Last news in Fakti

2 Март, 2024 23:01 1 855 24

Кога човекът започна да пее и защо

  • здраве-
  • пеене-
  • звукове-
  • песни-
  • дарвин-
  • еволюция-
  • щастие

При птиците и китовете е ясно: те пеят, защото иначе не биха оцелели. Но защо го правят хората?

Кога човекът започна да пее и защо - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За птиците и китовете пеенето е нужно, за да оцеляват - когато си търсят интимен партньор, общуват с други себеподобни или преценяват с помощта на звука разстоянието. За хората обаче пеенето със сигурност не е нужно, за да оцеляват. Въпреки това то е важна част от повечето култури и вярвания. Но защо изобщо хората започват да пеят и кога се случва това?

В търсене на произхода на песента

Най-близките до нас същества - маймуните - не пеят. Въпреки че има и такива, които могат да го правят, а някои и в дует, горилите и шимпанзетата могат само да издават гърлени звуци. Чарлз Дарвин вярвал, че пеенето при хората е свързано с призивите за чифтосване на птиците - по-талантливите птици са доста по-добри и в това да си намерят партньор, тъй като именно песните им привличат противоположния пол.

Дарвин прилага тази теория на хората и вярва, че праисторическият мъж е започнал да пее, дори преди да може да говори, за да привлича противоположния пол и да се подсигури преимущество в размножителния процес.

Човешкото пеене обаче трудно може да се сравни с песните на птичките. Още повече предвид факта, че първите познати песни са на коренните и примитивните народи - те не са любовни песни, а такива за ритуали, религиозни и бойни песни, обяснява германският музикален изследовател Карл Щумпф.

Друг аргумент срещу теорията на Дарвин за ухажването е, че ритуалното или общностното пеене не се състои в това да се надпреварват хората един с друг, а по-скоро в това да се създаде общо мелодично преживяване.

Пеенето укрепва общността

Още в Античността гръцкият философ Платон вярвал, че хората пеят, за да създават хармония в обществото. Музикалният психолог Дейвид Хурон от Щатския университет в Охайо също смята така. Съответно хората пеят, защото са зависими от социалните взаимоотношения и искат да се чувстват като част от общност.

Фактът, че пеенето - особено заедно - укрепва сплотеността в обществото, например при съвместна работа, в хор или около огъня, е доказан многократно, например от проучване, което се появи в списание "Психология на музиката” през 2016 г. Ако пеенето укрепва общността, то тя осигурява оцеляването и на отделния човек.

Съвместното пеене може да разсее страховете и да подплаши враговете. То обединява отделните хора в група и може да убеди големи групи да се придържат към дадена религия или идеология. Ако след това пеещата група е облечена еднакво и се движи по един и същи начин, тази сплотеност се засилва още повече.

Пеенето освобождава хормони на щастието

Много хора пеят, защото е забавно и приятно. Това не е просто субективно усещане, всъщност то си има и научно обяснение.

Когато човек пее, тялото отделя хормоните на щастието - еднорфин, серотонин, допамин и адреналин. В същото време хормоните, отговарящи за стреса, като кортизол, намаляват. Ако ви е приятно да пеете, това влияе положително и на настроението и общото ви емоционално разположение. То също така стимулира епифизната жлеза в мозъка, която произвежда хормона мелатонин и регулира цикъла на съня. Пеенето стимулира и производството на антиоксидантни ензими и по този начин оказва потискащо действие върху образуването на тумори.

Положителният ефект е още по-голям, когато пеете в група. След повече от половин час пеене мозъкът освобождава и хормона на свързването окситоцин. Този хормон се произвежда все повече и по време на силно емоционални моменти като женски оргазъм, раждане на дете или кърмене. Окситоцинът също така осигурява установяването на интимна връзка с другите певци по време на пеене.

През 90-те години на миналия век шведски учени са анализирали над 12 000 души от всички възрастови групи в "Британския медицински журнал" и са установили, че членовете на хорове и певчески групи имат значително по-висока продължителност на живота от хората, които не пеят.

Пеенето помага при лекуването

Много култури разчитат на лечебната сила на гласа, за да излекуват болните. Това е така, защото пеенето и музиката не само оказват влияние върху хормоналния баланс, но също така променят сърдечния ритъм и кръвното налягане, влияят на честотата на дишането и имат релаксиращ ефект.

Пеенето и музиката се използват и в съвременната терапия, например при депресия, тревожност или психологически травми. Терапевтичното пеене може да помогне и при хранителни и личностни разстройства, психосоматични заболявания и деменция.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капанът на Природата е жесток

    6 3 Отговор
    Когато човек остарее, се чуди, как въобще е имал влечение към другият пол!

