Last news in Fakti

13 Януари, 2023 17:45 2 108 6

Рак на гърдата - симптоми и видове

  • рак на гърдата-
  • симптоми-
  • видове-
  • здраве

Раковите заболявания на гърдата представляват съвкупност от над 12 различни тумори

Рак на гърдата - симптоми и видове - 1
Снимка: Shutterstock

Раковите заболявания на гърдата представляват съвкупност от над 12 различни тумори. Някои се превизвикват от повишеното размножаване на туморни клетки, което се дължи на действието на женските полови хормони - естрогени. Това са хормонозависимите видове рак на гърдата. При тях може да се приложи лечение, което потиска нарастването на туморите чрез преустановяване на действието на хормоните. При различните типове са наблюдава по-ниска или по-висока склонност към мигриране в съседните лимфни възли или в по-далечни локализации в тялото - метастазиране. Според видът клетки, от които произлиза туморът, и според неговия вид се различават два типа рак на гърдата:

  • дуктален - който засяга каналчетата в млечната жлеза и
  • лобуларен - който засяга клетките на лобулите на жлезата.

Неинвазивният рак нараства в тъканта, в която се е развил, без да навлиза в околните тъкани, пише puls.bg. При тези тумори има повече терапевтични възможности. В 90% от случаите ракът на гърдата е дуктален неинвазивен, а останалите 10% са лобуларни. Известен е и неинвазивен рак на каналчетата, разположени близко до зърното - болест на Пейджет. Характеризира се с лезии по зърното, наподобяващи екзема, които не се повлияват от лечение и изискват хирургична намеса. Инвазивният рак на гърдата се наблюдава при туморна инвазия на околните тъкани, лимфни възли и други локализации в тялото. Този вид тумори засягат по-често каналчетата, отколкото лобулите.

Какви са симптомите на рак на гърдата?

  • Палпируема твърда маса в гърдата, фиксирана или подвижна, с неправилни очертания
  • Подути лимфни възли на нивото на подмишниците, обикновено неболезнени
  • Спонтанни течения от зърната
  • Промяна във вида на зърното или кожата на гърдите

При разпространение на рака в други части на тялото могат да се наблюдават:

  • Умора
  • Гадене
  • Загуба на тегло
  • Болки в костите
  • Нарушено зрение

Доброкачествените лезии са фиброаденом, киста на гърдата и фиброкистична болест на гърдата. Фиброаденомът представлява твърда и подвижна палпируема маса. Той е често срещан при жени под 25-годишна възраст. Кистите на гърдата представляват образувания, изпълнени с течност, които се опипват палпаторно като меки и подвижни маси. Обикновено засягат жените между 35 и 50-годишна възаст. Те са доброкачествени и размерите им са се променят под действието на половите хормони. Понякога лечението изисква аспирация на течността в кистата или нейното хирургично отстраняване. Фиброкистичната болест на гърдата е доброкачествено заболяване, които се развива поради действието на естрогените. Характеризират се с палпаторна болезненост, понякога може да се наблюдава течение от зърната. Терапията на фиброкистичната болест се основава на полови хормони, диуретици, аналгетици и носене на специален сутиен за облекчаване на болката.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 2 Отговор
    Махайте тези сутиени-убийци, а също и контрацептивите....
  • 2 Пич

    4 3 Отговор
    Ало , мацките , не се връзвайте на такива статии ! Не започвайте веднага да се опитвате притеснено , а си живейте живота спокойно !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 4 Отговор
    Не се вкарвайте във филм на Лекарите!!!Започвате да се опипвате притеснени или всеки мастен възел да го превръщате в рак!Хранете се правилно ,правете добрини за да имате положителни емоции.Вземете си някое изхвърлено коте за да изчисти домът ви от лоша енергия.Не вярвайте на лекар и на ЯМ!!!!винаги искайте друго мнение.Ако ви кажат ,че имате проблем ,но вие се чуствате добре,просто ги ИГНОРИРАЙТЕ!Вместо да се стряскате съм ви обяснил без пари.Ядки от синя слива.Унищожава много видове рак.Ако вие страх от рак ги вземайте профилактично.След време това,което ви го пиша,ще го опише някой пишман лекар и ще го венцехвалят.Този рак се причинява от Папилома вирус .Хубаво е децата Момичета и момчета да бъдат имунизирани срещу този вирус!Ракът на гърдата има и при мъже,но повечето случаи това са мастни образувания,които Лекарите правят на рак за да .......прибират парса!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Млади девойки на по 15 год, здрави и прави, почиват след инжектиране за папилома яирус. Тоя иска и момчета да инжектира. Колко деца имаш инжектирани, момчета и момичета, че и за чуждите си се загрижил? Иначе с пособни статии целят захранване на месомелачката на онкологиите със свежа плът. Отнема им от година до 5 год макс. Да уморят здрав човек. Четете и си решавайте сами проблемите, ако можете, защото веднъж "спвшно резнат ли ви, после радиооблъчат и химио-напоят, връщане обратно към живота и здравето няма.