Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 14:19 2 929 6

Диетолог: Хлябът помага за отслабване и предпазва от появата на диабет

  • диетолог-
  • пълнозърнест хляб-
  • отслабване-
  • здраве-
  • ползи за здравето

Диетологът говори за ползите от пълнозърнестия хляб

Диетолог: Хлябът помага за отслабване и предпазва от появата на диабет - 1
Снимка: Shutterstock

Хлябът от пълнозърнесто брашно помага за намаляване на теглото и предпазва от появата на диабет, атеросклероза и преждевременно стареене. Това казва диетологът Михаил Гинзбург, предаде dariknews.bg.

„Ако човек предпочита ръжен или пълнозърнест хляб, тогава въглехидратите се усвояват бавно и човек е сит за дълго време. Такъв хляб помага за намаляване на общия калориен прием, предпазва от наддаване на тегло и заболявания, свързани с възрастта. Той е превенция на диабета, атеросклерозата и преждевременното стареене. Много добро нещо е хлябът с добавка на семена и овесени ядки. Насища тялото с протеини, витамини от група В, както и минерали като калий, магнезий и селен", казва Гинзбург.

Според него хлябът може да предизвика и обратен ефект. „Хлябът е много интересен продукт. Той може да бъде полезен и вреден. Зависи единствено от какво е направен този хляб. Ако е от брашно от най-висок клас, многократно пресято, от което са премахнати почти всички фибри, той ще се абсорбира твърде бързо. Това е храна с висок гликемичен индекс. Твърде бързото усвояване на въглехидратите води до рязко повишаване на кръвната захар и метаболитни нарушения. Ако човек яде такъв хляб има риск от наддаване на тегло и развитие на диабет, атеросклероза“, добави диетологът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яжте

    4 1 Отговор
    леб, хлеб яжте
  • 2 Мутафчийски

    8 5 Отговор
    Особено с патогенно брашно от Украйна.
  • 3 Гнойко

    3 4 Отговор
    Но да не е нискокачествено зърно от Украйна
  • 4 потвърдено помага

    6 0 Отговор
    Наистина помага. Веднъж взех погрешка пълнозърнесто брашно и хляба от него все едно ярма ядеш и си стои. Подходящ е за отслабване! Но от нормален домашен хляб се дебелее яко, защото е по-вкусен от купешкия фабричен хляб.
  • 5 Хлебар

    4 3 Отговор
    Със зърно от Украйна и САЩ без яко подобрители,захар и мирис хляб не става.Подобрителите се внасят от същите,които ни пробутват и зърното главно ЕС и САЩ и техните намерения да няма истинско българско жито са увенчани с успех.Това е 90% от видовете хляб в магазините.Това,че изглежда пълнозърнест не означава,че е полезен просто на бяло брашно гмо добавят шепа трици и малко боя за типов хляб и да е сладко на диабетиците те първи ще го отнесат
  • 6 ......

    5 1 Отговор
    толкова е и диетолог, колкото с ядене на хляб се отслабва