Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 15:14 1 347 21

Инфекционист: Очакваме 4 типа грип и за тях са приготвени ваксините, които да им противостоят

  • инфекционист-
  • 4 вида грип-
  • ваксини

"Възможно е с тази хубава есен да бъде вълната от грип в средата или края на февруари – март”, поясни проф. Георги Попов

Инфекционист: Очакваме 4 типа грип и за тях са приготвени ваксините, които да им противостоят - 1
Снимка: NovaNews

Вирусите имат строга сезонност. Сега са на затихване летните, тепърва започват и есенно-зимните вируси. Риновирусът е най-честата причина за това, което наричаме простуда. Наред е грипният вирус, както и целогодишно циркулиращите вируси, за които няма сезонност. Очакваме 4 типа грип и за тях са приготвени ваксините, които да им противостоят.

Това заяви в предаването „Пулс” на NOVA NEWS инфекционистът проф. Георги Попов.

Запитан за често срещаните случаи напоследък на пациенти с разстройство и повръщане, той каза, че това най-вероятно са ентеровируси.

„При част от заболелите те протичат с изразен симптом „уста, ръка, крак” - с обриви по устата, които не винаги се виждат, с изразен обрив по дланите и стъпалата. Най-честите случаи бяха при болни, завръщащи се от море в Турция. Сега го виждам при малки деца и често се бърка със скарлатина. Да бъдем внимателни”, призова Попов.

По думите му в COVID – ерата, грипът отиде малко настрана. „COVID не допусна да има други респираторни вируси, през 2021 г. имаше една закъсняла грипна вълна. Преди грипът се разрастваше по Коледа и Нова година, когато нашите близки идваха от чужбина. Преди, когато имаше военнослужещи, много тежко около Коледа боледуваха. После грипът се изнесе към края на януари, миналата година – март-април. Възможно е с тази хубава есен да бъде вълната от грип в средата или края на февруари – март”, каза инфекционистът.

Ако хората решат да се ваксинират, трябва да са здрави, да нямат болно гърло или друг симптом, уточни проф. Георги Попов.

За първия случай на Легионерска болест, той каза, че тя е бактериално заболяване, класическото схващане е, че се предава от климатици, душове, водопроводна система. За пръв път за годината е изолирана тази болест, тя често се среща, но не се оценява. Това е тежко заболяване, нужно е адекватно лечение. Конвенционалните антибиотици не помагат, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    26 1 Отговор
    Колко прав се оказа Мангъров, евала му правя, и мисля, че много българи трябва да му се извинят.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 ГЕРБ=БСП=ДПС

    18 0 Отговор
    Коронавируса стана безобиден, инфекционистите, ваксърите и фармацевтите без клиенти. И се търси ниво плашило, което да им върне клиентите.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    Стига
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дарвин

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    И много негоеи "колеги" "лекари", кото се опитаха да го разпънат на кръст и да го уволнят и оставят без доходи. За щастие се намериха и неколцина истински лекари, които защитиха Мънгъров. Но плюещите го "лекари" междувременно направиха кариера като "калинки" директори на болници, поликлиники ... А пък пилюещите го фармацевти ваксъри и правщите инжекции мрдици забогатяха продавайки по 15 евро дозата ваксина и взомайки по 15 лева за всяка направена инжекция(5-10 минути работа).
  • 6 Лост

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    И затова виждаш колко хора са прочели статията. Докторите станаха като лъжливото овчарче. Лошото е, че е лъжливо, но добре заплатено.
  • 7 Мнение

    14 0 Отговор
    Ваксина е когато слагаш инжекция 2 макс 3 пъти в живота си за дадено заболяване и повече не мислиш за това!!!
    Всичко останало е издевателство над човечеството и техните спестявания!!!
  • 8 тоягата

    11 0 Отговор
    съд за безумните Кънчев и сие
  • 9 9689

    9 0 Отговор
    Професорът има ли участие в някоя фирма внасяща ваксини?
  • 10 Бил Гейтс от Майкрософт

    14 0 Отговор
    Лично аз ги изработих тези четири вида грип и мога да ви кажа че се справих добре с тази трудна задача да ги пусна по цял свят. Притежавам много лаборатории и в момента работя по нов биологичен вирус който ще се казва шмовид 2022 и ще бъде пуснат на пазара през февруари 2023 точно на време за китайската нова година така че празнувайте пийте шампанско и кажете последно сбогом на този жесток свят който прави мен извънземно и неприлично богат и рогат и зъбат.
  • 11 Аааа е от къде разбрахте

    9 0 Отговор
    какъв грип ще е та да направите предварително факсини
  • 12 Уса

    7 0 Отговор
    Грипните ваксини не помогнаха на никого в сащ и следя фалшивия процес от 20години и съм наясно съм с великата манипулация.А колко хора са увредили не е за приказване
  • 13 Питащ

    1 0 Отговор
    Празни приказки, да си чешаме езиците. Я обиколете аптеките, нито една ваксина не можете да намерите
  • 14 Механик

    3 0 Отговор
    Ко стана с ковида? Къде го? По това време, вече 2 години ни плашехте как ще се мре, яко ще се мре.
    Само едно от мен! Путин уби ковида само за два дни!
  • 15 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР☝

    1 1 Отговор
    ПРИГОТВЕТЕ СИ „ЛИЧНА ПРОТИВОГРИПНА АПТЕЧКА”☝ПРОТИВОГРИПНПНО СРЕДСТВО ТЕМПЕРАТУРО СВАЛЯЩО ЛЕКАРСТВО ПАСТИЛИ ЗА ГЪРЛО СИРОП ЗА КАШЛИЦА НАПРАВЛЕНИЕ ОТ Л.Л.ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ КАПКИ ЗА НОС САЛФЕТКИ ВИТ.С........И ДРУГАРЧЕ☝.........................
  • 16 ДО ВСИЧКИ АНТИ ВАКСИ ТАРИКАТИ☝

    1 1 Отговор
    ВЪВ ВСЕКИ КВАРТАЛ ИМА АПТЕКА....ДА ИДЕ КОЙ НЕ ВЯРВА И ДА ПИТА ФАРМАЦЕВТА ИМАЛИ ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА.....СЛЕД ТОВА ДА СЕ ОБАДИ НА Л.Л.И НЕГО ДА ПИТА И НАКРАЯ ДА СИ ЗАПИШЕ ЧАС ПРИ СВ.ПЬОТЪР👍апропо миналата година да пита колко ваксини ПРОТИВОГРИПНА са бракувани🤔
  • 17 уaйтнoйз

    0 0 Отговор
    веднага слагам 10к на пфайзер... как фон дер нема да ме остави да потъна кат солана :)
  • 18 Вирус

    0 0 Отговор
    А грип че нали беше изчезнал къде е ковида специалисте
  • 19 Вирус

    0 0 Отговор
    Хахаха свършиха ли парите за ковида
  • 20 Вирус

    0 0 Отговор
    Интересно бутат се напред нови шамани искам си злобното бабе
  • 21 Вирус

    0 0 Отговор
    Искам да излезе генералчето дето се държеше надменно с миролюба бенатова и да каже нещо и тоя бил офицер