Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 09:12 2 349 13

Как човекът победи един от най-смъртоносните вируси

  • здраве-
  • едра шарка-
  • шарка-
  • вирус-
  • вируси-
  • сзо-
  • ваксини-
  • ваксина-
  • кравешка шарка

Само през 20 век едрата шарка убива 300 милиона души в света

Как човекът победи един от най-смъртоносните вируси - 1
Снимка: Shutterstock

На 8 май 1980 г. е отбелязано едно от най-големите постижения на науката: елиминирането на вируса на едрата шарка. Преди тази дата опасното вирусно заболяване определя хода на човешката история като убива милиони хора по света. Само през XX век вирусът отнема живота на около 300 милиона души.

След стотици години усилия в областта на науката и общественото здраве, въведената през 1970-те години световна ваксинационна програма слага край на бича на едрата шарка. Но как е била разработена първата ваксина в света и защо е важно, че ваксината все още се съхранява и използва в случаи на маймунска едра шарка?

Кравешката шарка - да се учиш от фолклора

Научният произход на ваксините всъщност идва от фолклора. През XVIII в. се носят слухове, че дойки в Англия често боледуват от леки случаи на кравешка едра шарка, но рядко се разболяват от едра шарка.

Кравешката шарка е подобна на едрата, но е по-лека и сега е известно, че се предава от вирус от същото семейство като едрата шарка.

Когато д-р Едуард Дженър научава за кравешката шарка, започва да експериментира с нейния вирус в работата си по разработването на ваксини. През 1790 г. Дженър използва игла, за да постави доза гной от кравешка шарка под кожата на 9-годишно момче. Когато по-късно момчето е изложено на едра шарка, се оказва, че е имунизирано.

Дженър не е първият, който използва гной за предпазване от инфекция. Подобни процедури се появяват самостоятелно в много региони на света, включително в Турция, Китай, Африка и Индия - още през X век. Докато китайските лекари са издухвали в носа изсушен, смлян материал от едра шарка, турските и африканските лекари са вкарвали гной под кожата, подобно на Дженър. Въпреки че тези методи били рискови, хората приемали лека форма на заболяването и малък шанс за смърт в замяна на защита от едра шарка.

Едва след изследванията на Дженър научният свят забелязва ролята, която гнойта може да изиграе за предотвратяване на едра шарка.

Ваксинацията се разпространява

В страни като Англия, Германия и САЩ ваксинацията е безплатна за всички граждани, а по-късно става задължителна. Жените от висшето общество с удоволствие се подлагат на ваксинация, за да предотвратят появата на петна по лицето, а на хората, ваксинирани или излекувани от едра шарка, се разрешава да работят с деца.

Въпреки това, както и днес, ваксинацията не е била посрещната с всеобщо одобрение. Много хора смятат, че малката вероятност за смърт при процедурата е твърде рискована, а религиозните противници вярват, че ваксинацията пречи на Божиите планове.

През XIX в. антисемитски групи в Германия твърдят, че ваксините са част от глобален еврейски заговор, целящ да навреди на германския народ. Подобни антисемитски конспирации се наблюдават и по време на антиваксърското движение за Ковид-19.

Съвременна ваксина

Съвременната ваксина срещу едра шарка е създадена през 50-те години на миналия век. Новата ваксина срещу едра шарка всъщност не съдържа вируса ѝ, а поксвирус - подобен на едрата шарка, но по-малко вреден. Подобно на ваксините срещу кравешка шарка, ваксината предизвиква появата на малка папула в кожата, където вирусът се размножава. След това защитната система на организма се научава да го разпознава и унищожава. Въоръжена с този ефективен и по-безопасен метод за борба с едрата шарка, СЗО стартира първата си мащабна кампания, като се надява да постигне 80% покритие с ваксини във всяка страна. Целта се оказва трудно постижима, тъй като доставките на ваксини и здравната инфраструктура в слаборазвитите страни са затруднени. Въпреки това програмата е изключително успешна. През 1966 г. едрата шарка остава ендемична само в 33 държави. Последният случай на едра шарка е регистриран в Сомалия през 1977 г. Три години по-късно СЗО обявява едрата шарка за изкоренена.

Ваксините срещу едра шарка са полезни и днес

Едрата шарка е особено смъртоносно заболяване, като процентът на смъртност при вируса Variola major е около 30%. Тези, които са оцелели, често са оставали с трайни белези и е трябвало да преодолеят изтощителни симптоми. Но какво може да научи светът от този успех? Усилията за ваксинация срещу едра шарка проправиха пътя за множество глобални програми за ваксинация, като тази срещу полиомиелит и Ковид-19. На по-ранните усилия за ваксиниране срещу едра шарка дължим забележителната бързина и ефективност на ваксинацията срещу Ковид-19.

Освен това, въпреки че болестта е изкоренена, ваксинациите срещу едра шарка са полезни и днес - те помагат за защита срещу подобни вируси като например маймунската шарка. Понастоящем ваксината Imvanex срещу вируса на едрата шарка е одобрена в Германия за хора, които са изложени на риск от заразяване с маймунска шарка.

Автор: Фред Шуалър


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковида

    15 0 Отговор
    Идва, дигайте пейките от парковете , така ще спасите бабите си!
  • 2 Айде, айде

    16 3 Отговор
    Реклама на ваксината.
    Основно медицинско правило за тях, е:
    - да са безопасни
    - да са ефективни
    Не се ли докаже това за нова такава, няма право да бъде допускана за употреба.
    А какво направиха наблюдаващите органи?
    Допуснаха нови медикаменти без да са доказани тези два постулата! Еми едва ли вече някой ще вярва в каквито и да е ваксини.
  • 3 провинциалист

    12 2 Отговор
    Статията всъщност казва, че който не е е набол срещу ковида, е антисемит.

    Коментиран от #7

  • 4 Жоро Бекъма

    2 0 Отговор
    Ямбол не е Стамбол!
  • 5 Бързата Работа е ...

    1 3 Отговор
    Това ми хареса:
    "След стотици години усилия в областта на науката и общественото здраве, въведената през 1970-те години световна ваксинационна програма слага край на бича на едрата шарка."
  • 6 Истината

    8 3 Отговор
    Затова пък през 21 век СЪЗДАДЕ най-гнусните ОТРОВИ и ръси със самолети над гинещите остатъци от гърчещи се... 😱😭🤮🤬
  • 7 Така беше

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    По време на този проект държавните медии и държавни лица нападнаха всички, които се отказаха от принудителното "лечение"! А бивши военни още се съдят с държавата на запад, понеже са ги уволнили, заради неподчинение....
    Има логика: Кога нещо, въведено с насилие и принуждение, е за твое добро? Отговорът веднага е ясен!
  • 8 Хохо Бохо

    3 0 Отговор
    АФтора знае ли значението на думата ДОЙКА? И дойките имат ли контакт с крави? Всъщност в Англия може о да имат

    Коментиран от #11

  • 9 Механик

    11 0 Отговор
    Как Путин само за два дни уби вирОса на ковида. Тъкмо влизахме в "червената вълна" и много яко щеше да се мре. Даже трябваше да се ре-бустеризирваме, а по медиите, разни знайни и незнайни ковид-шамани, доценти, математици, лаборанти от Берн и какви ли не, повтаряха настойчиво рефрена: "Ще се мре. Яко ще се мре".
    И се появи Путин...., и всичко изчезна като лош сън.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ма баш

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    В Англия дойките са крави. Двукраки крави. И почти толкова красиви.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.