    Коментиран от #18

  • 2 кукорчу

    4 3 Отговор
    аз пък свиря на духови инструменти
  • 3 Хохо Бохо

    3 2 Отговор
    Ако сглобката не оцелее и Тиквата ще почне да пее...
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 2 Отговор
    Българинът пее на 3 Март! Честит национален празник, скъпи съотечественици! Слава на руските войници и на българските опълченци, дали живота си за нашата свобода!
  • 5 Артилерист

    8 1 Отговор
    Роден съм в град, но обстоятелствата изпращат семейството на моите родители на село. Раснах, когато радиото беше рядкост, а телевизора още го нямаше. Основното забавление на семейни, роднински и празнични сбирки беше пеенето на народни песни. Имаше изявени певци, но и начинаещи се опитваха, а почти всички бяха съпричастни, клатеха глави, а накрая имаше и приказки от рода на "пустата Рада, ма, кък ги докарва само". Или пък някой ще рече "тука батКиро по на инък го напрай" и ще извиси глас да покаже, как баш е трябвало. Определено имаше елементи на надпяване. Не ми е било хептен забавно, но имаше моменти, когато тръпнех да разбера, какво точно е последвало. Например, какво е сторил Караджата-дето Русанки думал-когато получил много здраве от Сливен, от Хаджията...

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ширин Ч.

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Артилерист":

    И на мен ще ми е интересно да разбера какво е сторил Караджата. С име Русанка съм ... пратена в България. Сега съм с друго, естествено. Израстнах в едно село и мисля, че живота в село си е хубав.

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пее,

    1 1 Отговор
    га му е кеф.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И при хората някои певачки

    2 2 Отговор
    пеят за да си намерят партньор.
  • 16 Артилерист

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ширин Ч.":

    Ширин, с тази смяна на имената вероятно се правиш на оригинален и намекваш нещо, затова ще ти уточня, че сам роден в български град, в който не е имало и няма турци и където баща ми, Бог да го прости, с три войнишки медала за храброст от участието на България във Втората световна война, е оставен на военна служба. Изпратеното "много здраве" от Хаджи Димитър до Стефан Караджа-ЛЕГЕНДАРНИ БЪЛГАРИ, ХАЙДУТИ, ОТДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ-вероятно е било "парола" за събиране на четата, на която "ХАДЖИЯТА" е бил воевода, а "Караджата"-знаменосец. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ! ВЕЧНА СЛАВА НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ОПЪЛЧЕНЦИ И РУСКИ ВОЙНИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО! ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА БРАТСКА СЛАВЯНСКА РУСИЯ, ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ 500-ГОДИШНО ТУРСКО РОБСТВО!

    Коментиран от #17

  • 17 Ширин Ч.

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Артилерист":

    Не се правя на оригинална. Израснах в България и познавам отлично историята й. Нямам вина, че някои от коментарите освен вулгарности, съдържат и лъжи, шеги и прочее. И в с. СТЕФАН КАРАДЖОВО съм ходила 2002. Когато видях как живеят хората там, сърцето ми се сви от мъка. Тръгвайки си от там, с парите които имах, платих няколко сметки в магазина. Помолих продавача в никой случай да не съобщава, че съм била аз. Та виждам към 2024 какви сме европейци...?!

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Човек започва да пее

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Капанът на Природата е жесток":

    след като е започнал да пие.
  • 19 Артилерист

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ширин Ч.":

    Ширин, извинявай. С това, че с име "Русанка"..., си пратена в България, ми прозвуча на намек, че аз съм пратен от Русия. Съжалявам. Бъди жива и здрава!

    Коментиран от #20

  • 20 Ширин Ч.

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Артилерист":

    Вие също бъдете жив и здрав! Съжалявам, но нямах това предвид. Не при всеки е каша като при мен.
  • 21 Сега

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ширин Ч.":

    вече всички ще знаят, че ти си платила сметките в магазина...и доброто, което стори изфиряса през хвалбите ти

    Коментиран от #23

  • 22 Истината

    2 0 Отговор
    е, че човека е започнал да пее защото подсъзнателно принася хвала на Създателя си и благодарност за всичко, с което е дарен от Него! А после песента и музиката са навлезли в живота, като средство за изразяване и на други емоции
  • 23 Ширин Ч.

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сега":

    Няма да знаят, защото не знаят сегашното ми име. Пък и повече там ме съм ходила. Не мислех, че да споделиш нещо добро, е грешно.

    Коментиран от #24

  • 24 Продължаваш

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ширин Ч.":

    да се хвалиш.