Last news in Fakti

28 Декември, 2022 18:22 2 578 5

Диетолог посочи храните, които не бива да комбинираме на празничната трапеза

  • храна-
  • комбинации-
  • празнична трапеза-
  • здравословно хранене-
  • вредна храна

Специалистът подчерта, че храните с висок гликемичен индекс не бива да се ядат наведнъж

Диетолог посочи храните, които не бива да комбинираме на празничната трапеза - 1
Снимка: Shutterstock

Експерти, интервюирани от RBC, разказаха какви продукти не трябва да се комбинират на новогодишната трапеза.

Например, експертите съветват сладките десерти да не следват веднага след основното хранене. Най-добре е да си дадете почивка между двете.

Ирина Писарева, диетолог, автор на книгата "Психологията на стройния", посъветва да се обърне внимание на гликемичния индекс на храните, пише zdrave.to. Тя го описа като неудачна комбинация от основни ястия с плодове като грозде, ананаси и банани. Експертът също така призова да не се комбинира свинско и печена гъска с картофено пюре, като е най-добре то да бъде заменено със зеленчуци.

Терапевтът, диетолог Надежда Чернишова каза, че няма универсални препоръки за комбинации от ястия, тъй като реакцията на всеки човек към храната е непредвидима.

„Има хора с лошо храносмилане, чието тяло може да реагира зле на определени комбинации – например най-често срещаната - месо и картофи. Комбинациите от различни продукти на масата с пъпеш могат да бъдат сред нежеланите. Има гледна точка, че пъпешът трябва да се яде отделно от всичко, но няма сериозни изследвания, които да докажат това “, подчерта тя.

Чернишова отбеляза, че най-трудните за храносмилане ястия са пърженото и печено свинско месо, гъската и патицата, кнедлите и пилафа, тъй като те натоварват черния дроб, панкреаса, стомаха и създават усещане за тежест в стомаха. Не бива да правите „цялата програма наведнъж“ и да слагате „милион различни ястия“ на масата.

„На Нова година най-често нарушаваме редовния си режим на хранене. За да избегнете това, можете да въведете правило у дома - да седнете на подредена маса със салати и да преминете към основното хранене не по-късно от 19:00 часа на 31 декември ”, заключи специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопинут

    3 0 Отговор
    Ти ми даи свинско и винско па ме чукай да умрем
  • 2 Емил

    3 1 Отговор
    интервюирани от RBC?! А те се оказаха руснаци от Магаданската академия! А бе, "ФАКТИ", откъде ги копаете тези "специалисти"?! Интересно защо руснаците загърбиха кирилицата, май са ни сърдити нещо?!
  • 3 Хохо Бохо

    4 0 Отговор
    А черен хайвер може ли да консумираме?
  • 4 Мисля

    3 1 Отговор
    Броколи,киноа,чия и овесени ядки са в забранените ми храни,комбинирани и самостоятелно.Само като си представя студена мускатова ракия и салата от броколи и ми става лошо.

    Коментиран от #5

  • 5 един от многото

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мисля":

    Забрави и "любимото" ми авокадо!