Ану

    3 10 Отговор
    Няма полезен хляб

    Коментиран от #5

  • 3 Лост

    6 1 Отговор
    Вече така ли ще пазарим в магазина :Отрежете ми 2 филийки хляб, ама по тънки.

    Коментиран от #4

  • 4 комунобизнесмен

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Надали изобщо в някой магазин из бегето има ръжен хляб.
  • 5 Яж пасти!

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ану":

    Ако пък толкова си по полезния хляб и най– вече не те мързи, меси си хляб у дома! Между другото– баба ми ( Светла ѝ памет!) правеше едни малки питчици от хмел и ги сушеше на слънце ( използват се вместо мая).

    Коментиран от #14

  • 6 Рошко

    2 1 Отговор
    Не случайно хората навремето са яли само ръжен хляб, малко но държи и без нсбухвстели а сега, ядеш и след два часа пак си гладен

    Коментиран от #7, #8, #10, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Айде бе...

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Голям ти е амела и затова! Едно време хората ядяха месо само няколко пъти в годината, по Гергьовден, по коледа ик рядко ако заколят дърта или куца кокошка. Младите не се колят, те снасят повече. Основното беще хляб, сирене, постни ястия, яйца, трушии, а лятото зеленчуци. След войната много от селата не предпочитаха града, за да не им се налага да ядат черен хляб. Тогава той беше най евтин и долнокачествен. Сега е по скъп от белия, но без да има аргументи, освен такива на диетолози, които не казват какъв хляб ядат. А може би са си надвили на масрафа заради залитането по диети ихляб не ядат, а само месни храни.
  • 11 Диетоспазваща

    2 0 Отговор
    За хляба наш насъщен не бива да се пишат лоши думи. Дебелеенето зависи от количеството погълната храна. Отровата е в дозата.
  • 12 А заможните -

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    бял хляб !
  • 13 234567897654

    1 0 Отговор
    Аман вече от дървени философи за всичко.Има две диети ,полезни ,пречистващи и помладяващи човешкия организъм и те са описани в Библията,който иска женски и мъжки може да отиде до някоя църква и да пита владиката кога са постовете ,записвате си ги и ги изпълнявате .Всеки пост не може да надвишава 40 дни иначе съкращавате часовете си в този свят.
  • 14 Ану

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Яж пасти!":

    Бил съм над 22 години вегетарианец, от който 12 веган и още 2 суровояд - правил съм си домашни хлябове от всички, включително и сурови - и мога да твърдя - че това е най-лошото ми решение - ВЕГЕТАРИАНСТВОТО - сега с новия начин на хранене си възстанових напълно колената, мина болката ми в рамото от компютъра, отделно за 3 месеца изчезнаха всякакви болки от артоза, а много хора си оправят повечето автоимунни заболявания - това, че няма полезен хляб е факт - защото въглехидратите от каквото и да е семе са вредни за организма и водят до възпалителни процеси (няма значение дали глутенови или безглутенови)
  • 15 Никой

    0 0 Отговор
    Дария Русакова подготвя руските граждани към кризата ,която неминуемо ще ги сполети.Яжте само черен хляб и ще сте дълголетници.Препоръчвам и нашите русофили да ручат черен хлеб щот салама ще го гледат през витрината.Ползата е ,че ще станат елеганс и кръвното и болестите далеч от тях.Хайде на келепира.