Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 18:39 1 831 2

Учени обясниха влиянието на захарта върху чревната флора, заради което дебелеем

  • захар-
  • сладко-
  • чревна флора-
  • чревна микрофлора-
  • надебеляване-
  • килограми

Изследване показва, че захарта разваля средата в червата ни, в която живеят "добрите бактерии"

Учени обясниха влиянието на захарта върху чревната флора, заради което дебелеем - 1
Снимка: Shutterstock

Захарта блокира активността на белтъка, който е необходим за размножаването на чревната микрофлора в човешкия организъм. До това заключение достигнаха учени от Йейлския университет, цитирани от Medical Xpress. Това е причината, поради която при прекаляване със сладки неща, качваме килограми и влошаваме цялостното си здравословно състояние.

Учените отдавна знаят, че чревната микрофлора играе ключова роля за човешкото здраве, а нейният състав се определя от хранителния режим. До момента обаче се смяташе, че извличането на въглехидратите не достига до дебелото черво, а се извършва единствено в тънките черва. Сега обаче стана ясно, че захарта влияе и на микрофлората. Не само това, но и тя е способна да промени нейния състав.

За да достигнат до тези резултати, изследователите хранят опитни мишки с продукти с високо съдържание на глюкоза и фруктоза, като междувременно следят внимателно броя на полезните бактерии в техния организъм.

Изследователите от Йейл проучват влиянието на хранителен режим с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. В същото време наблюдавали количеството на полезни бактерии в организма на опитни мишки, включително Bacteroides thetaiotamicron.

В края на краищата се оказва, че захарозата, състояща се от глюкоза и фруктоза, блокира производството на белтъка Roc (Regulator of colonization), който е необходим за колонизирането на бактериите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    8 2 Отговор
    Затова не ми трябват учени да ми обясняват, за слабоинтелигентите с наднормено тегло ходете само в макдоналдс и пийте кока кола, вижте само какво хубави реклами ви пускат по тивито че и на английски нали ше ставаме като тях, важното е децата ви да се радват и да се тровят незнам и аз как да го напиша да ви ги или да си ги тровите от простотията си

    Коментиран от #2

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Затлъстяват, защото процесорът им е маломощен, а захранващото устройство ненаситно.