Last news in Fakti

5 Януари, 2023 09:57 879 1

Има недостиг на антибиотици в аптеките в Бургас

  • лекарства-
  • медикаменти-
  • здраве

Няма информация за затворени складове за лекарства

Има недостиг на антибиотици в аптеките в Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

В аптеките в Бургас има недостиг на антибиотици за остри респираторни инфекции, което налага замяната им с техни аналози. За това съобщават от Регионалната фармацевтична колегия в Бургас. Обясняват липсата на определени видове лекарства в аптечната мрежа с нарасналото потребление, както и презапасяване с някои медикаменти.

Според Любима Бургазлиева, председател на регионалната фармацевтична колегия в Бургас, предвид увеличените случаи на респираторни заболявания в последните седмици, има увеличено търсене и лекарски предписания.

"Някои от лекарствените форми на антибиотици започват да недостигат. Към момента в Бургас и областта аптеките разполагат с медикаменти от всички фармакологични групи. Може да има недостиг предимно при сиропите за деца, но за ден-два могат да се доставят", обясни тя.

И допълни, че няма информация за затворени складове за лекарства. По думите ѝ oт противоболковите лекарствени продукти има пълна гама.

"Правилното е да се правят антибиограми, но за съжаление не се случва. Обикновено при инфекция лекарите започват с широкоспектърен антибиотик, преди първия прием се взема проба, за да се уточни към какъв антибиотик е чувствителен пациентът. Така може да се повиши ефективността и да се ограничи безразборната употреба на антибиотици. В рамките на 2 седмици ще пристигнат новите доставки на лекарства", заяви Бургазлиеева.

По думите на фармацевта Цветана Томова няма презапасяване с антибиотици, а се идва само с рецепта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    3 0 Отговор
    Има недостиг само за зомбираните ваксаджии. Аз откакто изкарах Ковида/Новичока оня баш гадния декември 2020г, толкова IgG имам в кръвта, че даже и хрема не ме е ловила от тогава, пък влизах по ковид отделения да спасявам от лекарските грижи не един и двама отровени приятели.